İlber Ortaylı Yalnızlığı Açıkladı: Türkiye'de Neden Evlen Baskısı Var? Neden Türk Düşünür Yok?

Türkiye'de azınlık kalan entelektüel birikimi, İlber Ortaylı'yla damarlarımıza kadar çekmeye çalışıyoruz. Aslen tarihçi olan İlber Ortaylı, adeta Türkiye'nin zeka ortalamasını üst seviyelere çıkarmak için yaratılmış. Gerçekçi tespitleriyle de bizleri silkeleyip kendimize getiriyor. Sosyal medya hesabında son paylaşımında yalnızlık, evlilik ve düşünmek üzerine o kadar derin ve anlamlı bir paylaşım yapmış ki, feyz almayan kalmasın istedik.

76 yaşındaki tarihçi, akademisyen ve yazar olan İlber Ortaylı, ileri seviyede Almanca, Rusça, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Farsça ve iyi seviyede de Latince biliyor. Yaklaşık 50 kitap yazan Ortaylı, sadece tarih bilgisini değil, hayat deneyimlerini de gençlerle her daim paylaşıyor.

Instagram'da yaptığı son paylaşımda da yalnızlık ve düşünmek üzerine öyle değerlendirmeler yaptı ki, hak vermemek elde değildi.

"Seyahatte, kafanı boşaltmışken iyi düşünürsün; bir yerden bir yere giderken iyi düşünürsün; yürürken, yemek yerken iyi düşünürsün."

www.instagram.com

Tuvalette bile düşünürsün yahu! Ama iyi düşünmek için esasen yalnız kalmak gerekir. Bu temel şarttır, yalnız kalmayı bilmek gerekir. Yalnız kalmayı bilmeyen milletlerden fazla bir şey çıkmaz. Mesela iyi bir düşünür çıkmaz.

"Maalesef biz Türklerin böyle bir kabiliyeti yok, bu yüzden de bizden iyi düşünür pek çıkmıyor."

Aptal olduğumuz için mi? Estağfurullah. Ama şu var; Türk yalnız kalamaz, milletimizde böyle bir huy yoktur. Beraber ders çalışır, beraber yazı yazar, beraber gezmeye gider, beraber aylaklık eder. Türkler sinemaya bile tek gitmez; yalnız kalmayı bilmez, sevmez. Yalnız olmamanın getirdiği garantiye, yani tehlikeden uzak yaşamanın konforuna güvenir. Ama işte bu garanti de yaratıcılığı sakatlar, iş çıkarma kabiliyetini azaltır.

"Yalnız kalamayan insanın düşünce ve gözleme kabiliyeti yarım oluyor. Bu yüzden ben insanlara yalnız kalmayı öğrenmelerini öneriyorum. Yalnız kalmayı bilmek iyidir, önemlidir; Türkiye gibi bir yerde avantajdır."

Zira evlilik müessesesi bile bizde yalnız kalmamak üzerine kurulmuştur. Halkımız evliliğin gerçek mahiyetini anlamaz. Evlenince, kumrular gibi dip dibe oturmaları gerektiğini zanneder. Öyle şey olur mu? Biraz da birbirinden ayrı duracaksın. Nefes alacak, aldıracaksın.

"Evlilik sürekli dip dibe duracak, yan yana yürüyecek bir şey değildir. Çok açık ki bunun da artık anlaşılması lazım. Tabii herkesin kendisini, yaşamının onda sekizinde aynı yerde bulması da evlilikle bağdaşmaz."

Bir Ömür Nasıl Yaşanır kitabından alıntı İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?

Ortaylı'nın bu paylaşımına gelen yorumlar dikkat çekti.

Genel olarak Ortaylı'nın bahsettiği şekilde yalnız kalabilen,

Yalnız vakit geçirebilen kişilerin yorum yaptığı görüldü.

Ortaylı'nın söylediklerinin de etkisiyle evlilik ya da

Türkiye'de düşünür çıkmaması da önemli bir gözlem oldu.

İlber Ortaylı'nın hayat derslerine bir tane daha eklerken,

Siz, yalnız kalabiliyor musunuz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Düşüncelerimiz Nasıl Oluşuyor?
12 Yılda Dünya Tarihini Değiştiren Büyük İskender’i Başarılı Kılan Faktörler Nelerdi?
Anglosaksanların İngiltere Üzerindeki Etkisi: Anglosoksanlar İngiltere'yi Nasıl İstila Etti?

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
02.08.2023

Hocam ruhu kaşarlarla olacağımıza şerefimizle yalnız kalırız ayrıca şunu farkettim ben tek başıma daha mutluyum yahu hayatıma(sevgili eş değil sadece) birisi girince mutsuz oluyom insan faktörünü çıkartıyorum….

02.08.2023

Şöyle bir durum var ben yalnızken iyiyim ama etragımda benim gibi yalnız olmayan insanlar görünce kendimi kötü hissediyorum. İlber hocanın dediği gibi sinemaya tek gittiğim zaman etrafımdaki herkes ya sevgilisiyle, ya arkadaşıyla gitmiş oluyor ben orada sik gibi yalnız olunca kendimde bir eksiklik olduğu sanrısına kapılıyorum. Yoksa sonu olmak kaydıyla, tek kalmak şahane bir şey tabi.

02.08.2023

Her dediği çok doğru İlber hocam yine farkını ortaya koymuş, bu toplumu çözmüş bir adam. Yalnız kalmaktan ve konfor alanından çıkmaktan ödü kopan bir milletiz. Tek başıma olmayı o kadar çok seviyorum ki, yapacak çok şey var asla sıkılmam kendimden. Gece yolda yürümeye korkulacak bir coğrafyada yaşadığımız için mesela, kafama göre çıkamamak acayip sinirimi bozuyor. Bu yüzden de yapışık gezmek zorunda hissedebiliyoruz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ