İletişim Uzmanlarına Göre Sunum Yaparken Daha Etkili ve İlgi Çekici Olmanızı Sağlayacak 5 Önemli Taktik

Çoğumuz için sunum yapmak ve toplum önünde konuşmak bir kabus gibi geliyordur... TED konuşmalarına yardımcı olan hitabet ve vücut dili uzmanları hem daha etkili ve güçlü bir sunum yapmanıza yardımcı olacak hem de izleyenlerin size kitlenmesini sağlayacak 5 önemli taktiği paylaşmışlar. Buyurun içeriğimize! 👇

Topluluk önünde konuşurken insanların size karşı ilgisinin yavaşça kaybolduğunu daha önce hissetiniz mi? Merak etmeyin, insanlar muhtemelen sizin söylediklerinizden dolayı değil de hitap şeklinizden ötürü ilgilerini kaybetmişlerdir.

İletişim uzmanlarına göre topluluk içinde konuşma ve sunum yapan yüzbinlerce insan aynı sorundan muzdarip. Peki topluluk önünde nasıl dikkatleri çekebilir, kendinden emin ve başarılı bir konuşmacı olabiliriz? 

İşte uzmanlardan altın değerinde 5 sunum ve hitabet tavsiyesi!

1- Öncelikle toplum içinde konuşurken ellerinizi gevşek bırakmayın.

Vücut dili insanın tüm öz güvenini ortaya çıkaran güçlü bir araçtır. Bu aracı kendi lehinize kullanın, konuşurken ellerinizi aktif olarak kullanın ve iki yanınızda öylece gevşek durmalarına izin vermeyin.

Uzmanlara göre öz güvenin en büyük göstergesi olan bu el hareketini yavaş yavaş hayatınızın bir parçası haline getirin. 👇

Eski Almanya lideri Angela Merkel'den Fransa cumhurbaşkanı Macron'a kadar birçok farklı insanın kullandığı 'çan kulesi' ismi veriliyor.

2- Duygularınızı saklamayın.

Karşımızda konuşan kişiyi izlerken ilk öz güven, hemen ardından gerçek duyguları ararız. Çoğu insan konuşurken duygularını göstermenin zayıflık belirtisi olduğunu düşünse de hislerini göstermek aslında en güçlü konuşma araçlarından birisidir.

Eğer insanlara sunduğunuz fikirden gurur duyuyorsanız bunu belli etmekten çekinmeyin. Çok sıradanmış gibi davranmayın, motivasyonunuzu sergileyin ve düşüncelerinizin altını çizin.

İlgi çekmek konusunda çekincesi olan içe dönük insanlara da ufak bir taktik verelim: İlgiyi kendi üzerinize değil, hazırlamak için canla başla uğraştığınız ve emek harcadığınız fikirlerinize çektiğinizi hayal edin.

3- Söyleyeceklerinizi yazın ancak senaryoya körü körüne bağlı kalmayın.

İletişim uzmanları en sık gördükleri hatanın çok detaylı sunum konuşmaları olduğunu söylüyor. Yazdığınız her şeye bağlı kalıp duygularınızı senaryoya göre ayarlamayın. Kelimeleri ezberlemeye odaklanıp heyecanınızı kaybetmeyin.

Heyecanlı mısınız? Fikrinizi sunduğunuz için mutlu musunuz? Hayatınız boyunca bu anı mı beklediniz? Yazdıklarınıza harfi harfine uymak yerine samimi duygularınızı ortaya dökün!

4- "Şey", "ımm" gibi kelimeleri kullanmayın, boşluk bırakmaktan korkmayın.

Söyleyeceğimiz bir sonraki cümleyi düşünürken veya sözümüzün kesileceğinden çekindiğimiz için çoğumuz aradaki boşluğu bu tarz kelimelerle doldurmaya çalışıyoruz.

Çoğumuz yine aynı şekilde telaşa düşüp fazla hızlı konuşmaya çalışıyor, bu yüzden dil sürçmeleri yaşayabiliyoruz. Tam tersine nefes arası vermek, karşınızda oturanlara öz güven ve cesaretinizi gösterecektir.

Boş kelimeler kullanmak yerine derin bir nefes alın, beyniniz zamanla bunu yapmaya kendiliğinden alışacaktır.

5- Kendinizden emin konuşun.

Satış elemanı olarak çalışan bir insan size 'Bu ürünün fiyatı 500 TL' derken sonlara doğru sesi tizleşmeye başlıyorsa, istemsiz olarak indirim yapacağını düşünürsünüz. Sürekli bu şekilde konuşan bir çalışan herkese indirim yapmak zorunda kalır.

Sesiniz ne kadar kendinden emin çıkarsa karşınızdaki insan sizin çizgilerinizi o denli anlayacak, farkında olmadan saygı duymaya başlayacaktır. Başarılar!

Sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı? Yorumlarda paylaşın!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Hedeflerinize Ulaşıp Yaratıcılığınızı Geliştirmek İçin Bir An Önce Uygulamaya Başlamanız Gereken 21 Taktik
Deneme Kabinlerinde Beklemeye Son: Üzerinizde Denemeden Kendi Bedeninize Uygun Kot Pantolonu Bulabilirsiniz
Zor Bir Ailede Büyümek: Toksik Ebeveynlerin Hayatınızı Ne Kadar Derinden Etkilediğini Gösteren 10 Gerçek

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı