İleri Yaş Gebelik Tanımının Cinsiyetçi Olduğunu Söyleyen Kadın Sosyal Medyada Yeni Bir Tartışma Yarattı

Sizce çocuk sahibi olmanın yaşı var mı yok mu?

Anne olmak istemek her kadının hakkı ama hepsinden önce bir tercih. Her kadın anne olmalı diye bir kural yok. Üstelik kadınların, kendileri için en doğru buldukları zamanda anne olmayı istemek kadar doğal hakları var. Bu tercih bazen 40'lı, hatta 50'li yaşlara kadar uzanabiliyor. Örneğin oyuncu Füsun Demirel, 50 yaşındayken hamile kalıp güzeller güzeli iki çocuk sahibi olmuştu. Tıpta buna ileri yaş gebelik deniliyor.

Ancak bu terimin cinsiyetçi olduğunu düşünenler de var. Twitter'daki bir kadın kullanıcı "ileri yaş gebelik" terimiyle ilgili eleştirisini bir deneyiminden yola çıkarak şöyle anlattı.

twitter.com

Kullanıcıya gelen farklı yorumlar olunca bu sefer ortaya bir tartışma çıktı.

twitter.com
twitter.com

Ve yorumlar bitmedi...

twitter.com
twitter.com
twitter.com
twitter.com
twitter.com

Popüler İçerikler

Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Yeni Sezonda Hayata Geçecek! TFF Hakemler Konusunda Büyük Adım Attı
8 Yaşındaki Kızını da Alıp Üvey Oğlu ile Kaçan Kadın Müge Anlı'yı Çileden Çıkardı!
YORUMLAR

Yaşlanmak bir gerçektir. Kimliği ile barışık ve özgüvenli kişilerin bu farkındalık seviyesine erişmesi ve bilimsel gerçeklere karşı bu kadar alıngan olmaması gerekir. Evet 50 yaşındaki gebelik bir ileri yaş gebeliğidir, evet anne olmak için BİLİMSEL anlamda geç bir dönemdir. Bu üzücü gerçek kimsenin kadınlığına saldırı değildir. Bu doğanın kendisidir. Güçlü ve kendisi ile barışık bir kadın olarak bu gerçeklerle yüzleşir ve dünyanın senin etrafında dönmediğini bilerek her buluttan nem kapmazsın. Bence hanımefendi hassas bir dönemden geçtiği için alınganlaşmış. Kadının hangi yaşta gebe kalması gerektiğine karışan yok, ama bilimsel gerçekler var ki onlar da belli bir yaştan sonra gebeliğin daha riskli olacağını öngörüyor. 25 yaşında bir kadın ile 50 yaşındaki bir kadının gebelik süreçlerinin bilimsel olarak aynı şekilde değerlendirilmesi nasıl mümkün değilse, aynı terim ile adlandırılması da mümkün olmayabilir gayet.

27.02.2021

Tıp öğrencisiyim, kadın doğum hocalarına "İleri yaş gebelik cinsiyetçi bir söylem yalnız hocam" dersem, benim öğrencilik hayatımı s*kertirler.. Yorum bu kadar.

27.02.2021

35 yaşından sonra çocuk yapmayın. Benim annemle babam yaşlı. Hiçbir zaman annemle babam varmış gibi hissetmedim. Sanki anneannem ve dedem gibi hissettim onları. İlkokula başladığımda annemin saçları beyaz olduğu için arkadaşlarım o senin annen mi biz ninen sandık diye dalga geçerlerdi. Annemle babam yaşlı olduğu için birçok çocuğun ailesiyle birlikte yaptığı aktiviteleri onlar benimle yapamaz veya yapmak istemezlerdi. Ya bir yerleri ağrırdı sürekli ya da gürültü patırtı bu yaştan sonra kafam kaldırmıyor derlerdi. Çok kötü çocukluk travmaları yaşadım hiçbir çocuğun yaşlı annesi babası olmamalı. Çocuğunuz mesela 20 yaşına gelicek siz 60 diyelim ki. Ve yaşlandınız iyice öldünüz. Kimse genç yaşta sizin zevkiniz yüzünden böyle ağır bir travma yaşamak zorunda değil. Geç yaşta çocuk yapmak bencilliktir. Kedi köpek sahiplenir gibi heves edip ortada bırakıyorsunuz sonra.

Pasif Kullanıcı
28.02.2021

Bilinçsiz bir aile ve çevrede yetişmiş olman ileri yaş gebeliğin olumsuz bir şey olduğunu göstermez. Asıl ailelerin 'birlikte büyüyecekleri' şekilde çocuk yapmaları her şekilde olumsuz sonuçlar verir. Annen yaşlı değil de genetik olarak saçları beyaz olabilirdi o zamanda arkadaşların dalga geçeceklerdi. Annen cüce veya kambur da olabilirdi; o zaman da dalga geçeceklerdi. Benim annem aşırı genç ve hayattan hevesini alamamış biriydi ve daha o yaşamadan benim hayatı yaşamaya başlamam ondaki eksiklikleri tetikledi. Yaşlı değildi ama sırf içinde kalan şeyler yüzünden kafası kaldırmaz, neşeli ortamlara tahammül edemezdi. Olay en sonunda kendi kızlarını kıskanmaya ve yarışa döndü. Kendisi de hayatı bilmediği için bize verecek bir şeyi hiç olmadı ve bu yüzden ağır şiddete başvurarak terbiye yolunu seçti. Üstelik bu sorun evliliğine de yansıdı ve defalarca intihar etti. Buna nediceksin? Halbuki tüm arkadaşlarım anneme hayran kalırdı çünkü onların annelerinden gençti.

TÜM YORUMLARI OKU (48)