İlber Ortaylı: "Bazı Genç Kızlarımız Bütün Bu Seslileri Yutarak Konuşuyor."

Tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Adana'da katıldığı bir panelde Türkçe hakkında konuştu. Konuşmasında gençleri de eleştirerek uyardı.

Ülkemizin değerli isimlerinden tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Adana'da bulunan ASKİ Atatürk Spor Salonu'nda katıldığı "100. Yılda Cumhuriyet" paneline katıldı.

İlber Ortaylı katıldığı panelde konuşma yaptı. Ortaylı, konuşmasında günümüz Türkçesine vurgu yaparak uyarılarda bulundu.

Ortaylı, Türklüğün yaşayan bir kimlik olduğunu belirtirken, Türkiye'nin ırkçı bir ülke olmadığını da söyledi.

Ortaylı, Türkiye'in kültürel çeşitliliğine vurgu yaparak " "Biz insanlarımızın nereden geldiğine, ne olduğuna pek dikkat etmeyiz. Bilmeyiz, bilmek de istemeyiz. Bizim için Türkçe konuşan, Türkiye’yi seven, hizmet eden, bulunduğu şehrin halkıyla iyi geçinmesini bilen her insan hemşehridir. Herkes vatandaştır, bu özelliğimizi unutmayın.” ifadelerini kullandı.

Türkçe konuşurken daha dikkatlı olunmasını gerektiğini söyleyen Ortaylı, gençleri bu konuda eleştirdi ve uyardı.

Ortaylı, gençleri "Şimdi, bazı genç kızlarımızın ve onları takip eden erkek arkadaşlarının Türkçeleri, bütün bu seslileri yutarak konuştuğu için eski şekle dönüyoruz. Böyle bir Türkçenin olmayacağını kesinlikle beyan edeyim. Türkçe, dünyanın en kolay telaffuz edilen lisanıdır. Dudakla diş arasında telaffuz edildiği için öğrendiğinizde her yabancı dili kusursuz telaffuz edersiniz." şeklinde uyardı.

Latin alfabesini kabul eden ülkeler arasında, en doğru şekilde bizim kabul ettiğimizi söyleyen Ortaylı "İlk kabul eden biz değiliz. Müslüman memleketlerden Arnavutluk etmişti. Türk devletlerinden de edenler vardı ancak en doğru şekilde biz kabul ettik. Çünkü Türkçe, 2,5 sesli harfle yazılamaz." dedi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Cahil Hissetmeye Hazır Olun! Tarihçi Profesör İlber Ortaylı'nın Hayatı ve Kulağa Küpe Olacak Sözleri
Bir Gecede Cahil mi Kaldık? Harf Devriminden 100 Yıl Önce Arap Harfleriyle İlgili Gazetede Yer Alan Haberler
İlber Ortaylı'nın "Bir Ömür Nasıl Yaşanır?" Eserinden Türkiye'de Görülmesi Gereken 20 Tarihi Yapı Önerisi

Popüler İçerikler

Tabii'nin Çok Konuşulan Dizisi Gassal Hakkında Tartışmalar Bitmiyor
Beşiktaş Rekor Fiyata Aldığı Al Musrati'yi Zararına Satmaya Karar Verdi
Sigara ve Alkole Büyük Zam: 3 Ocak İtibarıyla Fiyatlar Artıyor
YORUMLAR
10.11.2023

Bide araya yabancı kelimeler serpiştiriyorlar ki o daha beter hocam

10.11.2023

Müren balığı gibi konuşan tipler çok var. Nasıl başarıyorlar bilmiyorum ama kibar ve çekici olduklarını sanıyorlar galiba.

10.11.2023

Müren balığı ne ya agaggsgs

10.11.2023

Ayy geçen sene tatilde genelde yemekte denl geldiğimiz liseden yeni mezun olduğunu tahmin ettiğim arkadaşların konuşması geldi aklıma. "Berboo, mük, vs vs iğrençti. Neden diye sormak istedim nedenn?

10.11.2023

Bu kelimelerden en fenası "Güno" "Günaydın" yerine "Güno" diyorlar. Hele bir de sondaki o'yu uzatıp söyleyen de var.🤦‍♂️

TÜM YORUMLARI OKU (18)