İklim Değişikliği Dünyayı Tehdit Ediyor: Geri Dönüş Zor mu?

Dünyanın iklim sisteminde yaşanan uzun süreli değişimler, dünyadaki yaşamı da tehdit ediyor. İnsan sağlığı dahil birçok durumda olumsuz etkileri olan iklim değişikliği için geri dönüş imkansız mı?

Son zamanlarda Türkiye’de hiç olmadığı kadar olumsuz hava koşulları yaşanıyor ve birçok ilimizde seller meydana geliyor.

Sel haberlerinde artış, çarpık kentleşmeyle beraber iklim değişikliği sebebiyle de oluyor.

Fosil yakıtların kullanımı, sanayileşme, ormansızlaşma, tarım uygulamaları ve diğer insan faaliyetleri, atmosfere sera gazları salınımını artırıyor. Bu gaz sebebiyle gezegen her zamankinden daha fazla ısınıyor.

Aşırı ısınan gezegen çeşitli doğa olaylarını da beraberinde getiriyor. Kasırgalar, kuraklık, seller, buzulların erimesi, tarımsal alanların bozulması gibi olaylar daha sıklıkla yaşanıyor.

İklim değişikliği dünyadaki yaşamı nasıl tehdit ediyor?

İklim değişikliği sebebiyle, bitki ve hayvan türleri de yok oluyor ve bu da biyolojik çeşitlilik kaybına ve ekosistemlerin çökmesine yol açıyor. Yaşanan aşırı hava olayları sebebiyle normalden çok daha fazla insan hayatını kaybediyor. Ayrıca iklim değişikliğinin sebep olduğu hava kirliliği de bazı ülkelerde ortalama yaşam süresini alta çekiyor.

İklim değişikliğinden geri dönüş zor mu?

Üzülerek söylemek gerekir ki iklim değişikliği sebebiyle yaşanan buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi gibi durumlar için artık geri dönüş imkansız.

Atmosferde biriken sera gazları uzun süreli etkili olan gazlardır. Bu tarihten itibaren tam kontrole başlasak bile etkileri yüzyıllar boyunca sürecektir.

Ancak, doğru politikalar, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş, enerji verimliliğini artırma, ormansızlaşmayı önleme ve sera gazı emisyonlarını azaltma gibi önlemlerle iklim değişikliği etkilerini hafifletebilir ve iklim üzerindeki olumsuz etkileri sınırlayabiliriz.

İklim değişikliğinin önüne geçmek için dünyada neler yapılıyor?

İklim değişikliği ile ilgili yapılan en önemli anlaşmaların başında 2015 yılında yapılan Paris Anlaşması geliyor. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında kabul edilen Paris Anlaşması, küresel sera gazı emisyonlarının sınırlanması ve küresel sıcaklık artışının 2°C'nin altında tutulması hedefini belirledi.

Türkiye, 6 Ekim 2021’de TBMM’de onaylanana yasa ile Paris Anlaşması’na katılmıştı.

ABD, eski başkan Trump’ın çıktığı anlaşmaya Biden yönetimiyle tekrar geri dönmüştü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

İklim Değişikliği Türkiye'nin İkinci Büyük Gölünü Tanınamaz Hale Getirdi
İklim Değişikliği Hayvanların da Dengesini Bozdu: Ocak Ayında Yumurtladılar
İklim Değişikliğinden Korunmak ve Etkilerini Azaltmak İçin Bulunan Finansal Çözümler
Prof. Çiçek'ten İklim Değişikliği Projeksiyonu: 'Boğazdaki Yalılar Su Altında Kalacak'

Popüler İçerikler

Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi