İlk Bakışta Ölüler İçin Tasarlandığına İnanamayacağınız Dünyanın Dört Bir Yanından 15 Mezarlık Mimarisi

Mezarlıklar, geceleri ölülerin yalnız kaldığı, sislerin yükseldiği, beyaz mermerlerin yan yana dizildiği ve yaşayana daima ölümü hatırlatan bir mekan mıdır yalnızca? Bu içerikte sizlerin mezarlığa bakış açısını değiştiriyor ve bu mekanları adeta huzur bulunan yerlere dönüştüren tasarımcılarla tanıştırıyoruz.

1. Albes Mezarlığı (2018, İtalya)

Tasarım: Stefano Peluso Mimarlık

Albes mezarlığı eski bir yapı olmakla birlikte 2018 yılında yeniden yorumlanarak inşa ediliyor. Bu mezarlık yerel geleneği yansıtan bir tasarım anlayışıyla mezarlık ana binasında ve avludan oluşuyor. Yapıya uzaktan bakıldığında buranın bir mezarlık değil de dönem filmi çekmek için uygun bir mekan olduğu düşüncesine kapılıyorsunuz.

2. Arkansas State Veterans (2011, ABD)

Tasarım: Fennell Purifoy Mimarlık

Gaziler için tasarlanmış bu mezarlık modern mimarlığın tüm özelliklerini yansıtıyor. ABD'de bulunan mezarlık; karşılama alanı, mezar bölümleri, bakım tesisi ve onur koruma alından oluşuyor. Özellikle geceleri muhteşem bir görüntüye sahip olan yapının arkasındaki mezarlar görünmese bir mezarlık olduğunu tahmin etmek oldukça güç

3. Bushey Mezarlığı (2017, İngiltere)

Tasarım: Waugh Thistleton Mimarlık

Londra'nın çimenlik alanlarından birinde bulunan mezarlık, İngiltere'deki en önemli Yahudi mezarlıklarından biridir. Harika tasarımı ve kullanılan malzemeleriyle hem estetik bir görünüme sahip hem de anma günleri için oldukça iyi tasarlanmış bir mekan.

4. Cementerio ASIAIN (2012, İspanya)

Tasarım: Iñigo Esparza Mimarlık

Yatay düzlemde genişleyen yapı bir depolama alanı, otopsi odası ve açık hava alanı olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Oldukça atmosferik bir havası olan yapı beton ve metal parçalar üzerine kurulu bir tasarım anlayışına sahip. Bu mezarlık da listedeki diğer mekanlar gibi ürkütücü atmosferden oldukça uzak.

5. Erlenbach Mezarlığı Binası (2010, İsviçre)

Tasarım: AFGH

Mimar Andreas Fuhrimann ve Gabrielle Hächler tarafından tasarlanan mezarlık, anma törenleri için bir oda, nöbetçi odası ve bekleme odasından oluşuyor. Dış mekandan beton kütle gibi algılanan yapının bekleme alanında renkli cam kullanılmış.

6. Farewell Zgornji Tuhinj Şapeli (2014, Slovenya)

Tasarım: Tria Stüdyo

Tuhinj Vadisi'nin üzerinde yer alan mezarlık, Farewell Zgornji Tuhinj Şapeli'nin hemen arkasında. Aslına bakarsanız şapelin mimarisi bile ziyaretçileri şaşırtırken yapının hemen arkasında geceleri gerçekten korkunç gözükebilecek bir mezarlık ile karşılaşıyorsunuz.

7. Añorbe Belediye Mezarlığı (2011, İspanya)

Tasarım: MRM Mimarlık

Tamamen izole edilmiş bir alanda bulunan mezarlık, arazinin eğimine uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış. Tamamen perfore beton duvarlarla çevrilen mezarlık modern mimarinin heykelsi bir örneği gibi gözüküyor. Ayrıca yapının güneşin konumuna göre farklı değerlerdeki gölgeleri de hayatın gelip geçiciliğini temsil ediyor.

8. Igualada Mezarlığı (1994, İspanya)

Tasarım: Enric Miralles

Eski bir mezarlığı yeniden düzenlemek için bir yarışma düzenleniyor ve bu yarışma sonucunda Enric Miralles, tasarımını gerçekleştirmeye hak kazanıyor. Yapı oldukça eski olmasına rağmen içerisinde ışık ve gölge oyunlarıyla farklı bir atmosfer oluşturuyor. Mezarlık, tasarımcının önerisi ile mermer prizmaların yan yana dizildiği bir mekan yerine ziyaretçilerin çiçeklerle süslediği niş alanlar olarak tasarlanmış.

9. İslam Mezarlığı (2012, Avusturya)

Tasarım: Bernardo Bader

Doğa ile iç içe olan mezarlık Vorarlberg'de yer alıyor. Müslümanlar için tasarlanan yapının Hristiyan ve Müslümanların mezar anlayışı birleştirilerek tasarlanmış olduğu bilgisine ulaşıyoruz.

10. Rectory Kilisesi (2008, İsviçre)

Tasarım: Michael Meier Marius Hug

Kentsel planlama içerisinde düşünülen kilise ve mezarlık alanından oluşan bir yapı. Geleneksel mimari anlayışı ile oluşturulan yapı yaşayanların merkezinde yer alan mezarlık alanı ile oldukça simgesel bir anlama sahip.

11. San Cataldo Mezarlığı (1971, İtalya)

Tasarım: Aldo Rossi

Uluslararası alanda taktir gören ünlü mimar Aldo Rossi'nin en önemli tasarımlarından biri. Aynı boyuttaki açıklıklardan oluşan yapı prizmatik bir hacme sahip. Yapının içerisinde de dışına benzer olarak açılan boşlukların her biri bir ölü için ayrılmış. Tabii bedenler değil, ölen kişiye ait eşyalar için.

12. Santo Stefano Mezarlığı (2005, İtalya)

Tasarım: Aldo Amoretti , Marco Calvi, Giancarlo Ranalli

Biraz garip gelecek ama mezarlık deniz kıyısında yer alıyor. Tamamen üstü açık bir anlayışla düzenlenen yapıda ölü bedenlerin yer aldığı bir mezarlıkla karşılaşmıyorsunuz. Mezar görmediğiniz için korkmayacaksınız fakat her adımda burun buruna geldiğiniz düşey beton paneller sizi bir çıkmazda hissettirecek. Belki de tasarım ölümden kaçamayacağımızı simgeliyor.

13. Sayama Göl Kenarı Mezarlığı (2013, Japonya)

Tasarım: Hiroshi Nakamura ve NAP

Özellikle giriş alanına dışarıdan baktığınızda hayal gibi bir tabloyla karşılaşıyorsunuz. Fakat yapının bir cephesi tamamen mezarlıklarla çevrelenmiş. Anlaşılan bu mimarlar bize gerçekten bir şey hatırlatmak istiyor.

14. Tyne Cot Mezarlığı (2014, Belçika)

Tasarım:  MimarlıkGovaert ve Vanhoutte

Girişten mekana yanaşan biri arkasında mermer kütleleri barındırdığını asla anlayamaz. İzole bir alanda tek başına yükselen yapı, cam ve beton malzeme ağırlıklı tasarlanmış.

15. Velizy Mezarlığı (2012, Fransa)

Tasarım: Philippe Harden ve Olivier Rozé

Modern mimarinin en iyi örneklerinden biri olabilecek bu yapının mezarlık olduğunu öğrenmek oldukça tuhaf bir his veriyor insana. Fransa'da Meudon ormanının merkezinde bulunan yapı, sürdürülebilir mimarlık anlayışı ile tasarlanmış.

Not: Bu içerik hazırlanırken archdaily'den yararlanılmıştır.

Peki siz bu tasarımlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içeriklere de göz atmak isteyebilirsiniz;

Sergiledikleri Objeler ile Kanınızın Çekilmesine Sebep Olacak Dünya Çapında 15 Paranormal Müze
Oyuncakların Göründüğü Kadar Masum Olmadığını Gösterecek 20 Korku Filmi
Hepsi Çılgın Bir Zihnin Ürünü Olan 21 Sıra Dışı Sandalye Tasarımı

Popüler İçerikler

Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
YORUMLAR
04.06.2020

Biz de anca mezarlıkta yürürken yanlışlıkla başkasının mezarına basmamak için seksek oynayalım.

04.06.2020

Mezarlık bile adamı fakir hissettiriyor

Pasif Kullanıcı
04.06.2020

2 de gaziler içini okuduktan sonra tdk karşılığına baktım ama yinede anlam veremedim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ