İlber Ortaylı’dan Bozkurt İşareti Yorumu: "Türk Tarihinde Vardır"

Milli Futbolcu Merih Demiral’ın Avusturya maçında yaptığı Bozkurt işaretli gol sevinci sonrasında tartışmalar sürüyor. Bazı kesimler işaretin binlerce yıllık Türk tarihinden olduğunu söylerken, bazı kesimler ise Bozkurt işaretinin MHP’nin simgesi olduğunu iddia ediyor. Ünlü tarihçi Prof. İlber Ortaylı, Bozkurt işaretinin Türk tarihinde yeri olduğunu hatta yabancıların Atatürk için de “Bozkurt” ifadesini kullandığını söyledi.

Türkiye’nin Euro 2024’te Avusturya’yı 2-1 yendiği maçta Merih Demiral gol sevincinde Bozkurt işareti yapmış ve yıldız oyuncu için UEFA tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Hürriyet’ten Musa Kesler’e konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Bozkurt işaretinin Türk tarihindeki yerini anlattı.

Kaynak

“Türk tarihinde ‘Bozkurt’ bir semboldür, idoldür. Öyle sadece bir partinin, grubun sembolü değildir.”

“Biz çöl takımından değiliz, steplerden gelen bir milletiz. O yüzden kurt bizim için mühim ve manalı bir semboldür. Destanları, hikâyeleri var. Tür olarak da çok dayanıklıdır. Kurt sırtını herhangi bir şekilde dayamadan, sırtını garantiye almadan öyle bir ihtiyaç duymadan savaşabilen bir hayvandır. Yaşam savaşı verme bakımından çok beceriklidir. Sürü halinde de avlanır ama tek başına da çok dirayetli ve dirençlidir.”

“Millî Mücadele’de de sembol olarak vardır. Devlet de çok kullandı. Eserlerde vardır. Kimseyi alakadar etmez. Gamalı haç ve Naziler ile bir benzerlik kurmak saçmalıktır.”

“Bozkurt birinin kafasından çıkmış, sonradan üretilmiş bir sembol değildir. Bir milletin mücadele azmi ve kararlığını ifade eden tarihi bir derinliği vardır.”

“Ecnebiler de Atatürk’e ‘Bozkurt’ diyordu. Atatürk de bozkurt sembolünü benimserdi. Paraların üzerinde kullanıldı, hatırlayın o dönemi. Başka yerlerde de semboldü. Dönemin siyasi ortamı gereği İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kalktı o semboller.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Anket: Bozkurt İşareti Siyasi Simge mi?
Atatürk'ün 'Bozkurt İşareti' Yaptığı İddia Edilen Fotoğraf Hakkında Gerçek Ortaya Çıktı!
Fatih Altaylı'dan Merih Demiral Açıklaması: "Suudi Arabistan'daki Atatürk Krizinde Tek Kelime Duymadık"
Muharrem İnce'nin Paylaştığı Atatürk ve Bozkurt Fotoğrafının Fotoşoplu Olduğu Ortaya Çıktı

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
YORUMLAR
05.07.2024

Olur mu hocam göktürkler falan bunu hep mhp den çaldı

05.07.2024

Faşist bir partinin simgesi haline gelince insana itici geliyor Hocam ne yapalım. Ne güzel anlatmış ama😊 meğer ne kadar anlamlı bir simgeymiş yazık olmuş.

05.07.2024

geri Alcan babacim , sen kullanmazsan onlar kullanir

05.07.2024

Bu dönemin en büyük handikabı bu oldu zaten içi dolu olan sembollerin inançların tek tek içlerinin boşaltılmış olması. Kurt bizim milletin sembolü olsada bunu el işaretine çevirip üstüne yatan bomboş bir miliyetçiyim diyen ama Türk milletini hiçe sayıp arap seviciliği yapan bir kitlenin işareti olması. Sembol doğru ama işaret hali kesinlikle bizimle alakasız tarihsel bir kökeni olmayan bir el sembolü. Kimse kusura bakmasın o işareti yapan birinin parti gözetmiyorum demesi külliyen yalan olur. Bir partinin sembolü bütün Türklerin işareti sayılamaz.

05.07.2024

BOZKURT İŞARETİ NEDİR NEDEN YAPILIR? Bozkurt işaretini ilk yapan isim Alparslan Türkeş'ti. Alparslan Türkeş işaretin anlamını şu şekilde açıklıyor: "Şu serçe parmak Türk’tür, şu işaret parmağı da İslam’dır. Şu Bozkurt işareti yaptığımız işaretin arada kalan boşluk ise cihandır(dünyadır). Son olarak kalan 3 parmağın birleştiği nokta ise mühürdür. Yani ağabey işaret ederek gösterir isek, şu çıkar: Türk İslam Mührünü Dünyaya vuracağız.." Müslüman olmayanı Türk saymayan bir el sembolü Türklüğün tamamını kapsamaz. Bu olsa olsa arap tasmasıyla tasmalanmış kuçu kuçu işareti olur. Müslümanlıktan önce var olmuş bir sembolün illada Türk olacaksanız müslüman olmalısınız diyen zihniyeti tarafından aşağılanmıştır nokta.

TÜM YORUMLARI OKU (29)