İklim Krizi: Deniz Suyu Sıcaklıkları Hiç Olmadığı Kadar Yükseldi! Peki Deniz Fazla Isınırsa Ne Olur?

Ülkemizde özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerini etkisi altına alan El Nino sıcak hava dalgası, etkisini okyanus ve denizlerde de göstermeye başladı. Akdeniz'de geçtiğimiz pazartesi günü su yüzeyi sıcaklığının rekor kırdığı haberi insanları endişelendirdi. Peki okyanus suları nasıl ısınıyor? Denizin aşırı ısınması nasıl sonuçlara yol açabilir, nasıl zararlar verir?

Buyurun...

Kaynak: National Geographic, The Guardian ve BBC

Son haftalarda Avrupa’nın ardından ülkemize gelen El Nino sıcak hava dalgası özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde etkisini göstermeye devam ediyor.

12 Temmuz itibarı ile etkisini artıran sıcak hava dalgası bazı şehirlerde 40-45 derecelere kadar çıkan sıcakları beraberinde getirdi.

Sıcaklık rekorları kıran bazı il ve ilçelerimizi burada paylaştık;

Sıcaklıkların Zirveye Ulaştığı Günde Anlık Değerlere Göre Bazı İl ve İlçeler Rekora Koşuyor!

Denizler de bu sıcaklık dalgasından payını almış durumda! Bilim insanları ısının artık okyanus yüzeyine yükseldiğini belirterek, bu yılın ilerleyen dönemlerinde küresel ısı rekorlarını daha da zorlayabilecek potansiyel bir El Niño modeline işaret etti.

1800’lerden bu yana ortalama küresel yüzey sıcaklığının 1.8 derece arttığı, deniz yüzeyi sıcaklıklarının ise 0.9 derece kadar yükseldiği kaydedildi.

Deniz sıcaklığının nispeten daha az artmasının nedeni, suyu ısıtmak için karadan çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulması ve okyanusların ısıyı yüzeylerinin altında absorbe etmesi.

Ülkemizin denizlerinde de su sıcaklığı ciddi ölçüde yükselmiş durumda. Geçtiğimiz 25 Temmuz Pazartesi günü, Akdeniz’de ortalama 28.4 ile şimdiye kadarki en yüksek sıcaklık kaydedildi!

Bundan önceki rekor, 23 Ağustos 2003 tarihinde kaydedilen 28.2 dereceydi. 

Deniz sıcaklıklarının dünya ortalaması ise 20 derecedir.

Hava Forum da konuya dair böyle bir paylaşımda bulundu;

Kaynak

Sanayi Devrimi'nin başlangıcından bu yana insanların devasa miktarlarda fosil yakıt yakmaları; büyük orman kesmeleri ve Dünya atmosferine ısıyı hapseden karbondioksit pompalayan birçok başka faaliyette bulunmaları bu nedenlerin en başında geliyor.

1. İlk olarak denizlerin ısınması, denizde bakterilerin daha sık üremesine sebep olarak deniz canlılarının toplu ölümüne yol açar.

Bu sıcaklık özellikle mercan resifleri için çok zararlıdır. Bunun dışında planktonlardan balıklara ve balinalara kadar okyanus sakinlerinin çoğu, okyanusun üst kısımlarında yaşamaktadır. Bu deniz organizmalarının çoğu, sıcaklıktaki hafif veya kısa süreli değişikliklere karşı bile hassastır.

2. Okyanus yüzeyindeki ısının artması aynı zamanda kasırga ve siklon afetlerinin daha fazla enerji toplayarak daha şiddetli ve uzun süreli olmaları anlamına gelir.

3. Daha sıcak sular termal genleşme nedeniyle daha fazla yer kaplar, Grönland ve Antarktika’da okyanusları bu da deniz seviyesinin yükselmesine neden olur ve kıyılarda sel riskine yol açar.

4. Sera gazı emisyonlarının yaklaşık dörtte birini gerçekleştiren okyanuslar, daha az karbondioksit emisyonuna başlar. Anlayacağınız atmosferde daha fazla karbondioksit birikir ve döngüye girerek okyanusların daha fazla ısınmasına neden olur.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Hava Sıcaklığı Rekor Seviyelere Ulaştı! İnsan Vücudunun Dayanamayacağı Derecede Bir Sıcaklık Kaydedildi
Kavurucu Sıcaklar Daha da Artacak: Hava Durumunda Sıcaklık Ne Zaman Normale Dönecek?
Kavurucu Sıcaklar: Dünya Üzerindeki En Sıcak 10 Çöl ve Sıcaklık Rekorları

Popüler İçerikler

Yine Aynı Müdür Yine Olay: Müdür Yardımcısının Kapısını Kırdırıp İçeriye Girdi
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
YORUMLAR
26.07.2023

Bizde de klimanın mucidine hayrına lokma dökerler. Komik ve cahil millet..

27.07.2023

Gereksiz kalabalık nüfus yoğunluğu, sonu bitmez bilmez tüketim krizi, çevre konusunda aşırı bilinçsiz devletler ve toplumlar... Birde Tc'de olmak, şöyle bir toprak arsa alsak hem eker hem de yaşarız kendi kendimize de olsa bir doğaya döneriz diyor insanlar sonra paralarının yetmediğini hatırlıyor.

26.07.2023

Haşlama oluruz.. Bu sıcakta denize girenin kendine saygısı yoktur.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ