İktidara Yakın Gazete: 'Seçimler Erkene Alınabilir'

İktidara yakın Türkiye gazetesi AKP'de seçimlerin normal tarihinden bir ay öncesine alınmasının tartışıldığını yazdı. 

Fotoğraf: Reuters

Seçim Kanunu’na göre, bir önceki seçimin yapıldığı tarihten itibaren 5 yılın dolmasından önceki son pazar günü seçimlerin yapılması gerekiyor. Bu durumda, 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimler dikkate alındığında yasa uyarınca beş yıl sonraki seçimler 18 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşecek. Ancak bu tarih Meclis kararı ile daha erkene çekilebiliyor. 

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, AKP'de bugüne kadar seçimlerin 18 Haziran’da yapılacağına dair değerlendirmeler yapılıyordu. Ancak son günlerde, bu tarihin bir ay erkene çekilerek seçim tarihinin 14 Mayıs 2023 olarak belirlenebileceği ifade ediliyor.

Menderes göndermesi

14 Mayıs tarihinin, eski başbakan Adnan Menderes’in liderliğinde Demokrat Parti’nin ‘Yeter! Söz Milletindir!’ sloganı ile iktidara geldiği güne atıf yapılarak seçildiği belirtiliyor. AKP'de ve hükûmette yapılan değerlendirmelerde, haziran ayında üniversiteye giriş ve diğer sınavlarla çakışması ihtimali sebebiyle, seçimlerin mayıs ayına çekilmesinin daha doğru olacağı vurgulanıyor. Ayrıca nisan sonundaki Ramazan Bayramı’ndan iki hafta sonra yapılacak bir seçimin psikolojisinin toplumda olumlu yansımalarının olacağına dikkat çekiliyor.

İkinci tur hesapları

Öte yandan, AKP'de seçim için öne çıkan 14 Mayıs tarihinin cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin ikinci tur ihtimalinin de dikkate alınarak gündeme getirildiği ifade ediliyor. Seçimlerin 18 Haziran’da yapılması durumunda, ikinci tur seçimler, anayasaya göre iki hafta sonra yapılacak ve temmuz ayına sarkmış olacak. 

AKP kaynakları, temmuz ayı itibarıyla tatil sezonunun başlayacağı, büyükşehirlerden Anadolu’ya ve yazlık yerlere gidişlerin artacağı, bu nedenle sandığa katılımın düşebileceğini değerlendiriyor. 14 Mayıs’ta yapılacak bir seçimin ise ikinci turunun mayıs sonuna denk geleceği, bu tarihte henüz tatil sezonu başlamayacağı için, seçime katılım konusunda bir olumsuzluk yaşanmayacağı görüşü dile getiriliyor.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
YORUMLAR
22.06.2022

14 Mayıs'tan sonra ağalık, şeyhlik ve feodalite tekrar hortladı ama söz milletin öyle mi?!

Pasif Kullanıcı
22.06.2022

Sokak röportajlarına bakın 4-5 kişiden 1'i oy vermeyeceğim ya da kararsızım diyor.Onlar muhalefete bir şans verse çok şey değişir.Akp-Mhp çamur ittifakından kurtulmanın başka yolu yok...

22.06.2022

Sanmam AKP ve CHP aynı şey ikisinin de içinde Tarikatlar ve Teröristler var. Tarikatlarla bir yakınlığın oldu mu bilmiyorum ama kendi şahsi gözlemimi söyleyeyim AKP den daha çok CHP yi destekliyorlar ki tek tük AKP kötülemeye de başladılar.

22.06.2022

İsterseniz 12 hayvanlı türk takvimine göre hesaplayın farketmez. Gideceksiniz!

TÜM YORUMLARI OKU (13)