İkinci El Araç Alım Satımına Vergi Yolda

Yeni kaynak arayışına giren hükümetin ikinci el araç satışlarından binde 5 vergi almak için harekete geçtiği belirtildi. Hazırlanan yasa taslağının yakında TBMM Genel Kurulu'na gelerek yasalaşması bekleniyor.

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre, büyüyen bütçe açığına çözüm bulmak için yeni kaynak arayışlarına giren hükümet, çareyi ikinci el araç satışlarında buldu.

Düşük satış gösterilip vergiden kaçılamayacak

Hazırlanan yasa taslağına göre, ikinci el araçların satışından binde 5 oranında vergi alınacak. 

Satış miktarı da aracın en az kasko değeri kadar olacak. Böylece düşük satış gösterilip vergiden kaçılamayacak.

2020'de 6 milyon adet civarında ikinci el araç satıldığı düşünüldüğünde, milyarlarca liralık vergi toplanacak.

Meclis'te hazırlanan yasa taslağının en kısa sürede genel kuruldan geçerek yasalaşması bekleniyor.

"Pazarın yeniden hareketlenmesini bekliyoruz"

İkinci el analiz şirketi Cardata'nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, pandeminin etkisiyle sıfır araç tedariğindeki sıkıntı nedeniyle ikinci ele talebin arttığını hatırlatarak, devletin bu hareketi gördüğünü ve vergilendirmek istediğini belirtti. 

Yeni verginin satışlara ve fiyatlara büyük bir etkisi olmayacağını anlatan Yalçın, “100 bin TL'lik bir araçtan 500 TL yeni vergi alınacak. Ama 300 bin TL'den itibaren fiyatlara kısmi etkisi olacaktır. Pazarda 15 Kasım 2020'ye kadar inanılmaz bir hareket vardı. Şu anda pazar normale döndü, fiyatlar da rayına oturdu. Havaların ısınmasıyla pazarın yeniden hareketlenmesini bekliyoruz. Şu anda da yükselen bir grafik var” dedi.

Hazırlanan yasa taslağını değerlendiren vergi uzmanı Nedim Türkmen ise, geçen yıl ikinci el piyasasının büyüklüğünün 300 milyar liraya çıktığını söyledi. 

Bu satışlardan çok büyük kârlar elde edildiğini ifade eden Türkmen, 'Maliye hem gelir ve kurumlar vergisi hem de KDV alamadı. Şimdi alım-satıma harç getirilmeye çalışılıyor. İnsanlar bu binde 5 harcı ödememek için eskisi gibi araç devirlerini almak istemeyebilirler. Bu sektörde elde edilen kârları vergilendirmek ana hedef olmalı” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Grevde Olan Maltepe Belediyesi'ndeki İşçilerin Talep Ettiği Maaş Sosyal Medyayı İkiye Böldü
Ermeni Büyükusta Levon Aronian Hükümete Kızdı, ABD Adına Yarışacağını Açıkladı
İstanbul'daki CHP Belediyelerinin İşçileri Grevde: Kim Ne İstiyor, Sendikalar Ne Diyor?

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
28.02.2021

bunlara butce aciginin vergileri artirmak kadar harcamalari kontrol ederek de dengelenebildigini birileri soylesin. mesela yeni saraylardan bir kaci yapilmasin, acikda kalmazlar, 100 araclik konvoy yerine 50 arac olursa bir sey eksilmez, diyanetteki personelin 10da 1ide ayni isi yapabilir, keza gecmiste sorunsuz yapiyorlardi, reel para getirisi cok zayif olacak kanal istanbul gibi projelerden vazgecilebilir. gereksiz harcamalar kesildiginde artan vergilerden cok daha fazlasi devlete islev kaybettirmeden kazandirilabilir.

28.02.2021

baska bir noktada buyumeyen uretmeyen bir ekonomide vergiyi artirmak lineer olarak kazancini artirmiyacaktir, aksine dahada asagiya duser. keza ekonomi gibi karmasik sistemlerde her etkinin tepkisi olacaktir. vergi artiginda kacak artar, kara borsa yukselir, insanlar harcamalarini kisar tuketim dolayisiyla uretimde duser, ekonomi yavaslar, ufalir. nitekim yuksek vergiler yuzunden satilan telefonarin %10 klon imei li kacak hale geldi. faiz inatlasmasinda oldugu gibi bilinen test edilmis gercekleri bir bilene sormak yerine illa yasiyarak yuz milyarlarca dolar zarar vererekmi ogrenecekler.

28.02.2021

Fiyat yükseltmekten başka bir bok olmayacak... verginin vergisinin vergisinin vergisini alıyorlar artık... Kdv ötv mtv şimdi bide satarken vergi ooh...

28.02.2021

Nefes vergisini de bekliyoruz hala çıkmadı!!!

TÜM YORUMLARI OKU (40)