İlber Ortaylı'dan Altın Değerinde Tavsiye: Türkiye Yakın Tarihini Anlamak İçin Okumanız Gereken Kitaplar

Birikiminden dolayı İlber Hoca'nın her kitap önerisi altın değerinde oluyor. Alttaki kitap isimlerini not etmek isteyebilirsiniz, çünkü öneri bizzat uzmanından geldi!

Kaynak: KAFA TV

Not: Kitap açıklamaları tanıtım bültenlerinden alınmıştır.

Türkiye'nin en önemli iktisatçılarından biri olan Prof.Dr. Korkut Boratav'ın tüm kitapları!

  • Gelir Dağılımı: Kapitalist Sistemde, Sosyalist Sistemde, Türkiye'de

  • Sosyalist Planlamada Gelişmeler

  • Türkiye'de Devletçilik

  • Uluslararası Sömürü ve Türkiye

  • Tarımsal Yapılar ve Kapitalizm

  • Krizin Gelişimi ve Türkiye'nin Alternatif Sorunu

  • Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planı için Konut Sektörü ve Politikaları Üzerine Bir Model Önerisi

  • Türkiye İktisat Tarihi: 1908-1985

  • İktisat ve Siyaset Üzerine Aykırı Yazılar 

  • 1980'li Yıllarda Sosyal Sınıflar ve Bölüşüm

  • Türkiye'de Sanayileşmenin Yeni Boyutları ve KİT'ler

  • İstanbul ve Anadolu'dan Sınıf Profilleri

  • Yeni Dünya Düzeni Nereye?

  • Küreselleşme Emperyalizm, Yerelcilik, İşçi Sınıfı

Yakup Kepenek - Türkiye Ekonomisi

Türkiye Ekonomisi, ekonominin üretim yapısını sayısal ve niteliksel yönleriyle ele alıyor.

Tarihsel gelişme süreçleri: Cumhuriyet dönemi boyunca sermaye birikimi politikaları ve bunların iç ve dış nedenlerle değişimi.

Politika ve sektörlere göre durum: Para ve banka; kamu maliyesi; dış ekonomik ilişkiler; sermaye kaynaklarının kullanımı; tarım, sanayi ve hizmetler.

Ekonominin toplumsal boyutları: Nüfus ve işgücü; çalışma yaşamı; ulusal üretim; gelir bölüşümü; genel denge ve fiyatlar.

Üniversitelerin ve konuyla ilgili tüm kesimlerin yararlanması amacıyla hazırlanan bu çalışmada ayrıca, ekonominin küresel denizlerde yarışma olanakları uzun dönemli gelişme düzleminde irdeleniyor.

İlhan Tekeli ve Selim İlkin - İkinci Dünya Savaşı Türkiyesi (Üç kitaplık seri)

İkinci Dünya Savaşı, tam anlamıyla bir topyekûn savaş olarak, bütün dünyayı ve hayatın her alanını alt üst etti. Bu muazzam alt üst oluşun Türkiye’de nasıl yaşandığını tahlil eden eserlerinin ilk cildinde İlhan Tekeli ve Selim İlkin, konunun askerî yanını ele alıyorlar. 

İlhan Tekeli ve Selim İlkin, eserlerinin ikinci cildinde, Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı macerasının ekonomik yanını inceliyorlar. Alınan önlemler, yaşanan kıtlıklar, hayat pahalılığı, yolsuzluklar, kuyruklar, tüketim kısıtlamaları, karne uygulamaları, emek rejimindeki yeni düzenlemeler... Dış ticaretteki ve sanayi üretimindeki gelişmeler... Türkiye ekonomisinin izleyen on yıllarına da damgasını vuran bu özel dönemi mercek altına alan bir inceleme.

İkinci Dünya Savaşı Türkiyesi çalışmalarının üçüncü cildinde İlhan Tekeli ve Selim İlkin, Türkiye’nin savaş sonrası için yaptığı hazırlıkları inceliyorlar. Eğitimdeki reform çalışmaları, sağlık alanında hazırlanan 10 yıllık program, tarımda yeni kurumsallaşmalar ve Çiftçiyi Topraklandırma Yasası, sanayileşme yatırımlarının ivedileştirilmesi, yol-su-elektrik ve liman altyapıları, çalışma rejiminin yeniden düzenlenmesi, vergi düzenindeki değişiklikler ve çok partili rejime geçiş hazırlıklarıyla, kapsamlı bir değişim programının hazırlıklarını; Dünya Savaşı’nın, dışında kalmış olsa bile, Türkiye’yi nasıl kapsamlı bir değişime uğrattığını görüyoruz. 1950’ler ve sonrasındaki büyük modernleşme dalgasının ön hazırlıklarının geniş bir panoraması...

Halıl İnalcık ve Şevket Pamuk - Oxford An Economic and Social History of the Ottoman Empire

Bu eser aynı zamanda İkinci Dünya Savaşı’na dek siyasi ve askeri olaylardan ötesini sorgulamayan tarihçilik yaklaşımının, toplumsal ve ekonomik boyutların da katılarak zenginleşmesiyle değişen dünya tarihçiliğinin, Osmanlı tarihi bölümüne dair bir çalışma olarak düşünülüp kaleme alınmıştır. Bu çalışma, gelecek nesil tarihçiler için daha derinlemesine çalışmalar bekleyen yeni gündem maddelerini ve metodolojik örnekleri de içerir.

Andrew Mango - Türkiye ve Türkler

Andrew Mango, Atatürk döneminin ardından İnönü ve Menderes' le başlayıp askeri müdahaleler sürecinden geçerek günümüze uzanan siyasal gelişmeleri modernleşme çabası açısından yorumluyor.

Bernard Lewis - Modern Türkiye'nin Doğuşu

Bernard Lewis, bu güncellenmiş klasik kaynak kitabında Türklerin son 250 yıldaki çağdaşlaşma serüvenini geniş bir kaynakçaya dayanarak yetkinlikle yorumluyor.

Türk milletinin bin yıl önce Çin'den vazgeçip İslamiyet'e yöneldiğinde başlamış olan batıya doğru yürüyüş, şimdi İslami mirasın büyük bir bölümünden vazgeçerek Avrupa'ya yönelmiş ve yönetimde, toplumda ve kültürde Avrupai yaşam tarzını benimseyip hayata geçirmek üzere kesiksiz, kararlı bir çabayı doğurmuştur.

Daha önce Türkçede yayınlanmamış güncel yeni ek bölümde Lewis, eserin ilk yayınlandığı 1961 yılından bu yana geçen 47 yıldaki gelişmeleri; Soğuk Savaş döneminin sona erişi, Türkiye'nin NATO üyeliği, Avrupa Birliği adaylığı ve Ortadoğu'daki ABD politikalarına reaksiyonlarını Radikal İslam tehdidini de göz ardı etmeden sunmaktadır.

Modern Türkiye'nin Doğuşu konunun duayeninden, son 250 yılımızı; Osmanlı İmparatorluğunun duraklama döneminden itibaren Türk çağdaşlaşma tarihini, Cumhuriyetin ilk ve engebeli yıllarını anlamlandırmak için başvurulabilecek güncellenmiş ve önemli bir kaynaktır.

Şevket Süreyya Aydemir - Suyu Arayan Adam

Bu kitap, ilkokul öğretmeni olarak yetişmek üzereyken, Birinci Dünya Harbi'nde savaşa katılan ve sonra Büyük Turan'ı kurmak yolunda Kafkas, Hazer ülkelerine koşan bir Türk gencinin hikayesidir.

Şevket Süreyya Aydemir - Tek Adam

Tek Adam, Şevket Süreyya Aydemir'in 1963-1965 yılları arasında kaleme aldığı biyografi kitabı. Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının anlatıldığı üç ciltlik bu eser, biyografi olmasının yanı sıra bir inceleme-araştırma kitabı da sayılmalıdır.

Şevket Süreyya Aydemir - İkinci Adam

İkinci Adam, Şevket Süreyya Aydemir'in, İsmet İnönü'nün hayatını anlattığı ve 1966-1968 yılları arasında üç cilt halinde Remzi Kitabevi tarafından yayımlanan biyografik kitaptır. Kitap ne bir övgü, ne de bir yergi kitabıdır. Yazar, kitapta İsmet İnönü'nün hayat hikayesi etrafında, bir devrin akışını verir.

Şevket Süreyya Aydemir - Enver Paşa

Makedonya'dan Ortaasya'ya Enver Paşa, Şevket Süreyya Aydemir'in Enver Paşa'nın hayatını anlattığı üç ciltlik biyografik kitabı. Kitabın İlk cildi 1970 İkinci Cildi 1971 Üçüncü Cildi 1972 yılında yayımlanmıştır. 

İyi okumalar!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Sadece Üç Dakikada Sizi İlber Ortaylı'ya Dönüştürecek Birbirinden Harikulade 17 Bilgi
Caps Değil Gerçek! İlber Ortaylı'dan Belki de İlk Kez Duyacağınız 19 Tarihi Bilgi
İlber Ortaylı Senin Hakkında Ne Diyor?

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
YORUMLAR
18.04.2022

Haliyle Neo Osmanlıcı ecdat trollerinin kurgusal tarihi ile çelişen kitaplar. Bununla beraber bazılarını sahaflar dışında bulamayabilirsiniz. Gücünü cehalletten alan bir iktidar dalkavuklarla beraber olunca, kağıt israfı olarak tanımlanacak şeylere para gömüyorlar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ