Sağlık Uygulama Tebliğindeki (SUT) eşdeğer ilaç uygulaması için SGK bugünden itibaren geçerli olmak üzere yeni bir fiyat hesaplaması getirdi.
Aralarında mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit B, astım gibi tedavi gruplarındaki ilaçlara 1 ila 5 lira arasında değişen fiyatlarda daha fazla fark ödenecek. 1 Ekim'den önce Pantoprazol etken maddeli 'Panto' isimli mide ilacına vatandaşın ödediği farkın 3 lira 6 kuruş iken bugünden itibaren ödenecek fark 1 lira 23 kuruş artarak 4 lira 29 kuruşa çıktığını belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 1 Ekim'den önce vatandaşın 17,99 lira ödediği Montelukast etken maddeli Onceaır isimli astım ilacına bugünden itibaren ödenecek farkın 4 lira 33 kuruşluk artışla 22,32 liraya yükseldiğini söyledi.
Sağlık Uygulama Tebliğindeki (SUT) eşdeğer ilaç uygulaması için SGK bugünden itibaren geçerli olmak üzere yeni bir fiyat hesaplaması getirdi. Hastalar, bugünden itibaren itibaren mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit B, astım gibi tedavi gruplarındaki ilaçlar için daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecek. Taban fiyat kapsamında 15 etken madde ile başlayacak olan bu uygulamanın, kısa süre sonra tüm ilaçları kapsayacağı belirtildi. Uygulamanın 15 etken madde yaklaşık 218 ilacı etkileyeceği belirtilirken, ilaçlarda ödenecek farkların 1 ila 5 lira arasında değişeceği kaydedildi. Örneğin 1 Ekimden önce 3 lira 06 kuruş fark ödenen ilaca yeni düzenleme ile birlikte 4,29 lira ödenecek. Yine 1 Ekim'den önce 5 lira 75 kuruş ödenen bir ilaca yeni düzenleme ile birlikte vatandaşın ödeyeceği fark 10 lira 63 kuruşa çıktı. Hastaların ödeyeceği ilaç fark ücreti yüzde 20-120 ile arasında değişiyor.
İLAÇ TABAN FİYAT UYGULAMASININ SORUMLUSU ECZACILAR DEĞİL
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, eczanelerde başlayan bu yeni uygulamanın sorumlusunun eczacılar olmadığını hatırlatarak, 'Bu tamamen SGK'nın ilaç tasarruf politikasıdır.' dedi. Uygulamanın 76 milyon vatandaş ve 25 bin eczacıyı zor durumda bırakacağını kaydeden Saydan, 'Bu uygulama SGK'ya yılda yaklaşık 400 milyon TL kar sağlayacak ve bu para vatandaşın cebinden çıkacak.' Diye konuştu.
SGK en ucuz ilaca göre taban fiyatı bulup, içindeki ilacın tane hesabına göre reçeteye ödeme yapacağını belirten Saydan, 'Çocuk antibiyotik şurubunda ise taban fiyatı 1 ml'a göre ödeme yapmaya başladı. Tamamen kurumun belirlediği tutarları biz eczacılar tahsil etmek durumunda kalıyoruz. Vatandaşlarımıza bu sorunun eczanelerimizden ve bizlerden kaynaklanmadığını özellikle belirtmek istiyoruz. Vatandaşımız bedava ilaç almayıp cebinden para vermektedir. Bizler eczanelerimizde her gün vatandaşlarımıza vereceği ücretleri anlatmaktan yorulduk.' Şeklinde konuştu.
'VATANDAŞ DUYARLILIKLARINI ALO 170 HATTINA İLETMELİ'
Vatandaşı ve eczacıyı zor durumda bırakacak olan 'ilaç taban fiyatı' uygulamasından bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Saydan şunları söyledi: 'Reçetelerin 'etken madde' ile yazılmasına geçilmesi en akılcı çözümdür. Reçetelerde etken madde yazılması hiçbir sıkıntı yaşatmayacaktır. Çünkü ilaç ve hastalık raporları bu şekilde hazırlanmaktadır. Etken madde ile reçete yazılımı Türkiye'nin ilaç harcamasında gerçek tasarrufu sağlayacaktır. Vatandaşlarımız bu konudaki duyarlılıklarını ALO 170 hattını arayarak göstermeli. Vatandaşların kendileri gibi bu uygulamadan mağdur olan eczacıların, bu uygulamanın sorumlusu olmadığını bilmelerini istiyoruz. TEİS olarak yetkililere tekrar ve altını çizerek hatırlatmak istiyoruz; Sağlık harcamalarını düşürmek için ilacı alınabilir olmaktan çıkarmayın, zira sonra para harcayacak sağlığınız bile olmayabilir.' Açıklamasında bulundu.
YASİN KILIÇ | Zaman