İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin Sentetik Et Çağrısı Yapan Bill Gates Bunu Bir Kılıf Olarak mı Kullanıyor?

Pandemi ile birlikte insan sağlığı adına büyük yatırımlar yapmaya başlayan Bill Gates'in en son adımı ise yaptığı 'sentetik et' çağrısıydı. Gates, iklim değişikliği ile mücadele için zengin ülkelere sentetik et yemeye başlamalarını önermişti. Ancak podcast sunucusu Cabot Phillips, bunun ardında başka sebeplerin yattığını iddia ediyor. Detaylar aşağıda. 👇

Bill Gates, Amerika'nın en büyük çiftlik arazisine sahip isim haline gelmiş durumda. Kendisi aynı zamanda "sentetik et" farkındalığını uyandırmaya çalışan isim.

Sentetik et, herhangi bir hayvan öldürülmeden laboratuvar ortamında üretilen yapay bir gıda. Sentetik et tüketimi ile metan gazı salınımının azaltılması hedefleniyor.

Bu hareketin öncü ismi ise Bill Gates oldu. Gates, sentetik et üreten firmalara sermaye sağlıyor ve zengin ülkelere sentetik et tüketimine geçmesi için sesleniyor.

Burada bahsettik. 👇

Bill Gates: 'Zengin Ülkeler İklim Kriziyle Mücadele İçin Yüzde Yüz Yapay Ete Geçiş Yapabilir'

Microsoft kurucusunun Amerika'daki en büyük çiftlik arazilerine sahip olduğu paylaşılmıştı. Hatta bir patates çiftliği o kadar büyük ki, uzaydan dahi görülebiliyor.

Bu toprakların çoğunu ise alıcının kendisi olduğunu gizlemek adına paravan şirketler aracılığıyla aldı. Mesela, 2018 yılında 'Angelina Agriculture' isimli bir firma Washington'da 171 milyon dolar değerinde bir çiftlik arazisi satın aldı. Angelina aslen sadece 462 kişinin yaşadığı Louisina'da yer alıyor ve yalnızca 2 çalışanı var. Bill Gates tarafından kontrol edilen Cascade yatırımının kanatları altında sığınıyor...

Gates, tarıma çok da uzak bir isim sayılmaz; kurumu 2010 yılında bir tarım teknolojisi firmasına 23 milyon dolar değerinde yatırım yapmıştı.

Ancak tarım teknolojisine yatırım yapmaktan, çiftlik arazilerine sahip olmaya geçiş yapması oldukça önemli. 

Gates tarıma yatırım yaparken bir yandan da sentetik et çağrısı yaparak zengin ülkeleri tüketime davet ediyor. Gezegenimizi kurtarmak için et tüketmeyi tamamen bırakmamızı söylüyor: 'Ekonomisi en zayıf durumda olan 80 kadar ülkenin yapay et tüketebileceğini sanmıyorum. Ancak tüm zengin ülkeler tamamen yapay ete geçiş yapabilir ve yapmalı diye düşünüyorum.'

Yani Bill Gates'e kalsa tüm dünya et tüketmeyi bırakır ve bitki bazlı alternatiflere geçiş yapardı.

Bitkiler baz alınarak üretilen yapay et, Bill Gates'in çiftliklerinde yetiştirilen bitki ve yatırım yaptığı sentetik et firmaları sayesinde üretiliyor. Phillips, Gates'in insanlara et tüketimini bıraktırıp sentetik ete yöneltmek içinse 'iklim değişikliği' bahanesinin arkasına sığındığını düşünüyor. 

Birçok iklim aktivisti de bu konuda Gates ile hemfikir. Ancak Phillips, Gates ve iklim aktivistlerinin kaçırdığı noktanın sentetik et üretiminin doğa için daha kötü olduğunu fark etmemeleri olduğunu söylüyor.

Laboratuvarda üretilen etler için harcanan enerji emisyonları da bir o kadar yüksek.

Et de iklim değişikliğinin yeni bir faktörü olunca, birçok bilimsel çalışmada etsiz diyetler tavsiye edilmeye başlandı. Ancak etin sağladığı besin faktörlerinin başka hiçbir alternatif ile sağlanamadığı da bilinen bir gerçek.

Etsiz çoğu diyetin ise birçok besin eksikliğine yol açtığı görülüyor. Ama çoğu bilimsel kurum, etsiz diyetin her yaştan her bireye uygun olabileceğini iddia etmeye başladı bile...

Etin, daha güçlü kemikler, beyin sağlığı, yüksek enerji değerleri gibi sayısız faydası mevcutken, bir anda karalanmaya başlandı.

Global Burden of Disease (GBD) tarafından 2017'de yayımlanan bir çalışmada kırmızı et içeren hiçbir diyetin insan sağlığına tehdit oluşturmadığı kanıtlanırken, sadece 2 yıl ardından 'her yıl insan ölümüne sebebiyet verdiği' bilgisi aktarıldı. Ve bilin bakalım GBD tarafından yayımlanan bu rapora kim çeyrek milyon kadar bir yatırım yapmış? Gates Kurumu.

Gates'in yatırım yaptığı her şeyin bir anda bu kadar değerlenmesi ya başarılı bir strateji ya da iyi şans.

Sizin sentetik et tüketimine dair düşünceleriniz neler? Yorumlara buyurun...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Erkek Arkadaşı Kendisini Beğenmediği İçin Defalarca Kez Estetik Yaptırıp Hayatının Pişmanlığını Yaşayan Kadın
Deepfake Sosyal Medya Platformlarına Pahalıya Patladı! AB Milyarlarca Dolarlık Para Cezası Kesecek
Dünyada İşler Neden Rayından Çıktı: Ekonomi Ne Zaman Düzelecek? Türkiye İçin de Geçerli mi?

Popüler İçerikler

Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
16.06.2022

Dengeli beslenmek önemli, fazlaca et tüketmek her şeyin fazlasında olduğu gibi zararlı. Az tüketim endüstriyel hayvancılığa olan ihtiyacı azaltabilir belki. Ama şu laboratuar ortamında üretilmiş et fikri hepten midemi bulandırıyor... Binlerce yıldır denenmiş, işe yarayan yöntemlerden sanayi devrimiyle uzaklaşmış insan, kendi yarattığı sorunların çözümü için doğadan hepten kopmaya çalışıyor.

16.06.2022

Bitki güneşten ve topraktan alır, otçul bitkiden alır, etçil/hepçil otçuldan alır. Hepsi ölür, düzen baştan başlar. Biz de bunun içindeyiz. Birisinin yaşaması için öteki ölür, dünyanın hiç değişmeyen gerçeği.

16.06.2022

Moruk ölse de kurtulsak diycem ama faydası yok. Arkasındaki sülükler yok olmadığı sürece.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ