İlber Ortaylı'nın Türkiye'deki Hukuk Fakülteleriyle İlgili Herkesin Kıymet Vermesi Gereken Bazı Haklı Düşünceleri

İlber Ortaylı,Tuhaf dergisine hukuk fakültelerinin nasıl olması gerektiğiyle ilgili bir yazdı. Biz de bu yazıdan bazı bölümleri sizler için derledik.

1. "Türkiye adaleti tecelli ettirecek yargıç, savcı ve avukatları iyi yetiştiremiyor. Hukuk fakülteleri kalabalık, öğrencileri geliştirecek altyapı noksan."

'Öğrencilik yaptığı büyük şehrin kültüründen istifade edemeyen öğrenciyi meslek hayatı içinde eğitime tabi tutacak örgütlenmeler de yok. '

2. "Barolar ve Adalet Bakanlığı’nın böyle bir anlayıştan uzak olduğu görülüyor. Üst düzey kültür gruplarında yer edinemeyen, toplum hayatında söylem yeteneği, yazarlığı, yabancı dil bilgisiyle başvurulacak biri konumuna yükselemeyen hukukçuların görevlerini tam yaptığı söylenemez."

3. "Bundan başka toplumun hayatını iyi gözleyemeyen hukukçuların önerdiği çözümler ikna edici olamıyor, saygı uyandıramıyor."

4. "Mülkiye’de talebe olduğumuz yıllarda yandaki hukuk fakültesine geçer, ağızlarından bal damlayan Kudret Ayiter, Necip Bilge, Mukbil Özyörük, Hicri Fişek, Coşkun Üçok ve Münci Kapani’yi dinlerdik."

'Jale Akipek ve İlhan Akipek bir lisan küpüydü. Onların derslerini izlemek bir imtiyaz, bir lükstü.'

5. "Ama kalabalık sayıda öğrencinin bu lükse hazırlıklı olduğunu söylemek zordu. Yurtların hali hazindi. Kütüphane hizmetleri yetersizdi. Pratik kurslar ve seminerlerin kalabalık sayıdaki öğrenciyle istenen randımanı veremeyeceği tabiiydi."

6. "Bizim girmeyi pek istediğimiz Avrupa dünyasıyla Amerika’nın farkı buradadır. Avrupa üniversitelerinde kalabalık hangar gibi hukuk fakültelerinde eğitim düzeyi gittikçe düşüyor."

'Berikiler ise Harvard, Yale, Chicago’da toplumu yönlendiren hukukçular yetiştiriyorlar.'

7. "Adliyelerin bilgili gençlerle donanması için devlet üniversitelerindeki hukuk fakültelerinin yeniden yapılandırılmaları şart. "

8. "Hem Batı’da hem eski İslam dünyasında hukukçular çok şey bilirdi, en başta tarih ve iktisat... Tarihi bilmeyen önündeki kuralın ruhunu anlamadan yanlış tatbik eder. "

9. "İktisat bilmeyen de bilgisizce uygulamalarda bulunur. İyi hukukçu uzun ve seçkinci bir eğitimle yetişiyor."

10. "Bize lazım olan, az öğrencili bol hukuk fakülteleri, bol burs tahsis ederek hoca yetiştirmek, gereğinde yabancı uzman getirmek. O zaman hukuk devrimimiz tamamlanmış olacak."

KAYNAK: Tuhaf Dergi

Siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım! 

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
YORUMLAR
12.01.2020

Avukat yazan yerlere doktor , öğretmen, mühendis, yönetici yaz, fakülteleri ona göre düzenle; yazının doğruluğundan hiçbir şey eksilmez.

12.01.2020

Hele ki avukatları duruşmada bir görün ya :D İki kelimeyi yan yana getiremeyen insanlar savunma yapıyor. Duruşmada konuşamayan avukatın adliyede bir yürüyüşü var zannedersin ki yılda 70 bin TL vererek ite kaka avukat olmamış da Türkiye'nin en ünlü üniversitesinden mezunmuş gibi havalar

Pasif Kullanıcı
13.01.2020

Hakim savcılar çok mu farklı?

12.01.2020

"Bazı" değil. Sonuna kadar haklı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ