İkinci El Otoda Ekspertiz Skandalı: Hurda Araçlara 'Sağlam' Raporu Veriliyor...

Hava yastığı patlamış, emniyet kemeri çalışmayan, perte çıkmış araçlara ekspertiz testinde olumlu rapor verilerek halkın dolandırıldığı öğrenildi. 

Yılda yaklaşık 8 milyon aracın el değiştirdiği ikinci el oto piyasasında şimdi de ekspertiz skandalı patlak verdi. 

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Tüketici Dernekleri Federasyonu'na (TÜDEF) gelen şikayetlere göre hava yastığı patlamış, emniyet kemeri çalışmayan hatta kaza geçirip perte çıkan iki aracın birbirine yapıştırılarak tek araç haline getirilenlere dahi sağlam ekspertiz raporu verildi. TÜDEF, Sanayi Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'nı acilen göreve çağırdı.

6 bin firmadan yalnızca 2 bininin TSE belgesi var...

Yapılan araştırmaya göre, ikinci elde 1 yılda alınıp satılan araçların yaklaşık yüzde 70'i, yani 5.5 ila 6 milyonu için ekspertiz firmalarında zorunlu test yaptırılıyor. Ancak halen 6 bin ekspertiz firmasından sadece 2 bininin TSE belgesine sahip olduğu belirtildi. Yasa gereği 8 yaşın altı veya 160 binden daha düşük kilometreli araçların alım satımında ekspertiz raporu alınması zorunlu.

TÜDEF Başkan Vekili Sinan Vargı, TSE belgesi olmadan faaliyet gösteren ekspertiz firmalarına yönelik şikayetlerin olağanüstü düzeyde arttığını bildirdi. İkinci elde her ay 400 bin ila 500 bin civarında aracın el değiştirdiğini, bunların da 280 bin ila 350 binin ekspertiz firmalarında teste sokulduğunu belirten Vargı, “İşleri iyi gitmeyen birçok esnaf, bu işte iyi para var diyerek anlamadığı halde oto ekspertiz firması açtı. Çünkü ekspertiz firması açmak için belediyeden izin almak yeterli. Satıcı ile anlaşan oto ekspertiz firmaları alıcıya aracın hatalarını söylemiyor. Sürücü o araçla kaza yaptığında hava yastığı ve emniyet kemeri çalışmadığı için ölüme yol açabiliyor” dedi.

Sinan Vargı, sıfır araçların da mutlaka ekspertiz firmalarında testten geçirilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Vargı, “Araç taşıma sırasında TIR'dan indirilirken yere düşebiliyor ya da kaportası çiziliyor.  Bu araçlar kaportası boyanıp, değiştirilip tüketiciye sıfır araç diye teslim edilebiliyor” dedi. Bu konuda çok sayıda dava açıldığını belirten Vargı, “Ayıplı mal sayılan hatanın tüketiciden hile ile gizlenmesi nedeniyle tamir bedeli çok düşük de olsa tüketici iade etme hakkına sahip. Tüketici yıllar sonra aracını satarken hasar ortaya çıkıyor, ancak çok geç kalınıyor” dedi.

Sistemcoin Dolandırıcılığının Arkasındaki İsim, Çiftlik Bank'ın Mucidi Çıktı...
ABD, İşlevi Gizli Tutulan Casus Uydusu NROL-82'yi Uzaya Gönderdi
Sosyal Medyanın Gündemini Refah Partili Doğan Aydal Belirledi: #159TonAltınNerede

Popüler İçerikler

Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!