İklim Değişikliği Nedir, Nasıl Önlenir, Etkileri Nelerdir? İklim Değişikliği Google Doodle Oldu!

Google bugün 22 Nisan Dünya Gününe özel bir doodle hazırladı. İklim değişikliği ile dikkatleri üzerine çekerek bir farkındalık yaratmak istendi. Dünyamızın karşı karşıya olduğu en büyük tehlikelerden biri iklim değişikliğidir. Dünya üzerinde yaşayan her canlının yaşamını tehdit eden iklim değişikliği hakkında araştırmalar hız kazandı. Bir araştırma yapmak için Google arama motoruna girip iklim değişikliği doodle'ı ile karşılaşanlar, 'iklim değişikliği nedir, nasıl önlenir?' diye arama yapmaya başladı. Peki iklim değişikliği nedir, nasıl önlenir, etkileri nelerdir?İklim değişikliği neden olur? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları...

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru olan Google, 22 Nisan Dünya Günü nedeniyle iklim değişikliğine dikkat çeken özel bir doodle hazırladı. Google'da bu doodle ile karşılaşanlar üzerine tıklayarak konu hakkında ilgili haberlere ulaşabiliyorlar. Önemli günlerde özel doodle yayınlayan Google'ın, Dünya Günü'ne özel paylaşım yapması okuyucuların beğenisini kazandı.

22 Nisan Dünya Günü Nedir, Amacı Nedir?

Dünyayı korumaya ve muhafaza etmeye yönelik ilk küresel girişimlerden biri olan Dünya Günü, küresel ölçekte olumlu değişim için çabalayan yıllık bir etkinlik haline geldi. Dünyanın her yerindeki bireylere, topluluklara, işletmelere ve hükümetlere harekete geçmeleri ve gezegenin korunmasına yardımcı olmaları için ilham vermeyi amaçlar.

İklim Değişikliği Nedir?

İklim değişikliği ya da bilinen diğer adıyla küresel ısınma, bir tür atmosferik veya astronomik değişikliklerdir. İklim değişikliği, sıcaklıklarda ve hava düzenlerinde uzun vadeli değişiklikleri ifade eder. Bu değişimler, güneş döngüsündeki değişimler gibi doğal olabilir. Ancak 1800'lerden beri insan faaliyetleri , öncelikle kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtların yakılması nedeniyle iklim değişikliğinin ana itici gücü olmuştur .

Yanan fosil yakıtlar, Dünya'yı saran, güneşin ısısını hapseden ve sıcaklıkları yükselten bir battaniye gibi davranan sera gazı emisyonları üretir. İklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarına örnek olarak karbondioksit ve metan verilebilir.

İklim Değişikliğinin Nedenleri Nelerdir?

İnsanlar fosil yakıtları yakarak, ormanları keserek ve hayvancılık yaparak iklimi ve dünyanın sıcaklığını giderek daha fazla etkiliyor.

Bu, atmosferde doğal olarak oluşanlara çok büyük miktarlarda sera gazı ekleyerek sera etkisini ve küresel ısınmayı artırıyor.

Sera Gazı Nedir?

İklim değişikliğinin ana itici gücü sera etkisidir. Dünya atmosferindeki bazı gazlar, bir seradaki cam gibi davranır, güneşin ısısını hapseder ve uzaya geri sızmasını ve küresel ısınmaya neden olmasını engeller.

Bu sera gazlarının çoğu doğal olarak oluşur, ancak insan faaliyetleri, özellikle aşağıdakiler olmak üzere bazılarının atmosferdeki konsantrasyonlarını artırmaktadır:

  • karbondioksit (CO 2 )

  • metan

  • azot oksit

  • florlu gazlar

Artan Emisyonun Nedenleri

  • Yanan kömür, petrol ve gaz karbondioksit ve azot oksit üretir.

  • Ormanları kesmek (ormansızlaşma). Ağaçlar atmosferden CO2 emerek iklimi düzenlemeye yardımcı olur . Kesildiklerinde bu faydalı etki kaybolur ve ağaçlarda depolanan karbon atmosfere salınarak sera etkisine eklenir.

  • Hayvancılığın arttırılması. İnekler ve koyunlar, yiyeceklerini sindirirken büyük miktarda metan üretir.

  • Azot içeren gübreler azot oksit emisyonları üretir.

  • Florlu gazlar , bu gazları kullanan ekipman ve ürünlerden yayılır. Bu tür emisyonlar, CO2'den 23 000 kata kadar daha fazla, çok güçlü bir ısınma etkisine sahiptir .

İklim Değişikliği Nasıl Önlenir?

Büyük değişikliklerin hükümetlerden ve işletmelerden gelmesi gerekiyor, ancak bilim adamları, hayatımızdaki bazı küçük değişikliklerin iklim üzerindeki etkimizi sınırlayabileceğini söylüyor :

  • Daha az uçuş yapın

  • Arabayı daha az kullanın veya elektrikli araba kullanın

  • Değiştirilmeleri gerektiğinde çamaşır makineleri gibi beyaz eşyaları enerji verimli ürünlerden satın alın

  • Gazlı ısıtma sisteminden elektrikli ısı pompasına geçiş

  • Evinizi izole edin.

Bu Haber de İlginizi Çekebilir

Google’dan Dünya Günü İçin Doodle: Dünya Günü Nedir, İlk Ne Zaman Kutlandı?

Popüler İçerikler

Memur ve Memur Emeklisinin Kalem Kalem Yeni Maaşı: Öğretmen, Polis, Doktorun 2025 Maaşı Belli Oldu
Aydilge'den ''Hayalim Cinsellik Yaşarken Ölmek'' Diyen Bennu Gerede'ye Tepki Dolu Yanıt!
Tabii'nin Çok Konuşulan Dizisi Gassal Hakkında Tartışmalar Bitmiyor