İlk Atom Bombasının Üretilmesine Sebebiyet Veren Manhattan Projesi ve Sonuçları

Olmaz olaydın ve Manhattan Projesi...

Manhattan Projesi, 1942 ile 1945 yılları arasında ABD hükümeti tarafından yürütülen bir araştırma projesiydi.

İnsanlık tarihinin ilk atom bombasının üretilmesi ile sonuçlanan bu proje, askeri amaçlar nedeniyle başlatıldı.

Tuğgeneral Leslie R. Groves tarafından yönetilen proje, ismi Manhattan olsa da New Mexico'un Los Alamos kentinde gerçekleştirildi.

ABD projeye 1942 yılında başlasa da dönemin Nazi Almanya'sının 1940'dan beri atom bombası üretimi için çalışmalar yürüttüğü biliniyordu. Eğer Almanya bunu başarırsa II. Dünya Savaşı'nın seyrini yüksek oranda değiştirecekti.

Atom bombasının üretilebilmesi için uranyum-235 ve uranyum-238'in fiziksel olarak ayrılması gerekiyordu.

www.lanl.gov

Uranyumu fiziksel olarak ayırmak için bile fazlasıyla karmaşık tesisler ve aşırı elektrik gücüne gereksinim duyması, deneyin maliyetini epey arttırdı.

1945 yazına kadar bir nükleer patlama yaratmaya yetecek kadar madde üretildi ve Hanford Works'de kullanılabilir hale getirildi.

Manhattan Projesi için tam 2 milyar dolar bütçe oluşturuldu ve gerçek bir nükleer test alanı düzenleyecek kadar gelişme kaydedildi.

Sonunda Manhattan Projesini test edebilmek adına Trinity adında bir test tertip edildi ve ilk atom bombası 16 Haziran 1945 saat 5:30'da patladı.

New Mexico'nun 193 kilometre güneyindeki Alamogordo hava üssünde patlatılan atom bombası, bilim insanları tarafından tam 9 kilometre uzaklığındaki bir sığınaktan izlendi.

İlk atom bombasının patlaması sonucu yoğun ışık, ani ısı dalgası ve şok dalgaları nedeniyle güçlü bir gürültü ortaya çıktı.

Patlamaya start verildiği anda öncesinde bir ateş topu görüldü ve ardından da 12.200 metreye kadar yayılan bir mantar bulutu oluştu.

Atom bombası, 15.000 ila 20.000 ton TNT patlatıcıya eşdeğer bir güç üretti. Bu da ABD için başarı demekti.

Bombanın patlatıldığı kule tamamen yok oldu ve bunun yanında bombanın çevresini kapsayan tam 730 metre yarıçapında çöl etkilendi. Söz konusu patlama, Atom Çağı adlı bir dönem başlattı.

ABD, atom bombası konusunda başarı sağlamışken II. Dünya Savaşı'nın seyri çoktan değişti ve Nazi Almanya'sı ciddi anlamda güç kaybetti.

Almanya savaştan çekilse de Almanya ile aynı tarafta yer alan Japonya'nın savaştan asla çekilmeye niyeti yoktu ve daha sert bir tavır sergilemeye hazırlanıyordu.

ABD, bu tutum üzerine Japonya'ya teslim olması ve daha barışçıl bir yönetimin kurulması üzerine bir ültimatom verdi ve aksi halde Japonya'nın hızla yok edileceğini söyledi.

Fakat Japonya Kralı'na bu konu hakkında hiçbir şey söylenmediği için Japonya geri çekilme yoluna gitmedi. Böylece ABD, bombanın üretilmesinden 2 ay sonra Hiroshima ve Nagasaki kentlerine atom bombası attı.

Bu bombalar, toplamda 100.000'den fazla insanı öldürdü ve iki şehride yerle bir etti.

Bunun üzerine Japonya, 10 Ağustos 1945'te teslim olacağını duyurdu.

Dünya tarihinin en büyük patlaması ile sonuçlanan bu bombalamanın bir nevi nedeni olan atom bombası mucidi Robert Oppenheimer, Japonya'nın yerle bir olması üzerine şu sözleri kaydetti.

'Dünya'nın artık aynı yer olmayacağını biliyorduk. Bazılarımız güldü, bazılarımız ağladı. Birçoğumuz sessizdik. Benim aklıma Hint yazılarından Bhadavad-Gita'dan bir satır geldi. Vişnu, Prens'i görevini yapmaya ikna etmeye çalışırken, onu etkilemek için çok kollu formuna girer ve şöyle der: 'Ben şimdi Ölüm oldum, dünyaların yok edicisiyim.' Sanıyorum hepimiz bunu düşündük. Öyle veya böyle.'

Japonya'ya fırlatılan bu iki atom bombası, dünyadaki tüm savaş stratejilerini ve politikalarını yerle bir ederek, köklü bir değişimin kapısını araladı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

9 Madde ile 75. Yıl Dönümünde Hiroşima ve Nagasaki Saldırıları
Nevada Çöllerinde Yapılan Atom Bombası Testleri Dünyaya Nasıl Zarar Veriyor?
Muhabbeti Açıldığında Dut Yemiş Bülbül Gibi Kalmamak İçin Ayırdına Varmanız Gereken Bazı Kavramlar

Popüler İçerikler

Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Dünya Basını Derbiyi Nasıl Gördü? Fenerbahçe - Galatasaray Maçının Manşetleri
YORUMLAR
30.04.2021

Zaten savaşın sonucu belliydi Amerika Japonya'yı yenmişti birçok şehrini çoktan işgal etmişti.Yeni başkan seçilen truman ,bu silahı denemek isteyen generallarin gazına gelerek bu bombaların atılmasına izin verilmiştir. Daha sonrasında bu bombaların atılmasına gerek olmadığını generaller açıklamış suçu trumana atmışlardır. Ayrıca Oppenheimer yukarıda sözleri söylediği video oldukça ürkütücü. Youtubedan izleyebilirisiniz.

Pasif Kullanıcı
30.04.2021

japonların kaybettiği toprakların hiç biri japon anakarasında değil, tamamı adalar. Japonlar asla teslim olmayan ve çok kanlı savaşan bir toplum, hem kendi hem de düşmana çok sayıda kayıp verdirerek savaşıyorlar. Amerika savunucusu değilim ancak bu bombalar atılmasaydı savaş japon anakarasında devam edecekti ve çok daha büyük bir kıyım yaşanacaktı. Hepsini geçtim durduk yere tüm dünyaya savaş açarak 20 milyon çinliyi öldürüp amerikanın en büyük donanma üssüne sinsice saldıran da yine japknlar. ölen hiç bir masuma lafım yok ancak bu yıkımın en büyük sebebi kendileri.

30.04.2021

Atom bombası milyonlarca insanın hayatını kurtarmış yüzbinleri de öldürdüştür.Atom bombaları atılmasa Japonlar Japon anakarasında sonuna kadar savaşı sürdüreceklerdi.Atom bombasından çok daha fazla insanın bombardımanlarda ölmesine rağmen(Nisan 1944-Ağustos 1945 arası 300.000 den fazla) inatla savaşı sürdürmeleri atom bombalarının atılması kararında etkili olmuş.Bir diğer sebepte Sovyetlere mesaj olarak görülüyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ