İlahiyat Dekan Yardımcısı Cihad Kısa'nın 'Hz. Meryem' Açıklaması Tepkilerin Odağında

Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde görevli Cihad Kısa, bir ses kaydı nedeniyle sosyal medyada gündem oldu. Kısa'nın Hz. Meryem ile ilgili sözleri nedeniyle Twitter'da #CihatKısaGörevdenAlınsın etiketi açıldı.

İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Din Psikolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Cihad Kısa’nın bir konuşmasına ilişkin kayıtlar sosyal medyada yayıldı ve bazı kesimlerin tepkisine neden oldu.

#CihatKısaGörevdenAlınsın etiketini kullananlar, Kısa'nın Hz. Meryem'e fahişelik imasında bulunduğunu öne sürdü. 👇

twitter.com
twitter.com
twitter.com

Müzik ve metin eklenmiş o konuşma, sosyal medyada çokça paylaşıldı 📹

Kısa'nın videodaki sözleri şöyle:

“Şimdi bu İsa'ya atfedilen bir şey vardı... 'ilk taşı günahsız olan atsın'. Biliyorsunuz değil mi hikayesini? Hah. Şimdi, olay nasıl, az çok biliyorsunuz. Nasıralı İsa, bir gün duruyor...Yahudiler bir tane kadıncağızı alırlar gelirler. Derler ki, 'Bu kadın zina yaptı ey İsa! Yeni dinin hükmü nedir?’ İsa başını kaldırıp bakmaz. Bir daha söylerler. Yüzü kızarır İsa'nın. Üçüncü söyledikleri zaman, canı sıkılır. Der ki, 'Sizin inandığınız Yahudi şeriatı neyi hükmediyor bununla ilgili? En sevdikleri şey. Yahudiler bunu çok sever. Günah keçisi. O kavram ona ait zaten. 'Recm'. Taşlanıp öldürmek. Tamam. Çağırın ahaliyi. Kazın çukuru. Gömün kadını. Kadını gömerler. Ondan sonra İsa, tarihe geçen o (de mi biz bile biliyoruz şu anda) o muhteşem sözü söyler. 'ilk taşı günahsız olan atsın'. Herkes taşı almıştır. Ağzından salya akıyordur. Bu ahlak bekçileri hep böyledir. Biliyorsunuz değil mi? 

Parantez açayım. İtalyan bir gelin vardı. Hani kızcağız... Poppa (Pippa Bacca) mıydı neydi? Gebze'yi geçemedi. Tüm Avrupa'yı geçti. Gebze'yi geçemedi. Bak Gebze’yi geçse Afganistan’ı geçerdi onu söyleyeyim.  Afganistan’da kadınsan tehlike değil parlak erkeksen tehlikedir. Sakalsız, makalsız erkeğin gece gündüz parkta dolaşma şansı yoktur.  O kadını öldüren adamın karısının sözleri var. ‘Ya akşam haberleri izliyoruz. Bu şerefsizleri sallandıracaksın bir hafta bak bakalım bir daha yapabiliyorlar mı diyormuş.  Kadın şaşkın! Yahu akşam bir dünya saydırdı. Kendisi yapmış, inanamıyorum’ diyor.  Anladınız mı hikayeyi?.

 Dönelim hikayeye: ‘ilk taşı günahsız olanınız atsın’ dedi dimi? Herkes elindeki taşı bırakmıştır. Hikayenin devamı vardır. Bir tane yaşlı kadıncağız. O bırakmamıştır. Taşı bir sallar. Vuramaz. Sağından geçer. Tekrar eğilir, taşı alır. Bir daha sallar. Solundan geçer. Üçüncü defa... Bak üç önemlidir. Hani teslisten önce teslis var zaten. Eğilince, İsa der ki, 'Yeter anne! der. Taş atan kim?' 

ÖğrenciMeryem mi?

Cihat Kısa: Hah, 'Sen de der, ben küçükken beni bırakıp bir yerlere gidiyordun' der. Biz anlatıyoruz ‘babasız, mabasız doğdu’ diye ama siz bir de o çocuğun dünyasından bakın babasız doğmaya…Bu, aslında bize  anlatılmayan bir hikayedir. Bilemem! Ama çok önemli bir cümledir. 'Sen de ben küçükken beni bırakıp bir yerlere gidiyordun’ 

"Karalamak istediler"

Videonun ardından Dokuz Eylül İlahiyat Fakültesi Dekanlığı da bir açıklama yaparak duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dekanlık, kayıtların kesilip eklendiğini ifade etti. 

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Sosyal medyada yedi yıl önce yapılan bir mezuniyet töreninden görüntüler kullanılarak ve mevcut Dekan Yardımcısının 'Din Psikolojisi' dersinde öğrenciler tarafından tutulan ses kayıtlarından bağlam dışı kesilerek bazı bölümler yayımlanmıştır.

Kayıtların önünden ve sonundan kırpılıp bağlamından koparılarak seçilen bazı cümleler üzerinden dini ve kutsal değerlerimizin aşağılandığı ve hafife alındığı intibaı uyandırılmak istenmiştir. Alıntılanan cümleler üzerine Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim'den ayetler eklenerek Fakültemiz ve tüm İlahiyat Fakülteleri haksız ve mesnetsiz iddialarla karalanmak istenmiştir. 

İlgili derse ait tüm ses kayıtları elimizde mevcuttur. Konu incelenerek yasadışı yollarla bu içeriği hazırlayanlar ve sosyal medyada yayınlayanlar hakkında gerekli idari ve hukuki işlemler başlatılacaktır”

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
YORUMLAR
03.01.2022

Böyle böyle kendilerinden kendileri bile soğuyor en ufak farklı bir fikre tahammülleri yok.

04.01.2022

Beyefendi bilmediğiniz, inanmadığınız bir din ile alakalı fikrinizi neden beyan ediyorsunuz açıklar mısınız? Bununla ilgili bizim inandığımız kitap olan Kur'an da zaten her şey açıkça yazılı, sözde ilahiyatçı birisi üzerine ayetler inmiş birisini karalarken siz buna "farklı fikre tahammülleri yok" diyerek olayı basitleştiremezsiniz. Hakkında bilgi sahibi olmadığınız bir din hakkında yorum yapmayınız. Hele de o dine inanmıyor, öyle bir din olduğunu reddediyorsanız.

04.01.2022

Yorumlara inanmayanlar gelmesin diyeceğim birkaç kişi çoktan gelmiş bile. Müslüman değilseniz ve İslam dinine mensup olanlara,fikirlerine saygınız yoksa girmeyin şu yazılara yorum yazmayın. Size göre İslam diye bir şey yok zaten nedir bu İslam'ı kötü gösterme çabanız. Olay ile alakalı fikrim de, hiç öyle kesilmiş biçilmiş bir ses kaydı gibi durmuyor. Kaldı ki kendinden emin şekilde 'Bu olayın devamı vardır ama hiçbir yerde anlatılmaz.' demesi bile kendisinin o anlattığı zırvalıklara inandığını gösterir. En kısa sürede görevden alınmalı başka yolu yok.

03.01.2022

Vay arkadaş adamlar kendi dinlerini kötüledikleri, insanları dinden soğuttukları yetmiyor milletin dinine de ağız eğiyorlar üstüne bunu yapan da bir sözde ilahıyatçı. Sizden daha ağır iffetsiz, namussuz yoktur.

TÜM YORUMLARI OKU (11)