İlk Bakışta Dünyamıza Ait Değilmiş İzlenimi Veren 25 Okyanus Canavarı

Hoş geldiniz! Okyanusun en derinine inmek içerikte bile oldukça zahmetliydi, değil mi?

Henüz %5 lik bir kısmını keşfedebildiğimiz derin sularda yolculuk yapan uzmanlar, çok derinlerde, bu dünyaya ait olması güç olan 25 farklı yaratık keşfetti!

25. Ejder Balığı

2000 metre derinlikte yaşayan ve kendi ışığını üretebilen ejder balığının boyu yaklaşık 15 santimetre. Çenesindeki ışığı hem çiftleşmek hem de avlarının dikkatini çekmek için kullanıyor. Keskin dişlere sahip olan ejderha balığı, dilinin üzerinde de dişlere sahip. Yetkililer, 'Büyüklüğü bir muz kadar olmasaydı, bu balık denizdeki diğer balıklar için bir kabus olurdu' dedi.

24. Fırfırlı Köpekbalığı

Okyanusun ortalama 1500 metre derinliğinde yaşayan fırfırlı köpekbalığının fotoğrafı bilimkurgu filminden fırlamış gibi, ama gerçek. Yaklaşık 25 sıradan oluşan tam 300 dişi var! Türünün tükenmiş olduğuna inanılan bu köpekbalığının türleri, diş fosillerinden bulunmuş, ancak 19'uncu yüzyılda Japonya sularında keşfedilmiştir.

23. Vampir Mürekkep Balığı

İsminin anlamı 'cehennemden gelen vampir' olan bu mürekkep balığı, içini dışına çevirerek kendisini bir top haline getirip fosforlu organlarını yavaş yavaş kısıyor ve sanki birden uzaklaşmış gibi bir izlenim oluştuyor. Mürekkep yerine parlayan partiküller içeren bir çeşit mukus fırlatıyor.

22. Büyük Kırmızı Denizanası

Şu ana kadar sadece 23 örneğine rastlanılan Büyük Kırmızı Denizanası, adından da anlaşılacağı gibi kırmızı bir leke taşır vücudunda. Okyanusun 600 - 1500 mt derinliklerinde yaşar, ve boyu 100cm'e kadar uzayabilir. Avını cezbetmek için dokunaçlarını değil, tombul bacaklarını kullanır.

21. Dev Mürekkepbalığı

Bir zamanlar efsanevi yaratıklar olduğu sanılan dev mürekkepbalıkları, derin okyanuslarda yaşayıp, çok büyük boyutlara ulaşabilen 'Architeuthidae' familyasına ait deniz yumuşakçalardır. Erkek olanların boyu 19 metreye kadar ulaşabilirken, dişiler için bu oran 10 metreye kadar çıkmaktadır. 25 metre uzunluğa ulaşan örnekler olduğunu öne sürenler olsa dahi, bu tip bir varsayımı destekleyecek herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.

20. Çirkin Balık

Çirkin Balık, Scorpaeniformes takımına bağlı bir balık cinsidir. Bu balık, ana kara kıyılarında derin sularda, Avustralya ve Tazmanya'nın yanı sıra Yeni Zelanda sularında yaşamaktadır. 600 metre ile 1200 metre arasında yaşayabilmektedir. Rengi ve görünüşü nedeniyle Çirkin Balık olarak adlandırılmıştır. Vücut ağırlığı 4-6 kg arasında değişmektedir. Boyları ise bazen yarım metreyi bulmaktadır.

19. Tabut Balığı

Güneybatı Pasifik ve Avustralya'nın doğu kıyılarında rastlanan bu deniz avcısı, 50 ile 300 m derinlikte yaşıyor. En fazla 22 cm'e kadar büyüyebilmesine rağmen dikenli bir vücuda sahip olması, ve tehlike anında kendini şişirebilmesi nedeniyle düşmanlarına korku salıyor.

18. Dev İsopod

Dev isopodlar, kabuklu canlıların en ilginçlerinden. 45 cm ve 1.7 kg kadar büyüyebiliyorlar ve okyanusun derinliklerinde yaşıyorlar. Ölü balina, balık ve mürekkep balığı ile beslenen bu canlılar bazı durumlarda konak olarak üzerinde yaşadıkları canlının dillerini yiyerek orada yaşamlarını sürdürürler.

17. Stargazer Balığı

Stargazer balığı, denizin dibindeki kumların altına kendini tamamen gömerek gizler. Balığın ağzının üstünde dişe benzer saçaklı bir yapı bulunur. Dişe benzeyen ve kumlardan ayırt edilemeyen bu organ sayesinde kumun altında rahatlıkla nefes alır. Bir av gelene kadar tuzakta bekler, avı kendine yaklaştığında ani bir hareketle kumun arasından fırlar ve onu yakalar.

16. Sıçansılar

'Günümüzde yaşayan en eski ve en esrarengiz balıklar' oldukları söylenir. Fosil kayıtlarına göre bir zamanlar oldukça bol ve değişik türlerde olan bu balıklar, evrimsel terimlerle yaklaşık 400 milyon yıl önce köpekbalıkları ile ayrı kollara ayrılmış ve o zamandan beri izole olmuş şekilde kalmıştır. Günümüzde büyük ölçüde derin sulara hapsolmuşlardır.

15. Amfipot

Amfipotlar ya da tırnaksılar, Malacostraca sınıfından, göğüs ayaklarında lameller veya solunum torbaları bulunan, kalbi vücudun ön kısmında yer alan, çoğu suda (özellikle de tuzlu su) yaşayan ve iyi yüzen, bazıları kıyılarda yaşayan, etçil kabuklu takımıdır. Isopoda takımıyla akrabalığı vardır. 750 türü mağaralarda görülür. Yaklaşık 7.000 türü bulunur Çok bol ve yaygın olmasına rağmen insanların dikkatlerini fazla çekmezler. Leş yiyerek beslenirler.

14. Siyah Ejderha Balığı

Denizin 2 bin metre derinliğinde yaşıyor. Geceleri yüzeye çıkarak avlanıyor. Sadece dişleriyle değil, gözlerinin altındaki ışık üreten alanla da ünlü olan bu canlı, bu şekilde önünü aydınlatarak keskin dişleriyle kurbanını yakalıyor.

13. Dumbo Ahtapot

3-5 yıl yaşayabilen bu ahtapotlar, yüzeyin 3000-4000 metre altında bulunurlar; bazılarının 7000 metreye kadar inebildikleri bilinmektedir. Bilinen en nadir ahtapot cinslerinden birisidir ve Yeni Zelanda, Avusturalya, Filipinler, Papua Yeni Gine gibi bölgelerin civarında yaşarlar. Bilinen en büyük Dumbo ahtapotu 1.8 metre uzunluktadır ve 5.9 kilogram ağırlıktadır. Ancak normalde ortalamada 20-30 santimetreyi geçmezler.

12. Fener Balığı

Bu balıklar dipte, yosunlar arasında, yalnızca gözleri ve ağzı dışarıda kalmak üzere, hiç kıpırdamadan beklerler. Sırt yüzgecinin ilk ışınından çıkan ve ağzının üstüne kadar gelen dokunacın ucunda yer alan, püskül gibi kısımdan ışık yayar ve deniz dibinde oluşturduğu yakamozlarla avını yanına çeker ve birdenbire ağzını açarak yutar.

11. Pelikan Yılan Balığı

Devasa boyuttaki yılan balığı, derin denizlerin en tuhaf yaratıklarından birisidir. Bu canlının en önemli özelliği ise ağzının çok büyük olması; öyle ki ağzı, vücudundan bile büyüktür. Pelikan yılan balığı olarak da bilinir.

10. Dişlek

'Çok çirkin' kelimelerini kullanmadan bu balığı tanımlamanın, doğru olduğunu söylemek biraz zor. Listedeki birçok deniz avcısı gibi derin sularda yaşar ve avını yakalamak için kendi ışığını üretir.

9. Balta Balığı

Kendi ışıklarını üretebilen ve çok hassas gözlere sahip balta balığı, 200 ila 1600 metre arasında yaşıyor. Yukarıdan aşağıya doğru düşen yemeğini görebilmek için gözleri, iki borulu şekilde evrimleşmiştir.

8. Fıçıgöz

Transparan kafası ve fazla hassas gözleri ile ünlü bu balık yaklaşık 1000 metre derinlikte yaşıyor. Kafasının içinde gördüğünüz yeşil toplar aslında gözlerinin devamı ve gözlerinin çok hassas olmasını sağlıyor.

7. Grenadier Balığı

Deniz popülasyonunun yaklaşık %15'ni oluşturan bu balık türü, 6000 metreye kadar derinlerde yaşayabilir ve her türlü düşman ortamında hayatta kalabilir.

6. Mavi Halkalı Ahtapot

Dünya'nın en zehirli hayvanlarındandır, zehri aynı anda 30 insanı ve 10.000 fareyi öldürebilir. Okyanusun derin sularında yaşarlar. Pasifik Okyanusu ve Hint Okyanusu'nda bolca rastlanır. Zehirleri bir insanı 2-3 dk içerisinde öldürür. Zehri olan tetrodotoxin siyanürden 10 bin defa daha zehirlidir.Bu zehrin bir panzehri yok ancak ölümden kurtulmak için kalp masajı ve süni tenefüs zehrin etkisini azaltır. Bazı kurbanlar 90 saatte ölebilir.

5. Dev Ağızlı Köpekbalığı

Ölçülebilmiş olan en büyükleri 5,63 m uzunluğunda, 2004 yılında ölü olarak Tokyo'nun sahiline vuran bir dişi balık olmuştur. Ölçülebilmiş en küçükleri ise 2004 yılında Sumatra'nın açıklarında tutulmuş olan 1,77 m boyunda bir erkek balıktır. En çok göze çarpan özelliği, ismininde sebebi olan, vücudu için fazla büyük görünen kafası ve kısa burunu ile çok büyük ağzıdır. Sırtı koyu kahverengi, karnı soluk renktir.

4. Engerek Balığı

Derin suların bekçilerinden olan bu canlılar, 4000 metre derinliğe kadar yaşayabilirler. Bu büyük dişler zehirlidir ve avını felç etmek için kullanılırlar. Engerek balığının dişleri o kadar büyük ki kendi ağzına bile sığmıyor ve gözlerinin üstüne doğru kıvrılıyor. Korkutucu gözüküyorlar ama boyları en fazla 60 cm olabiliyor.

3. Fanfin Deniz Şeytanı

Yaklaşık 3000 metre derinlikte yaşayan bu canlı türü gerçekten çok acayip. Erkeklerin boyu 2 cm kadarken, dişilerin boyu 40 cm'e kadar çıkabiliyor. Erkekler yaşamlarını dişinin vücudunda parazit gibi sürdürüyor.

2. Fangtooth Balığı

Fangtooth ön adlı bu balık Avustralya civarında yaşıyor. Korkunç bir yüzü olan bu balık maksimum 17 santimetre. Kafasında yüzlerce sümüksü boşluklar bulunuyor. 94 milimetrelik dişleri alt ve üst damağında yer alıyor. Dişleri yüzün ağzını kapatamazlar. Fakat, her ne kadar korkunç gözükse de insanlar için zararsızdır.

1. Goblin Köpekbalığı

Okyanusun ortalama 1300 metre derinliğinde yaşyan Goblin Köpekbalığı, ilk defa 1898'de keşfedilmiş. Zaman zaman 100 ila 200 metre derinliğe de çıktıklarına rastlanıyor. Ortalama 3 metre uzunluğunda olan bu acayip balıkların nasıl avlandığına bir bakın..

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
YORUMLAR
22.08.2017

Denizden babası çıksa yiyecek olanlar hala burdamı?

hani nerden bakacaz ? goblin için nasıl avlandıklarına bi bakın demişsin video falan bekledim :D

28.05.2015

düşünsene gemi kazası sonucu okyanusun ortasında kalmışsın bunlardan biri saldırıyor.. ( düşünemedi )..

Düşünecek fırsat olmaz ki zaten :D Hadi düşündük diyelim, bir kelime i şehadet getiririm. Ölümü beklerim sanırım :))

TÜM YORUMLARI OKU (14)