Ve İlk Göçmen Kafilesi Dikili'de

Avrupa'dan Türkiye'ye iade edilen her mülteciye karşılık Avrupa ülkelerinin de Türkiye'den bir mülteci kabul etmesini içeren '1'e 1 değişim formülü' bugünden itibaren uygulamaya geçti. Anlaşmaya göre göçmenlerin Yunanistan'dan Türkiye'ye iadesine başlandı. Yunanistan'ın Midilli Adası'nda bulunan Afganistan, Pakistan ve Banglaş uyruklu toplam 202 göçmen, 'Nazlı Jale' ve 'Lesvos' ve 'Ertürk' isimli gemiyle, yaklaşık iki saatlik yolculuğun ardından Dikili'ye ulaştı. Otobüslere bindirilen göçmenler 7 saatlik yolculuğun ardından Kırklareli'deki geri gönderme merkezine ulaştı.

Brüksel’de 18 Mart’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı Türkiye- AB Zirvesi'nde taraflar arasında sağlanan mutabakat, batı ve kuzey Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışırken bir bölümü Ege denizinde can veren sığınmacıların trajedisini de önlemeyi amaçlıyor.

Mutabakat çerçevesinde Yunanistan hükümeti, Midilli, Sakız, Sisam, İleryoz ve İstanköy adalarını boşaltmış, 20 Mart'tan itibaren Ege Denizi'ni geçerek buraya gelen sığınmacıların Türkiye'ye geri dönüşleri için inceleme başlatmıştı.

1'e 1 formülü nedir?

Bugün başlayan uygulamaya göre, Yunan adalarından Türkiye'ye geri gönderilmesine karar verilen her mülteci karşılığında Türkiye’deki bir mülteci de AB ülkelerine yerleştirilecek.

Anlaşma ilk etapta 72 bin mülteciyi kapsayacak

Uygulamaya göre Avrupa'ya gideceklerde engelli, bakıma muhtaç kişiler ile risk altındaki kadın ve kız çocuklarına öncelik verilecek.

Güvenlik önlemleri

İade işlemi sırasında güvenlik önlemleri artırıldı ve örneğin bu kapsamda olası bir gerginliğin önüne geçmek için her sığınmacıya bir polis memurunun eşlik edeceği belirtildi.

İlk göçmen seferi

AA'nın verdiği bilgiye göre bu sabah erken saatlerde Midilli Adası'ndaki Moria kampından, AB sınır güvenlik ajansı Frontex'e bağlı güvenlik güçleri eşliğinde limana getirilen 131 göçmen, kiralanan teknelerle İzmir'in Dikili İlçesi'ne geldi.

Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı bot ve helikopterin eşlik ettiği gemiler, Dikili Limanına yanaştı. 

Frontex yetkilisi göçmenlerin çoğunluğunun Pakistan uyruklu olduğunu açıkladı. 

 'Nazlı Jale' ve 'Lesvos' adlı teknelerle taşınan sığınmacıların her birisine, bir Frontex polisi de yolculukta eşlik etti.

Gemilerdeki çoğunluğu Pakistan uyruklu göçmenler, limanda hazırlanan alana alındı.

Güvenlik önlemlerinin artırıldığı bölgede İzmir'den 112 Acil Servis ambulansları, çevik kuvvet ekipleri, TOMA ve zırhlı araçlar hazır bekletildi.

İzmir'in Dikili limanında bekleyenler 'Sınır dışı etmeye son verin, sınırları açın' yazılı bir pankartla sığınmacıları karşıladı.

Frontex: Geri gönderme işlemi yarın da devam edecek

Frontex Sözcüsü Ewa Moncure geri gönderme işlemine yarın devam edileceğini bildirdi. Göçmenlerin ulaştırma işlemlerinin sakin bir şekilde gerçekleştiğini ifade eden Moncure, 'Moria kampında da bulundum. Göçmenler otobüslere bindirilirken de herhangi bir olay yaşanmadı' ifadesini kullandı.

Moncure, göçmenlerin sığınma talebinde bulunmayanlar arasından seçildiğini dile getirerek, 'Tüm hukuksal işlemlerden geçirildiler. Şu an teknelerde bulunanların hepsi sığınma talebinde bulunma şansına sahiptiler' diye konuştu.

Vali Toprak: Dikili'ye bugün iade edilen mülteci sayısı 202

Dikili Limanı'na gelerek çalışmaları takip eden İzmir Valisi Mustafa Toprak, gazetecilere açıklama yaptı. Toprak, Yunanistan'dan Türkiye'ye iade edilecek mülteci sayısının yaklaşık 5 bin kişi olacağını, Dikili'ye bugün iade edilen mülteci sayısının 202 olduğunu söyledi.

Mültecilerin iadesini, dünya basınının da yer aldığı bir 'gazeteci ordusu' takip etti

İade işlemini, dünya basınının da yer aldığı çok sayıda gazeteci takip etti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Türkiye'den yola çıkan ilk mülteci grup uçakla Almanya'ya ulaştı

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan göçmen anlaşmasının ardından Türkiye'den yola çıkan ilk mülteci grubu uçakla Almanya'ya ulaştı.

Sabah saatlerinde çeşitli illerden Atatürk Havalimanı'na getirilen yaklaşık 40 mülteci, Dış Hatlar Gidiş Terminali'nde pasaport işlemlerini gerçekleştirdi.

Aralarında bebek ve çocukların da bulunduğu kafile, polis eşliğinde uçağa bindirildi.

Mülteciler, daha sonra tarifeli uçakla Hannover'e yollandı.

Göçmenler Kırklareli'deki merkeze ulaştı

Dikili'den otobüslere bindirilen göçmenler Kırklareli'deki Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi. Yaklaşık 7 saat süren yolcuğun ardından 43 göçmenin bulunduğu 2 otobüs ilçeye ulaştı.

Otobüsten inerek valizlerini alan göçmenler daha sonra Geri Gönderme Merkezi'ne alınarak sınır dışı işlemlerinin yapılacağı tarihe kadar kalacakları odalarına alındı.

198 kaçak göçmen yerleştirilecek

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

AB ile yapılan geri kabul anlaşması gereği Yunanistan'dan iade edilen 198 kaçağın bugün Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezi'ne getirileceği, ilk 2 otobüsteki kafilede aralarında Afganistan, Pakistan ve Bangladeş uyruklu 43 kişinin yer aldığı belirtildi.

Çeşme’de kurulacak geri kabul merkezi için hazırlık

Öte yandan İzmir'in Çeşme ilçesindeki Ulusoy Limanı'nda belirlenen 1800 metrekarelik alana, göçmenler için geri kabul merkezi kurulması amacıyla hafta sonu hazırlık çalışma yapıldı. 

Tel örgü ve dikenli tellerin çekilmesinin ardından alana iki göç idaresi çadırı ve iki erzak çadırı kuruldu. 

Alanda yoğun güvenlik önlemlerinin alınacağı da belirtildi.

Doğan Haber Ajansı feribotla Yunanistan’ın Sakız Adası’ndan getirilecek olan sığınmacıların işlemlerinin tamamlanmasının ardından otobüslerle geri kabul kamplarına sevk edileceklerini bildirmişti.

BM'nin endişeleri ise sürüyor...

Anlaşmanın yasal temeli konusunda Birleşmiş Milletler'in hâlâ kuşkuları var.

BM'nin uluslararası göç özel temsilcisi Peter Sutherland, 'Göçmen nakillerinin nasıl gerçekleşeceğini bilemiyoruz. Ancak eğer iltica başvurusu hakkı tanınmadan kitlesel bir sınır dışı etme eylemi gerçekleştirilirse bu tamamen yasalara aykırı olur' diye konuştu.

Yunanistan mülteci koordinasyon masası sözcüsü Yorgos Kritsis ise bugün Türkiye'ye gönderilecek olan kişilerin iltica başvurusunda bulunmadığını aktardı.

Fransız haber ajansı AFP ise Yunan adalarına gelen çok sayıda göçmenin kendilerine hiçbir şekilde iltica başvurusu imkanının tanınmadığını ifade ediyor.

DW, BBC Türkçe ve AA 

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
03.04.2016

İzmir'liler olarak gidip "Burada böyle bir alan istemiyoruz." dememiz lazım çok geç olmadan. Kordon'da 5 dk. oturamıyoruz mendil satan çocuklardan, elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz ama ; ne onlar memnun hallerinden ne biz.. "İstemiyoruz gelmeyin!" demek için fazla insanız, göz göre göre de ülkemin elden gitmesini isteyemiyorum. Devlet oy derdine düşmüş. Bir 10 yıl sonrasında bu çocuklar büyüyüp bu halka "kendilerince" hesap sormaya kalkacaklar, şu yapılanı kucak açmak olarak bile gören olmayacak. Suriye'deki düzeni sağlayıp çok acil herkesi geri göndermeleri lazım; yoksa gelecek bundan kat kat daha vahim olacak.

04.04.2016

Bknz. 90 kürt göcü

03.04.2016

1'e 1 değişimin tek anlamı; vasıflı, bir işe yarayacak mülteciler Avrupa 'ya gitsin, vasıfsız, hiç bir işe yaramayacak, sokakta dilenecek, muhtemelen çeşitli suçlar işleyecek mülteciler Türkiye 'ye gitsin.

02.04.2016

acaba çeşme halkına sordunuz mu? Çeşme Türkiyenin en güzel, en saf kalmış yerlerinden biri. Şimdi orası hep suriyeli dolcak, bu da ister istemez turizme vurcak. devletin yaptığı hatanın cefasını Çeşme halkı çekmek zorunda değil, dicemde sanki çeşmede yaşayacaklar mk.

TÜM YORUMLARI OKU (31)