İklim Değişikliğine Tepki İçin Aktivistlerin Saldırısına Uğrayan Ünlü Sanat Eserleri

Son dönemde iklim aktivistleri, iklim değişikliğine dikkat çekmek için dünyaca ünlü sanat eserlerine saldırılar düzenlemeye başladı. Van Gogh'un ünlü tablolarından İnci Küpeli Kız'a kadar pek çok tabloya saldırı yapan iklim aktivistleri bu saldırılarda tabloların üzerine sıvı döküp kendilerini esere yapıştırıyor. İşte iklim aktivistlerinin saldırısına uğrayan sanat eserleri...

29 Mayıs - Mona Lisa'ya pastalı saldırı

Fransa'nın başkenti Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenen ünlü Mona Lisa tablosu, Mayıs ayında bir ziyaretçinin saldırısına uğramıştı. Fransa basınına göre iklim aktivisti olduğu belirlenen kişi, yaşlı bir kadın kılığında tekerlekli sandalyeyle tablonun yanına yaklaşıp kremalı pasta fırlatmıştı. Ünlü tablo onu koruyan cam tabaka sayesinde zarar görmedi.

22 Temmuz - Botticelli'den Primavera adlı eserine saldırı

Boticelli’nin 650 yıllık bahar anlamına gelen ‘Primavera’ isimli tablosu, 22 Temmuz günü iklim aktivistlerinin hedefi oldu. Kendilerine ‘Ultima Generazione’ (Son Nesil) ismini veren bir grup, Boticelli'nin ünlü tablosuna ellerini yapıştırdılar. Koruyucu cam sayesinde tablo zarar almadı.

30 Temmuz - Umberto Boccioni'nin ünlü heykeline saldırı

30 Temmuz günü Just Stop Oill adlı iklim aktivistleri, Milano'daki Umberto Boccioni heykeline ellerini yapıştırdılar.

23 Ağustos - Raphael'in ünlü Sistin Meryem'i tablosuna saldırı

'Son Nesil' adlı aktivist grup, Raphael'in 500 yıllık dünyaca ünlü Sistin Meryem'i yağlı boya tablosunun çerçevesine ellerini yapıştırdı. Aktivistler cezaevine giderken, tablo zarar görmedi.

8 Ekim - Pablo Picasso'nun Kore'de Katliam adlı eserine saldırı

Avustralya’da çevreci aktivist hareket Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) üyeleri, Pablo Picasso'nun ünlü tablosu Kore'de Katliam'a ellerini yapıştırdılar. 'İklim kaosu eşittir savaş ve kıtlık” yazılı bir pankart taşıyan aktivistler, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

14 Ekim - Van Gogh'un Ayçiçekleri tablosuna domates çorbası dökülmesi

Bu belki de en ses getiren protestolardan biri oldu. Birleşik Krallık'ta 'Just Stop Oil' adlı grubun iki üyesi, Londra'daki National Gallery'de sergilenen Vincent Van Gogh'un 'Ayçiçekleri' tablosuna iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla domates çorbası attı. Aktivistler daha sonra ellerini duvara yapıştırdı.

23 Ekim - Claude Monet'in ünlü Saman Yığınları eserine patates püreli saldırı

Van Gogh tablosunun ardından iklim aktivistleri tekrardan National Gallery'de bir tablo önünde protesto yaptı. Claude Monet'in ünlü Saman Yığınları adlı eserine patates püresi fırlatan Letzte Generation (Son Kuşak) adlı aktivist gruptan iki kişi, ardından ellerini duvara yapıştırdı.

27 Ekim - İnci Küpeli Kız tablosuna saldırı

İklim değişikliğine dikkat çekmek için sık sık gündeme gelen Just Stop Oil adlı aktivist grup, bu kez Mauritshuis Müzesi'nde sergilenen ve Johannes Vermeer'in başyapıtlarından biri olan 'İnci Küpeli Kız' tablosuna saldırdı.

Aktivistlerden biri kafasını tabloya yapıştırırken, diğeri arkadaşının kafasına domates çorbası döktü.

4 Kasım - Vincent Van Gogh'un ünlü tablosuna sebze püreli saldırı

The Last Generation (Son Nesil) adlı aktivist grup, Roma'da sergilenen Hollandalı ressam Van Gogh'un 'Ekici' isimli tablosuna saldırdı. Aktivistler ünlü tabloya sebze püresi fırlatıp kendilerini duvara yapıştırdılar.

5 Kasım - Madrid'de yer alan Prado Müzesi'nde Goya'nın iki farklı tablosuna saldırı

Futuro Vegetal adlı iklim örgütüne bağlı iki aktivist, Francisco de Goya'nın Çıplak Maya ve Giyinik Maya adlı iki önemli tablosunun arasına '+1,5' yazıp ellerini tablonun çerçevesine yapıştırdı. '+1,5' ile dünyadaki hava sıcaklığının artışına dikkat çekmek isteyen aktivistler, gözaltına alındı.

11 Kasım - Norveç'te iklim aktivistlerinin ünlü 'Çığlık' tablosuna saldırısı

“Stopp oljeletinga” (Petrol Aramayı Durdurun) adlı aktivist grup tarafından düzenlenen eylemde müze yetkilileri kendilerini tabloya yapıştırmak isteyen aktivistleri durdurdu ve derhal polis ekipleri çağırıldı.

15 Kasım - Avusturya'daki Gustav Klimt tablosuna siyah boyayla saldırı

Last Generation adlı grup, ressam Gustav Klimt'in Viyana'da bulunan 1915 tarihli “Ölüm ve Yaşam” tablosuna siyah boya fırlattı. Camla kaplı olan eser zarar görmedi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Dünyanın En Ünlü Sanat Eserleri Hakkında Öğrenince Bir Yaşınıza Daha Gireceğiniz 8 İlginç Bilgi
Korku ve Dehşeti İliklerimizde Hissetmemizi Sağlayan Sanat Tarihinin En Garip ve Ürkütücü 15 Tablosu
Bilinçaltının Dışavurumu Olan Rüyaların Romantiklerden Sürrealistlere Sanat Tarihindeki İşlenişi

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
YORUMLAR
18.11.2022

Hiç bu kadar arada kaldığım bir konu olmamıştı.

23.11.2022

Bu kadar değerli sanat eserlerine zarar verebilmeyi göze alıyorlarsa bence bu sese kulak verilmeli bu eserler iklim değişikliğinden daha önemli değil 🤔

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ