İklim Zirvesi’nde Sonuç Bildirgesi Yarına Ertelendi

Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı İklim Zirvesi’nde (COP21) sona yaklaşıldı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı sonrasında varılacak anlaşmada hala birtakım sorunlar olduğunu söyledi. Konferansın taslak sonuç metninin imzası Cumartesi'ye ertelendi.

Paris’te 195 devlet temsilcisinin katıldığı zirvenin sona ermesine saatler kala anlaşma taslağına son şekli verilmeye çalışılıyor. Tarafların görüş ayrılığı yaşadığı sorunların başında parasal kaynak konusu geliyor.

Fransa’nın hazırladığı 29 sayfalık taslak metin üzerinde çalışan heyetler iklim değişikliğiyle mücadele için küresel ve uzun vadeli bir planı hayata geçirmenin yollarını arıyor.

"Finansman ve finansmanın dağılımına yönelik sorunlar var"

Hollande, Elysee Sarayı'nda iklim değişikliyle mücadelede etkin dini liderleri kabulü öncesinde gazetecilere kısa bir açıklamada bulundu. İklim konferansından çıkacak sonuçla ilgili bazı tereddütlerinin olduğunu dile getiren Hollande 'Varılacak anlaşmaya ilişkin finansman ve finansmanın dağılımına yönelik sorunlar var' diye konuştu. 

Hollande, özellikle iklim değişikliğinin neden olduğu felaket ve kayıpların finansmanına da direnç gösterildiğini dile getirerek, bazı ülkelerin verdikleri taahhütleri yerine getirme konusunda da bazı sıkıntılar olduğunu belirtti. 

Taslak anlaşmanın kabulü ise Cumartesi gününe ertelendi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, 'Her şey doğru yönde ilerliyor' dedi.

İlk revizyon tarihi 2021

COP21'in katılımcıları, Fransa tarafından hazırlanan 29 sayfalık taslak metin üzerinde Çarşamba gününden bu yana çalışıyor.

Zirve, iklim değişikliği konusunda küresel ve uzun vadeli bir strateji belirlemek için en büyük fırsat olarak görülüyor. 

Zirvenin en belirgin amacı, ortalama sıcaklığın Sanayi Devrimi öncesi döneme kıyasla 2 derecenin üzerine çıkmasının önlenmesinde uzlaşmak.

İlk revizyon tarihi olarak 2021 üzerinde durulmasına rağmen taslak metnine opsiyon olarak 2023 ve 2024'ün eklenmesi eleştiri topluyor.

Küresel ısınma limitinin 1,5 derece mi yoksa 2 derece mi olacak?

Durban'da 2011'de başlayan ve 4 yıldır üzerinde çalışılan metinde küresel ısınma limitinin 1,5 derece mi yoksa 2 derece mi olacağı konusunda henüz karar verilmezken, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamındaki mali taleplerine ilişkin maddeler de belirsizliğini koruyor.

Bazı ülkeler hedefin 1,5 derece olması gerektiğini savunuyor.

Görüş ayrılığı yaratan bir diğer mesele de para.

Euro News, Al Jazeera Türk ve BBC Türkçe

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Ödüllere Doyamayan Hande Erçel'in Harper’s Bazaar Gecesinde 'Yılın Dijital Yıldızı' Ödülü Alması Topa Tutuldu!