İklim Değişikliğinin Tehdit Ettiği Akdeniz Ormanlarından 9 Ağaç Türü

Akdeniz ormanları dünyada iklim değişikliğinden en çok etkilenecek yerlerden biri. WWF-Türkiye 2013 yılından beri bölgenin iklim değişikliğine uyum sağlayabilmesi için çalışıyor. 

Bu yıl #DünyaSaati etkinliği Akdeniz ormanlarına dikkat çekiyor. WWF-Türkiye sizi 25 Mart 20.30-21.30 arasında iklim mücadelesine katılmaya ve Akdeniz ormanlarına desteğinizi göstermeye çağırıyor.

1. Ardıç

Boylu ardıç (Juniperus excelsa) sıcağa, soğuğa, kuraklığa kısacası her koşula dayanıklılığı ile bilinir. Koyu mor/kırmızı renkli odunu çok dayanıklı ve kaliteli olup müzik aleti yapımı gibi farklı alanlarda kullanılır.

2. Datça hurması

Datça hurması (Phoenix theophrastii) Türkiye’de bulunan tek doğal palmiye türüdür ve ağaç kategorisinde sayılmaz. Datça yarımadasında ve Girit Adası’nda yetişen bu ağacın, tek bir sapın ucunda bol miktarda çıkan meyveleri yenmez.

3. Göknar

Toros göknarı (Abies cilicica) kendine özgü estetik bir şekli olan, gösterişli bir orman ağacıdır. Tomurcukları reçineli olan Toros göknarının alt türü yalnızca Türkiye'de görülür.

4. Kızılçam

Kızılçamın (Pinus brutia) dünya üzerinde en geniş alana sahip olduğu yer Türkiye’dir. Narin ince yaprakları, kızıla çalan gövde ve dalları ile Akdeniz’e en çok yakışan ağaç olarak nitelendirilir.

5. Meşe

Kermes meşesi (Quercus coccifera) deri gibi sert ve parlak, uçları sivri ve batıcı yapraklara sahiptir. Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde rastlanan bu ağacın meyvesine 'palamut' adı verilir.

6. Sandal Ağacı

Sandal ağacı (Arbutus andrachne) çoğunlukla birden fazla kızıl renkli gövdeden oluşan küçük bir ağaçtır. Beyaz renkte çan şeklinde çiçek açan sandal ağacının meyveleri yenmez.

7. Sedir

Toros sediri (Cedrus libani) dünyada sadece Toros Dağları’nda ve Lübnan’da doğal olarak yetişen bir ağaç türüdür. Çok değerli ve yaygın kullanımlı kerestesi ve fıçı biçiminde kozalakları vardır.

8. Servi

Akdeniz servisi (Cupressus sempervirens) birçok ağaç türünün yetişmediği zayıf topraklarda bile iyi gelişir. Uzaklardan fark edilen ince ve uzun boylu Akdeniz servisi halk türkülerimize konu olmuştur. Kozalakları ise futbol topuna benzemektedir.

9. Sığla

Anadolu sığlası (Liquidambar orientalis) yalnızca Türkiye’de yetişir ve dünya çapında korunması gereken ağaç türleri listesindedir. Odunu güzel kokuludur ve gövdesinden elde edilen 'sığla yağı' adlı balsam, ilaç ve parfümeri endüstrisi tarafından kullanılır.

Akdeniz ormanları desteğinizi bekliyor!

İklim değişikliği Akdeniz ormanlarını tehdit ediyor. Sen de 25 Mart'ta iklim mücadelesine katıl, WWF-Türkiye'nin Akdeniz ormanları projesini destekle: ORMAN yaz 8486'ya gönder, 10 TL bağışla!*

Akdeniz ormanları desteğinizi bekliyor

*AVEA ve VODAFONE hatlarından yapılan bağışlarda, 10 TL bağış miktarına ilaveten 1 SMS ücreti alınır. TURKCELL hattından yapılan bağışlarda 10 TL dışında ayrı bir ücret alınmaz.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
08.07.2019

tşkkrler

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ