İlişkiyi Bitirmek İsteyince İntihar Etmekle Tehdit Eden Eski Sevgiliye Nasıl Yaklaşılmalı?

Bazen ilişkiler sona erebiliyor: Bazıları ortaklaşa alınan bir kararla, bazıları bir tarafın isteği ile. Ancak maalesef söz konusu ayrılık olduğunda eski partnerinizin hiç bilmediğiniz bir yüzünü görebiliyorsunuz. İlişki bitince hırçınlaşanlardan, onu bırakmamanız için intihar etmekle tehdit edene kadar bir sürü toksik davranış sergilenebiliyor. Peki böyle bir durumda nasıl bir aksiyon almalısınız? Anlattık. 👇

Not: İntihar vb. hassas ögeler yer alıyor.

New Yorklu psikiyatrist Dr. Yalda Safai, istismarcı ilişkilerde kişinin partnerinin kendisini terk etmemesi için 'kendine zarar vermeyi' bir tehdit olarak kullandığını söylüyor.

Safai şöyle anlattı:

Unutmayın ki manipülatif amaçlarla söylenen intihar tehditlerini dinleyerek sevdiğiniz kişiye yardım etmiş olmayacaksınız. Hatta, gelecekte bir şey istemedikleri gibi olduğunda bu tehdidi daha çok kullanmaları için kapıyı aralamış olacaksınız. Bu bir tür ona fırsat tanıma oluyor ve uzun vadede durumu daha da kötüleştiriyor.

İstismarcı ilişkinin bariz semptomlarını burada anlatmıştık 👇

Karşınızdaki İnsanın Sizi Duygusal Bir Şekilde İstismar Ettiğini Anlamanıza Yardımcı Olacak 17 Belirti

Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız, karşınızdaki kişiden önce kendinize dikkat etmeniz gerekli.

Manipülatif ve istismarcı kişi ile aranıza fiziksel mesafe koymalı ve bir yakınınıza yaşadığınız bu durumu bildirmelisiniz.

Evlilik ve aile terapisti Racine Henry, 'Her istismarcı ilişkide, buna maruz kalan kişi kendi güvenliğini öncelik haline getirmeli' şeklinde açıkladı.

"Zarar verebilecek o kişiden uzaklaştığınızda, kendisine bir zarar vermemesi için onun ailesini veya bir yakınını bilgilendirebilirsiniz."

Henry, tehdit edilen kişinin eski partnerini durdurmaya çalışmamasını önerdi: 

Bu aynı şekilde onlara da zarar verebilir.Bu durumda kendi güvenliğiniz düşünmeniz gereken ilk şey. Ayrıca ne olursa olsun bunun sizin hatanız olmadığını unutmamalısınız.

İntiharı Önleme Farkındalık Eğitimi'nde yönetici müdür olan Dan Reidenberg, "Duygusal ve psikolojik istismar, mücbir kontrol adil değildir" dedi.

İntihar da dahil olmak üzere sizi çeşitli tehditlerle manipüle eden birinden uzaklaşmayı hak ediyorsunuz ve buna ihtiyacınız var. Hayatınızda güvendiğiniz birini veya bu konuda profesyonel birini bularak, tehditler sona erene dek destek alabilirsiniz.

Eğer sizin güvenliğiniz tehlikede değilse, halen ilişki içerisinde kalmamalısınız ama onlara yardım etmek için doğrudan harekete geçebilirsiniz.

Safai, 'Eğer bir ilişkiyi bitirmeyi düşünüyorsanız, muhtemelen geçerli sebepleriniz vardır. İşler zorlaştığında kendinize bu sebepleri hatırlatın. Tehditlere yenik düşmek ne sizin ne de onun için iyi' şeklinde açıkladı.

Yapabileceğiniz en iyi şey, mental sağlık bakımından sıkıntı yaşayan bu kişiyi yetkililere yönlendirmek olacaktır.

"Birisine ihtiyacı olan o yardımı aldırmak zorlu olabilir çünkü herkes kendini kontrol eder..."

Bölgenizdeki yetkili kişilerin bir listesini ona sunabilir veya onunla birlikte terapiye katılmayı teklif edebilirsiniz. Ancak hangi mental sağlık uzmanından yardım alacaksa alsın, o kişi tedaviyi kabul etmeli ve gerekli iletişimi kurmalı. O kişinin yasal vasisi veya bakıcısı olmadığınız sürece bir yetişkine terapi randevusu alamazsınız.

Fakat unutmayın ki onlara sadece yardımcı olabilirsiniz, sorunlarını 'tamamen' çözemezsiniz: Onlara seçenekleri sunarak sağlıklı bir yol çizmesine vesile olabilirsiniz.

Onlara ilişkiyi bitirme kararını aldığınızı söylediğinizde, herhangi bir intihar tehdidi veya 'Böyle devam edebilir miyim bilmiyorum', 'Sensiz yaşayamam', 'Sen gidersen kendime ne yaparım bilmiyorum' gibi üstü kapalı bir tehditte bulunurlarsa, bunu duymanın ne kadar zor olduğunu ve haksızlık ettiklerini  ve önemsediğinizi onlara anlatın. Söyledikleri ve hissettikleri şeyler hakkında uzman biriyle görüşebileceklerini söyleyin.

"Hem sizi ilişkide tutmak için yaptığı tuzağa düşmediğinizden hem de onlar için endişenizi ifade ederek ihtiyaçları olan yardımı almaları için yönlendirdiğinizden emin olmak istersiniz..."

Çünkü kendine zarar vermekle tehdit etmek oldukça tehlikeli ve manipülatif veya başka bir amaçla asla kullanılmamalı.

İlişkiyi sona erdirdikten sonra iletişimi sürdürmek konusunda tedbirli olun.

"Kendinize mental ve duygusal anlamda hiçbir zarar vermeyecekse, ilişki sona erdirdikten sonra onları desteklemek ve durumlarını kontrol etmek geçmiş ilişkiyi atlatmanıza fayda sağlayabilir."

Hatta eğer çocuklarınız veya ortak bir işiniz varsa, iletişim kurmak gerekli bile olabilir.

Bu durumda, onların problemlerinden sıyrılmak için sizin de gerekli olan yardımı almanız önemli. 

Son olarak altını çizelim: Kendi sağlığınızı ve güvenliğinizi ön plana koymak sizi bencil birisi yapmaz.

Kendine zarar vermenin veya intiharın ciddiyetini anlarken, aynı zamanda kendi güvenliğinizi düşünerek adım atabilirsiniz. 

Birisine yardım etmeden önce kendinize yardım etmeniz gerekir. Birinin iyi olmasını sağlamadan önce sizin iyi olmanız gerektiğini unutmamalısınız.

İlginizi çekebilir:

Dikkatli Olun! Kendi Kendine Konuşmak Normal midir?
Narsist Olmanın Normal Sayılacak Bir Ölçütü Var mıdır?
Stroop Etkisi Nedir ve Neden Kafa Karışıklığına Yol Açar?

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
YORUMLAR
12.06.2023

Bu kadınlar böyledir işte kazım. yapamam sensiz, olamam sensiz, sağımı keserim, solumu keserim.. en son bakar ki kesecek bir şey yok, keser irtibatı bakar yoluna..

12.06.2023

Onunla aşırı ilgilenin, aşırı kıskanın onu. Yanında gaz çıkarın, burnunuzla oynayın. Geğirirken gözlerinin içine bakın. Bu işlemden önce soğan sarımsak yemeyi unutmayın. Tuvaletten sonra sifonu çekmeyin. Fazla duş almayın. Deostick, parfüm vs kullanmayı bırakın. Hala sizin için ölüyorsa da onu sevin. Bu kadarına ananız bile katlanamaz.

12.06.2023

Napiym?? denir mi acaba:)))

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ