"İlişkinin Başında Narsist Olduğu Hiç Belli Değildi!" İşte Kırılgan Narsistlerin Belli Başlı Özellikleri

Narsist mağdurlarından çok sık duyduğum sözler:

'Birlikte öyle uzun zaman geçirdik ki asla narsist olduğunu anlamadım' ya da 'bana aşırı derece iyi davranıyordu ki hayatımın aşkını buldum sandım ama öyle değilmiş' diyenleri çok sık görüyorum. Kırılgan narsistler anlaşılması öyle kolay değil maalesef, çok küçük ipuçları verirler fakat bunları anlamanız pekte mümkün değildir. 

Narsistler arasında en yaygın görünse de insanlar bu kişilerin narsist olduğunu düşünmez ve onlarla çok iyi ilişkiler kurar. Çünkü kırılgan narsistler ilişkinin başlarında kendilerini çok iyi göstermek için aşırı çaba sarf eder. İçlerindeki maskeyi öylesine güzel gizlerler ki anlamak kesinlikle mümkün değildir. 

Kırılgan narsistlerin özelliklerine göz atalım.

En belirgin özellikleri eleştiriye açıklık seviyesidir.

İki boyutta eleştiriyi ele alırlar. Birincisi sürekli arayış içinde oldukları olumlu eleştiri, diğer ise asla duymak istemedikleri olumsuz eleştiri. Kırılgan narsistler benlik algılarını sürekli beslemeyi çok ister çünkü küçüklüklerinden beri  olumlu eleştiri alamadıkları için sürekli dışarıdan bunu elde etmeye çalışır ya da tam tersi aşırı derecede olumlu eleştiri aldıkları için sürekli olarak dışarıdaki insanların onayına ihtiyaç duyar. Olumlu eleştiri alamadıklarında bunu alabilmek için başkalarına karşı davranışları değişir.

 Mesela sürekli dış görünüşleri hakkında ‘’nasıl olduklarını sorarlar, aldıkları kıyafetlerin üzerlerine nasıl durduğunu sorar. Yaptıkları işlerden sonra nasıl olduklarına dair yorum isterler.’’ Bu bilgileri toplamaya  çalışırken sizden herhangi bir bilgi alamadıklarında sizinle ya iletişimi keser ya da tartışmaya girer. 

Bir de tam tersi olumsuz eleştirilere karşı aşırı hassaslardır. Çünkü kırılgan narsistler olumsuz eleştiriyle karşılaştığında aşağılık ve utanç duygusu su yüzeyine çıkar ve bu durum onları aşırı rahatsız eder. Sürekli olumlu eleştiri almaya çalışan kırılgan narsist olumsuz bir eleştiri duyduğunda buna dayanamaz ve  olumsuz eleştirilerin aksini ispat etmeye çalışır ya da kabul etmez..

Mesela bir takım oyununda kırılgan narsist sizden performansı hakkında geri bildirim istediğinde ona olumlu özelliklerini söyleyip daha sonrasında  olumsuz özelliklerini de söylediğiniz o tamamen olumsuz yönlere odaklanacaktır. Olumsuz özelliklerinin doğru olmadığını size kanıtlamaya çalışır. Daha sonra size soğuk davranıp araya mesafe koyar. Kısacası kırılgan narsist olumlu eleştirileri çok severken, olumsuz eleştirilere karşı aşırı hassastır.

Kırılgan narsist bu üçüne aşırı derece önem verir. Çünkü kırılgan narsistin benliğini para, statü ve dış görünüş oluşturur. Çocukluğunda muhtemelen bu üç maddenin çok fazla önemli olduğu narsistlere öğretildi. Kırılgan narsistin annesi ya da babası muhtemelen ‘’çok güzel gözükmelisin, çok zengin olmalısın, statü her şey için çok önemli’’ diyerek bunu kafasına kazımaya çalıştı. Aynı şekilde kırılgan narsistin ebeveyni bu üç şey hakkında çocuğu sürekli eleştirdi. Çocuk büyüdükçe bunları elde ederek kendi benliği bulmaya çalıştı. Daha sonrasında etrafındaki insanları paraya, statüye ya da dış görünüme göre sınıflandırdı. 

Şimdi normale baktığımızda bu üç şeye hepimiz yeri geldiğinde önem veririz, haklısınız. Fakat kırılgan narsist bunları hayatının merkezi yapar. Mesela dış görünümü için saatlerce vakit ayırır. 2 – 3 saat makyaj hazırlığı yapar. Lüks ya da marka nesneler onlar için çok önemlidir. Parası yetmese dahi o eşyaları satın alırlar. 

İnsanları mesleklerine ya da statülerine göre sınıflandırırlar. Onlar için alt ve orta sınıf insanlar  kesinlikle  önemli değildir. Narsistin dünyasında bu tarzda insanlar kendisinin de kötü görünmesine sebep olacağı için onlarla çok fazla iletişim kurmaz. Kuruyorsa da büyük bir çıkar uğruna o insanları heba eder. Kırılgan narsistlerle başlarda tanıştığınızda paraya, statüye ve dış görünüme çok fazla önem verdiğini görüp pek bir şey demezsiniz ama ilerleyen zamanlarda aslında o önemsediği şeylerin buna hiç uymadığını fark edersiniz ve sadece rol yaptığını anlarsınız. Kendisini çok zeki gösterir ama zekâ adına kendisini hiç geliştirmediğini fark edersiniz. Para çok önemlidir ama sefillik çektiğini anlarsınız. 

Narsist para, statü ve dış görünüş konusunda ufak bir olumsuz eleştiri yaptığınızda öfke, panik ve kaygılı hissetmeye başlar. Daha sonrasında bunlar üzerinden hiç çekinmeden sizinle tartışmaya girer. Tartışmaya başladığınız an kaynar suyu başınıza döker gibi sizi söylediğiniz şeye pişman eder.

Para, statü ve dış görünüş üçlüsünün yanına ben bir de din konusunu da eklemek istiyorum. Çünkü bu konuda çok fazla mağdur olan kişi geliyor karşıma. Eğer dine önem veren birisiyseniz, narsistler sizi oradan etkilemek için uğraşır durur. Dini bilgisinin ne kadar çok olduğunu ve dini vazifelerini ne kadar iyi yerine getirdiğini vurgular. Sizde bu kişiden hoşlanmaya başlarsınız fakat ilerleyen zamanlarda söylediklerinin hepsinin birer yalan olduğunu gözlerinizle görürsünüz.

Empat, merhametli, yufka yürekli dediğimiz insanlar narsistler için en güzel avlardır. Çünkü narsistleri kurban olduğu bu durumdan kurtarmak ister. Narsist kendi çocukluğunun ne kadar kötü geçtiğini acındıra acındıra anlatır. ‘’Benim babam şöyle yoksuldu, ben bu yoksulluklar içerisinde büyümdüm, babam bizi hiç sevmedi, ben sevgi nedir bilmem, yok babam alkolikti, aşırı şiddet uygulardı’’ gibi kötü çocukluk travmalarının yükünü size yükleyip çekilirler. Sizde bu kişiye acıyıp yardım etmek istersiniz. Bu kadar kötü çocukluk yaşamalarına rağmen ilişkinin başlarında narsist kendisini aşırı iyi, sevecen ve temiz kalpli gösterir. Fakat bu bastırdığı travmalarını sevecenlikle maskeler. İlişkinin ilerleyen zamanlarında gerçek yüzünü görürsünüz. Narsistin tek amacı en hızlı şekilde sizi elde edebilmek. O yüzden bu kurban psikolojisiyle sizi etkilemeye çalışır. İlerleyen zamanlarda narsistin gerçek kimliği ortaya çıktığında ise kurban psikolojisine bürünerek gerçek kimliğini yine saklamaya çalışır. 'benim babam da böyleydi, ben kötü bir çocukluk geçirdim, aslında bunların hiçbirini yapmak istemiyorum' diyerek sizi yine kandırır, acındırır ve sizi tekrar ilişkiye davet eder. Siz de çok acıdığınız için onu o halde bırakmak istemezsiniz ve tekrar ilişkiye başlarsınız. Fakat narsist kendisi değiştirmez ve iyileşmez. Sahte iyilik maskesini çıkartır ve tekrar şeytani yüzü ortaya çıkar.

Kırılgan narsistler sorumluluk alma konusunda da kurban psikolojisini kullanırlar. Çünkü kendilerini sürekli iyilik meleği gibi gösterdiği için suçu, hatayı ve eksikleri kabul etmek onlar için yok olmak gibi bir şeydir. Narsistler kendilerini dünyanın en iyisi olarak gösterdiği için yaşanan aksaklıklar ve olumsuzluklar kendisinden kaynaklanmadığını, kötü niyetli insanların onları sömürmesinden kaynakladığını savunur. 

Örneğin narsist size verdiği sözü tutmadığında kendisi hariç her şeyi bahane edecektir. 'İşten izin alamadım, işlerim çok yoğundu’’ diyerek suçu her zaman dış faktörlere atar. Narsist evden geç çıkıp işe geç kaldığında bunu doğru ifade etmeyip 'trafik vardı, otobüs geç geldi ya da son anda telefon geldi' diyerek yalan söyleyecektir.  

Kırılgan narsistler suçlarını çok nadir bir şekilde kabul ederler. Fakat kabul etmemelerinin sebebi suçluluk ya da pişmanlık duygusundan dolayı değildir. Tamamen tartışmayı bitirmek daha kaliteli gözükmek için inisiyatif almış gibi gözükürler.

Vermekten daha çok alma eğilimi

Bu dediğime şaşıracaksınız. Çünkü narsist tam tersi sürekli vericiymiş gibi davranır. Siz şaşırırsınız. ‘’Yemez içmez başkalarına yedirir, insanlara aşırı derece çok nazik olur ve istediklerini yapar.’’ dediğinizi duyar gibiyim 😊 Fakat siz narsistten bir şey istediğinizde o kesinlikle yapmaz. O dışarıya karşı bir şahane gözükmeye çalışır fakat bunu da belli bir yere kadar yapar. Çünkü narsistin vermesi kendisi alana kadardır. Yaptığı iyiliklerin iki katını ilgi ve iyilik bekler. Karşı taraftan bir şeyler alamadığında aşırı derece öfkelenir, karşı tarafı kötüler ve dedikodusunu yapar. 

Yeni tanıştıkları insanları hayatlarının merkezine alır, onlarla çok iyi geçinir fakat karşılık göremediklerinde bir anda bağlarını kopartır ve en kötü insan olarak ilan eder. Siz narsist mağdurları olarak sakın şaşırmayın. Size yatırım yapmamasının sebebi sizin kötü olmanız değil. O sizi elde ettiği için siz ona koşulsuz ve sonsuz bir sevgi zaten sunmanız gerektiğini düşünür. Sakın ola ‘’bana neden bir şey almıyorsun, elaleme her şey alıyorsun’’ demeyin. Çünkü bu söyleyeceğiniz şey kesinlikle işe yaramayacaktır. O sizi kaybettiğini hissettiği zaman size yatırım yapmaya başlar, geri döndüğünüzde de eski yatırımı tamamen keser… 

Kırılgan narsistler içine kapanık olup anlaşılması en zor olan kişilerdir. Eleştirilerden kaçmak için aşırı derece nazik bir kişilik yapısına bürünür. İçinde sakladığı narsistik maskesini insanlara göstermemek için dünyanın en iyisiymiş imajı çizmeye çalışır. Bu şekilde kendilerini sürekli iyi kalpli, erdemli, ahlaklı ve etik insan olarak gösterme eğilimindedir. Duygusal hassasiyet ve eleştiriye karşı en iyi şekilde öfkelerini bastırmaya çalışıp bir yandan nazik insan olmaya devam eder, bir süre sonra bu ikisi arasında büyük çatışma yaşayarak büyük bir öfke patlaması ortaya çıkar. 

Sonuç olarak, kırılgan narsistler olumlu eleştirilerle boşluk, aşağılık hislerini beslerken, olumsuz eleştirilere karşı kendilerini aşırı şekilde korurlar. Para, statü ve dış görünüm olarak öyle parlayan bir yıldız gibidir ki onları anlamak pek de mümkün değildir. Kurban psikolojisinin arkasına sığınarak doğru mu söylüyor yalan mı söylüyor anlamak pek de mümkün değildir. Kırılgan narsist kendisini etrafa o kadar güzel satar ki herkes tarafından büyük ilgi görür. Sizin kafanız karışmaya başladığı an burasıdır. ‘’acaba bana karşı mı kötü, benden dolayı mı acaba bana kötü davranıyor’’ diye düşünebilirsiniz. Hayır kırılgan narsistler sizleri elde ettiği için size kötü davranır… 

Bu bilgilere sahip olmak karşımıza çıkacak kırılgan narsistlere karşı koruyucu olacaktır. Narsistler hakkında daha fazla bilgiye sahip olursanız kendinizi bu kötü insanlara karşı korumuş olursunuz. Bilginiz çoğaldıkça onlar sizden otomatik olarak uzaklaşır çünkü onlar daha çok bilgisiz ve fedakâr insanları severler.

Siz kırılgan narsistin gibi gizli özelliklerine rastladınız, yoruma bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.

Instagram hesabımı takip etmeyi unutmayın, bir sorunuz olursa bana DM aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

YouTube

Twitter

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
YORUMLAR
26.12.2022

İnsan görünümlü ruh vampirleri bunlar. Narsistik bir partnerden ya da arkadaştan kurtulmanın tek yolu var; olabildiğiniz kadar çabuk davranıp, uzaklaşabildiğiniz kadar uzaklaşmak ve sıfır iletişim. Kendine acındırmaya çalışacaktır, sakın en ufak bir acıma göstermeyin, narsistin acıma gibi, empati gibi insani duyguları yoktur. Narsist için kullanılacak bir kaynaksınızdır sadece. Kaynağı tüketip sizden alacağı bir şey kalmayınca da arkalarına bile bakmadan basıp giderler. Size tekrar ihtiyaç duyarsa da utanmazca geri dönerler -utanma duyguları da yoktur çünkü-. Kendinizi bir an önce kurtaramazsanız -ki bu da çok çaba gerektirir- sizi tüketip bitirene kadar yerler. Düzeltmeye filan çalışmayın, düzeltemezsiniz. Bilim insanlarının yapamadığını siz hiç yapamazsınız. Narsisizm bir hastalık değil, kişilik bozukluğudur çünkü.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ