Çengelköy'ün isminin nereden geldiğine yönelik farklı rivayetler bulunmaktadır.
Çengelköy’e ilk olarak Protos Diskos denmiştir. Protos Diskos, Birinci Köy anlamına gelmektedir.
Daha sonra burada bulunan bir manastıra “Ta Metanias” yani “Tövbekârlar” adı verilmiş. Buradan hareketel Çengelköy’ün ismi Protos Diskos'tan sonra Ta Metanias olmuştur.
Semtin Bizans Dönemi'ndeki adı ise, İmparator Jüstinyen’in karısı Sophia’ya ithafen Sophianea’ydı. 11. yüzyılda buranın Singelköy diye anıldığı biliniyor. Bu adın patrikliğe aday olanlara verilen Singelos unvanından kaynaklandığı tahmin ediliyor.
Çengelköy’ün ismi hakkındaki diğer bilgiler ise şöyledir: İstanbul’un fethinden sonra köyün ismi Türk ve İran karakterlidir. Çenk Farsça'da 'savaş' anlamını taşır, ancak bu köyde (Çengelköy) tarihe geçmiş olan herhangi bir savaş olmamıştır. Fakat rivayete göre Kalkavanlı Murat Paşa savaş hazırlıklarında Çengelköy halkına savaşa gelmeleri için ikna etmek adına bu bölgeye gelir ve 'Sen gel' der fakat kendisi peltek oldugundan söylemi 'Çengel' olarak anlaşılır. Bu durumdan dolayı da bölgeye Çengelköy ismi verildiği zannedilmektedir.
Sultan Mehmet'in (1451-1481) denizden çıkardığı çengelden dolayı da köye “Çengelköy” adını verdiği sanılıyor. Yeni nesil tarihçilerden Mehmet Raif Bey'in yazısına göre 18. asırda Çengelköy’ün ismi, köyde bulunan çengeller ve çengel ustaları sebebinden değil; köye yerleşerek cami yaptıran Çengeloğlu Tahir Paşa'nın adından ileri geldiğidir.
Evliya Çelebi’nin (17. asır) yazılarına baktığımızda da harap olmuş, daha sonradan köylüler tarafından onarılmış olan köyün ismi “Çengelköy” olarak geçiyor.
Hababam sınıfında okulu bitirip öğretmen olan arkadaşlarına hababam sınıfının haytaları yardım etmek için bir kamyon dolusu eşya götürürler. Köyün girişinde ve okulun tabelasında "Çekme Köyü" yazılıdır.
Sefaköyde hala 1950 ve 1980lerde göçen Bulgaristan Türkleri çoğunlukta. Zaten bu taraflarda gerçek Türk bulmak imkansıza yakın. Çoğunluk kökten ya Bulgaristanlı ya yine Balkan göçmeni(Genelde Yugoslav) ya da Kürt. Ayrıca çevre olarakta bok gibi ve çoğu kişi sizi kazıklamak için fırsat arıyor maalesef. Taşınmayı düşünmeyi düşünen varsa münkünse düşünmesin, ben 19 yıldır burdan kurtulmaya çabalıyorum lan
kadikoyun fenike ismi kalkedon benim bildigim kadariyla yeni sehir manasina gelmekde ve aslinda meshur kartaca ile ayni ismi paylasmakta. kalkedon orjinal fenike isiminin yunanlasmis telaffuzuyken, kartacada ayni ismin latinlesmis hali. kartacada bir fenike kolonisiydi.