İlgi Çekici Mahkeme Bilimi Konusu İle Fenomen Olmaya Aday Yeni Dizi: Bull

Amerikan CBS kanalının yeni dizisi Bull yayınlanan ilk iki bölümü ile dizi piyasasında adından bahsettirmeyi başardı. Aslen bir psikolog olan Dr. Bull'un maceralarını anlatan dizinin ömrünün ne kadar uzun olacağı izleyicinin ilgisi belirleyecek ancak şimdiden bahsettiği konunun orijinalliği izleyici sayısını sürekli artırıyor.

Dizinin ana karakteri diziye aynı anda ismini veren Dr. Bull

Uzun soluklu dizi NCIS'ten Tony DiNizzo olarak tanıdığımız, Michael Weatherly bu dizide karşımıza Dr. Jason Bull olarak çıkıyor. Dr. Bull bir psikolog ve kurduğu ekibi ile birlikte mahkeme bilimi (trial science) olarak adlandırdıkları konu üzerinde çalışıyorlar.

Mahkeme bilimi nedir?

Öncelikle bu konuyu anlayabilmek için Amerikan hukuk sistemi hakkında temel bilgilere sahip olmak gerekiyor. Amerikan hukuk sisteminde mahkeme öncesi anlaşma sağlanamaz ise, anlaşmazlık mahkemeye taşınıyor ve karar 12 kişilik bir jüri tarafından alınıyor. Sanık hakkında yapılan suçlamalar eğer jüri sanığı suçlu bulursa infaz ediliyor; sanık suçsuz bulunur ise suçlamalardan kurtulmuş oluyor. Yani bu sistemde jürinin rolü en üst seviyede. Dr. Bull da jürinin eğilimlerini gözlemlediği ve kararları hakkında tahminlerde bulunduğu mahkeme bilimi üzerinde çalışıyor.

Şu ana kadar yayınlanan her bölüm bir dava olarak ele alındı.

Dr. Bull'un kurgusu aslında çok basit olarak ele alınmış. Her bölüm bir dava olarak ele alınıyor.

Mahkeme bilimi nasıl işliyor?

Dava Dr. Bull ve ekibi tarafından alındıktan sonra mahkemece atanan jüri ile birebir aynı özelliklere sahip bir ayna jüri oluşturuluyor. Bu jüri ile sahte duruşmalar Dr. Bull'un kurduğu özel birimde defalarca tekrarlanıyor. Oluşturulan simülasyon birebir gerçek mahkemede uygulanmak üzere kurgulanıyor.

Dr. Bull'un gerçek mahkemeye hazırlık için farklı yöntemleri de mevcut.

Dr. Bull'un ekibinde bulunan bir modacı mahkemede giyilecek kıyafetlere kadar ince tasarımlar yapıyor. Renklerin ve tarzların insanlar üzerindeki etkisi üzerine ciddi çalışmalar yapmış ekip, sanığı gerçek mahkemeye hazırlıyor. Bu sadece giyilecek kıyafetler ile sınırlı kalmıyor, bazen saç kesimi ve elbette vücut dili ile de destekleniyor.

Gerçek mahkeme sırasında mükemmel bir koordinasyon ortaya çıkıyor.

Dr. Bull gerçek mahkeme esnasında genellikle jüri üyelerini vücut dillerini ve tanıkların ifadelerine olan tepkilerini ölçüyor. Duruşma esnasında merkezde çalışan ve bilgisayar ile harikalar yaratabilen ekibinden bilgiler alıp, avukata nasıl manevralar yapması gerektiği noktasında direktifler veriyor. Duruşma devam ederken ve her duruşma sona erdiğinde jürinin kararının ne olduğu bilimsel veriler eşliğinde tahmin ediliyor ve jüride sanığın aleyhinde görüşte olduğunu düşündüğü üyeler hakkında özel çalışmalar yapılıyor. Böylece anlık olarak mahkemenin sonucu simulasyon üzerinde görülüyor ve sonucun olumlu olabilmesi için gerekli adımlar atılıyor.

Ekip, konusunda uzmanlardan oluşuyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ekipte bir modacı, bir proje yöneticisi, bir bilgisayar uzmanı ve bir avukat bulunuyor. Bir mahkeme salonu olarak tasarlanmış ofislerinde mahkemeye hazırlık sürecinde ve mahkemede sanığa yardımcı oluyorlar.

Dr. Bull iyi sezgilere sahip olan bir psikolog olmanın yanında mutlak adaletin yerini bulmasını isteyen bir birey.

Dizi içinde verilen mesaj aslında çok net. Bilimin doğru amaçlar doğrultusunda kullanılması, masum insanların temize çıkması için çok önemli. Dr. Bull da bilim adamı kimliğinin yanında masum insanları kurtarma noktasında çok duyarlı birisi. Bu da diziye duygusal bir boyut katılması açısından önemli bir konu.

Peki mahkeme bilimi gerçek mi, yoksa kurmaca mı?

Mahkeme bilimi gerçek bir disiplin. Hatta Amerika'da bu konuda aynen Dr. Bull'un şirketi gibi hizmet veren danışmanlık şirketleri mevcut. Dr. Bull'un deneyimi elbette seyirciyi ekrana çekmek için biraz abartılıyor olabilir ancak gerçekten bu konuda araştırma yapan ve masumları kurtarmaya çalışan bilim insanları mevcut.

Dr. Bull'un maceraları ile gerçek bir mahkeme tecrübesi izlemek için bu yeni diziye bir şans verebilirsiniz.

Dr. Phil McGraw'ı kariyerinden esinlenerek kaleme alınan Bull, yeni bölümüyle her salı 20.30’da FOXCRIME’da izleyici karşısına çıkıyor.

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
02.10.2016

Cami imamı ve cemaat, savcılığa verdikleri savunmalarında bu konuda herhangi bir şekilde sorumlu tutulmalarına şiddetle itiraz etmişler, bu olayın kendi dualarından dolayı meydana gelmiş olabileceği iddiasını da kabul etmemişler. Gerekli tüm belgeler tamamlanıp mahkeme günü geldiğinde hakim dosyayı dikkatle incelemiş ve taraflara dönüp: "Bu konuda nasıl bir hüküm verebileceğimi bilmiyorum," demiş. "Ancak dosyadaki tutanaklara bakarsak ortada tuhaf bir durum var. Taraflardan birisi duanın gücüne inanan bir genelev sahibi, diğeri ise duanın gücüne kesinlikle inanmayan bir imam ve cemaati...!"

Pasif Kullanıcı
03.10.2016

Hikayeyi ters sırayla post edip yukarıdan aşağı doğru bir seferde okunmasını sağladığın için tebrik ve teşekkür ediyorum ayrıca.

Pasif Kullanıcı
02.10.2016

Küçük kasabanın birinde, bir caminin tam karşısında arazisi olan adam, arazisi üzerine bir genelev inşa etmeye başlamış. İmam ve cemaat buna şiddetle itiraz etmişler, ancak mal sahibinin kendi arazisi üzerine nasıl bir iş yeri açacağına da yasal olarak karşı çıkamamışlar. Tüm cemaatin tek yapabildiği şey, imamın öncülüğünde bu genelev için her gün beddua etmekten öteye geçememiş. İnşaat ilerlemiş ve açılışına birkaç gün kala her nasılsa şiddetli bir yıldırım düşmesi sonucu genelev yerle bir olmuş. Caminin cemaati bu olaydan duydukları büyük memnuniyeti saklamaya gerek görmemişler, ancak genelev sahibi adam, cami imamının ve cemaatin direkt veya dolaylı olarak bu hasardan sorumlu oldukları iddiası ile camiye karşı tazminat davası açmış.

Pasif Kullanıcı
02.10.2016

Bizde ki Mahkeme bilimine girmesi gereken konulardan birisi bu fikra...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ