İleri Görüşlülük Örneği: Henüz Yolun Başındayken Satın Alınarak Dünya Çapında Başarıya Ulaşmış 9 Marka

Hangi fikrin ve iş modelinin başarılı olacağını öngörmek, bazen o fikrin sahibi olmaktan daha değerli olabiliyor. İşte buna örnek teşkil edebilecek 9 Marka!

1. Starbucks

1987 yılında yalnızca kaliteli ve lezzetli kahve çekirdeği satan bir firma olan Starbucks, girişimci Howard Schultz tarafından 3.8 milyon dolar bedelle satın alındı. Henüz sektörde tutunma aşamasında bir şirket olan Starbucks'ı yeni bir formata dönüştüren Schultz, bu akılcı yatırımıyla piyasa değeri bugün 100 milyar doların üzerinde çıkan bir şirkete sahip oldu.

2. Paypal

1998 yılında kurulan ve kurulduktan yalnızca 4 yıl sonra, 2002 yılında 1.5 milyar dolara satılan Paypal, start up'lar arasında erken dönem satın almaların en iyi örneklerden biri olabilir. eBay tarafından satın alınan Paypal'ın bugünkü piyasa değeri yaklaşık 90 milyar dolar!

3. YouTube

2005 yılında 3 girişimci ortak tarafından geliştirilen YouTube, kuruluşundan yalnızca 1 yıl sonra Google tarafından 1.65 milyar dolar gibi astronomik bir ücretle satın alındı. Daha yolun başındayken satın alınan girişimin bugünkü piyasa değerlemesinin 150-200 milyar dolar bandında olduğu tahmin ediliyor.

4. Skype

2003 yılında kurulan ve kuruluşundan yalnızca 2 yıl sonra 2.6 milyar dolara eBay'e satılan iletişim platformu Skype, erken dönemde satılan girişimler arasında öne çıkıyor. İlk olarak eBay tarafından satın alınan teknoloji devi Skype, daha sonra Microsoft tarafından 8.5 milyar dolara satın alındı.

5. Tumblr

Popüler sosyal medya platformları arasında yer alan Tumblr da erken dönemde satılan girişimler arasında yer alıyor. 2007 yılında kurulan ve 6 yıl içerisinde değerine değer katan platform, 2013 yılında 1.1 milyar dolarlık bedelle Yahoo şirketine satıldı. Bir dönem dünyanın en popüler şirketleri arasında yer alan Tumblr, devamında aynı performansı göstermediği için 3 milyon dolar ücretle tekrar satıldı. Platform hala varlığını sürdürüyor.

6. Yemek Sepeti

İlk olarak 2001 yılında ticari hayatına başlayan, 2010 yılında online uygulamasını çıkartarak hızla büyüyen Yemek Sepeti, mobil uygulamasını çıkardıktan yalnızca 5 yıl sonra, 589 milyon dolara, global alanda faaliyet gösteren Delivery Hero firmasına satıldı. Şirketin yıllık %70 seviyesine varan büyüme oranları göz önüne alındığında, Delivery Hero'nun erken dönemde yaptığı bu yatırımın karlılığını ölçmek mümkün. Dev şirket 7 ülkede hizmet vermeye devam ediyor.

7. Instagram

2010 yılında Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan sosyal medya platformu Instagram, henüz yolun başındayken satın alınan firmalar arasında yer alıyor. 

Kuruluşundan 2 yıl sonra, 2012 yılında, 1 milyar dolara Facebook'a satılan Instagram'ın 2022 itibariyle değerinin 100 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

8. WhatsApp

İlk olarak 2009 yılında kurulan iletişim uygulaması WhatsApp, kuruluşundan 5 yıl sonra, 2014 yılında 19 milyar dolar gibi rekor bir ücretle satıldı. Şirketin bugünkü değeri net olarak bilinmese de kullanıcı sayısındaki artış bu yatırımın karlılığına dair fikir veriyor.

9. Nest Labs

Ev otomasyon sistemleri konusunda uzman bir şirket olan Nest Labs, 2010 yılında girişimcilik ekosistemine dahil oldu. Kuruluşundan yalnızca 4 yıl sonra, 2014 yılında Google'a satılan şirket için 3.2 milyar dolar gibi astronomik bir ücret ödendi.

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı