İkinci Tur Sonrası Siyasette Olası Senaryolar Neler?

Tüm Türkiye'nin nefesini tutarak beklediği 14 Mayıs Seçimleri geride kaldı. Normal koşullarda beş sene boyunca görev yapacak olan Parlamento belirlendi. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucu ise ikinci tura kaldı. 

İkinci turun ardından Cumhurbaşkanı'nın da netleşmesi ile siyasette yeni bir dönem başlayacak.

Köşesine çekilen, siyaseti bırakan, tasfiye olan isimler olacağı gibi yıldızını parlatan ve yeni dönemde daha fazla göreceğimiz isimler de olacak.

Öyleyse gelin, bu sürecin ardından yaşanacak olası senaryolara birlikte göz atalım...

Yeni dönemde siyasette ismini daha çok duyacağımız, önemli bir aktör haline gelen isimlerin başında kuşkusuz Sinan Oğan geliyor.

Iğdırlı bir Türk Milliyetçisi olan Oğan, MHP içinde geçirdiği yılların ardından Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ters düşerek bu partiden ihraç edilmişti. Uzun süre sonra ATA İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olan Oğan, oyların %5'inden fazlasını hanesine yazdırmayı başardı. Yeni dönem, Oğan için de yeni fırsatlara ve süreçlere gebe olacak. Özellikle milliyetçi seçmenin yeni lider adaylarından birisi olabilir. Devlet Bahçeli sonrası MHP'nin başına geçecek isimler arasında da artık Sinan Oğan'ın ismi daha çok geçiyor.

14 Mayıs sonuçları sonrası isminden en çok söz ettiren partilerden birisi de Yeniden Refah Partisi oldu.

Fatih Erbakan, babası Necmettin Erbakan'ın kapatılan partisini 'Yeniden' ismiyle tekrar canlandırmaya çalıştı. Özellikle Ak Parti'yi yeteri kadar İslamcı bulmayan genç ve dinamik İslamcıların gözdesi oldu. 14 Mayıs'ta da %3'e yakın oy almayı başararak Parlamento'ya beş vekil gönderdi. Fatih Erbakan, toplumsal bir tabana sahip olduğunu ve gelecekte özellikle İslamcı-Sağ cenahta önemli bir alternatif olabileceğini ispatladı. Önümüzdeki süreçte daha ciddi bir aktör olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

2019'da İstanbul'u iki defa kazanarak yıldızını parlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için de yeni bir süreç başlayacak.

14 Mayıs öncesi, 'muhalefetin Cumhurbaşkanı kim olacak?' tartışmalarında ismi en çok öne çıkan kişilerden birisiydi İmamoğlu. Hatta İYİ Parti lideri Meral Akşener, kendisinin aday olması durumunda seçimi açık ara kazanacaklarını ifade etmişti. Ancak Ekrem Bey, Akşener'in açık davetine rağmen Kılıçdaroğlu'na karşı hareket etmeyi kabul etmeyerek Kılıçdaroğlu'nun yanında kaldı. Seçim sonrası, CHP genel başkanlığı için İmamoğlu ön plana daha çok çıkabilir ve İstanbul'dan ulusal bir siyasete demir atabilir.

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise çok önemli bir yol ayrımında.

13 senedir CHP liderliğini sürdüren Kemal Bey, 28 Mayıs'taki ikinci tur seçimi sonrası ya Cumhurbaşkanı olarak Çankaya Köşkü'ne gidecek ya da kuvvetle muhtemel 24 yıllık siyasi yaşamı sona erecek.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda "aday olmaması" için ciddi bir kampanya yürütülmesine rağmen adaylığını kabul ettirmeyi başardı Kılıçdaroğlu.

Kampanya sürecinin sonunda ise 'kendisinin aday olmasını isteyemeyen büyük bir toplum olmasına rağmen' toplumsal muhalefeti kendi etrafında kenetlemeyi başarmıştı. Ancak seçimlerde alınacak son netice, aday olmasını istemeyen kesimleri yeniden ayağa kaldırabilir. Erdoğan'ın 28 Mayıs'ta da kendisinden fazla oy alması durumunda, Kemal beyin çok büyük bir baskıyla karşı karşıya kalacağını öngörmek çok da zor olmasa gerek.

2016 sonrası dümeni iktidarın yanına çeviren ve 7 yıldır bu çizgide siyaset yapan MHP lideri Devlet Bahçeli, 14 Mayıs'ın kazananları arasında yer aldı.

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi sonrası sert tepkilerin odağında olan MHP, özellikle küskün Ak Partililerin oylarını alarak kendi gücünü korumayı başardı. Ak Parti'nin oyları düşerken Parlamento'daki sandalye sayısını korumayı başaran MHP'de yeni dönemde de Bahçeli'nin liderliği süreceğe benziyor.

İYİ Parti lideri Meral Akşener, 14 Mayıs sonrası hem olumlu hem de olumsuz değerlendirmeler ile yorumlanabilir.

2018'de aldığı oyu korumayı başaran İYİ Parti, beklenen çıkışı yapamadı ve yine %10 sınırında kaldı. Ancak Akşener, Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkmasından dolayı, yeni süreçte 'ben size söylemiştim' politikasını hayata geçirebilme olanağına sahip olacak. Meral Akşener'in yeni dönemde yeni bir mücadele için ne kadar heves ve enerji hissettiği tartışmalı bir konu. Zira İYİ Parti'nin önce 2024 Yerel Seçimleri'nde sonrasında ise 2028 sürecinde yen bir yol haritası inşa etmesi gerekecek. Akşener istemesi durumunda İYİ Parti Genel Başkanlığı koltuğunu koruyacak güce her ihtimalde sahip olacak. Ancak kendisi için bu dönemde koyduğu 'Başbakanlık' hedefi ufukta gözükmüyor.

İlgini çekebilir

Erdoğan Gerçekten Kazandı mı?
Muharrem İnce'nin 'Erdoğan'ın Karşısında Kim Olursa Onu Destekleyeceğiz' Sözleri Yeniden Gündem Oldu

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
YORUMLAR
17.05.2023

aklıma geldikçe gülerim 🤣🤣🤣 "iyi parti birinci parti çıkacak bende de başbakan olacam"

17.05.2023

Mehmet aydından bi adet yeni mesajınız var: Bellağa çocuğu taş kesil ulaan… Mesajı tekrar dinlemek için yanıtlayabilir yada mesajı gönderen kişiye ulaşmak için engeleni kaldırabilirsiniz

19.05.2023

Akşener'in hala sessizliğini koruyor olması hayra alamet değil ikinci tura az kalmışken çıkıp bı açıklama yapması sözde bile olsa ittifakın arkasında durduğunu belirtmesi gerekiyordu diye düşünüyorum

19.05.2023

hayırdır, onedio editörü? 24 yıllık siyasi kariyeri kuvvetle muhtemel bitecek falan? siyaset profesörü müsün?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ