İkinci El Araba Alacaklar Dikkat! Ağır Hasarlı Arabalarla İlgili Tüm Soruları Cevaplıyoruz

İkinci el araba alırken sıkça karşılaşılan ağır hasarlı araçlar alınır mı, nelere dikkat etmek gerekli? İşte ağır hasarlı araçlarla ilgili soru ve cevaplar!

Ağır hasarlı nedir, ne kadar değerin üzerindeki hasar kaydı ağır hasar statüsüne girer?

Ağır hasara genel olarak aracın hasar aldığı zamanki piyasa bedeline oranla aldığı hasara göre karar verilir. Aracın piyasa bedeline yaklaşan, eşit olan, hatta geçen hasarlar ağır hasar olarak adlandırılır. Genelde aracın değerinin %70'i pert olarak kabul edilse de ülkemizde yedek parça pahalılığı sebebiyle araç değerinin %30'u kadar olan hasarlar bile ağır hasar statüsüne alınabiliyor.

Ağır hasar kaydı olan araçlar nasıl bir tehlike arz ediyor?

Genel olarak düzgün bir şekilde ve usta ellerde tamir gördüyse ağır hasar kaydı olan araçlar trafik için elverişli oluyor. Ancak unutmamak lazım ki, trafikte 500 binden fazla nerede yaptırıldığı belli olmayan ağır hasarlı araç var. Nerede onarıldığı belli olmayan araçlardan uzak durun, yetkili serviste ve ustasında tamir görmüş araçları tercih edin.

Aracın ağır hasarlı olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?

En basit yol olarak 5664’e SMS atarak aracın hasar bilgilerine erişebilirsiniz ayrıca araç sahibinden ekspertiz raporunu da talep edebilirsiniz.

Peki sorgulamada aracın hasar kaydının gözükmeme ihtimali var mı?

Evet var. Şöyle ki kaskosu olmayan ve kendiliğinden bir duvara çarparak ağır hasar alan bir aracı düşünün. Bu durumu kimse sigortaya bildirmez, araca hasar kaydı yazılmasını istemez, gidip kendi onarımını yaptırır. Bu sebepten ötürü hasar kaydının sorgulayınca çıkmama ihtimali var!

Peki çıplak gözle aracın kazalı olup olmadığını nasıl ayırt edebilirsiniz? Öncelikle paneldeki boşluklar bir mesaj verir.

Aracı almadan önce çevresinde şöyle bir gezdiğinizde, tampon, kaput ve benzeri yerlerdeki boşluklara dikkat edin.

Aracın kaputun altında, ön kapıların sütunlarının üzerinde çeşitli etiketler vardır. Bu etiketler yoksa ya da zedeliyse aracın o bölgesinin yaptırıldığını işaret edebilir.

Araç taklalı mı değil mi, bunu nasıl anlayacaksınız?

Aracın üstündeki plastik çitaları kaldırıp çıkartarak, yan kaporta parçalarının birleştiği noktaları kontrol etmelisiniz. Bu noktada orijinal puntolar belirli aralıklarla ve düzenli atılır ancak sonradan atılan puntolar düzenli değildir.

Kaput altındaki ve bagaj içindeki metal bölüme göz atın. Eğer sonradan boyanmış gibi duruyorsa uzak durun!

Bu parçalar fabrika çıkışı basit bir şekilde boyanır, parlak bir renkleri yoktur. Ancak bu parçaları sonradan boyayan tamirciler, püskürtme usulü boyadıkları için bu parçalar parlak durur.

Ekspertiz yaptırmak şart! On binlerce lira vereceğiniz bir araç için birkaç yüz lirayı esirgemeyin, ben anlarım demeyin.

Son zamanlarda oto sanayinin ilerlemesi ile kazalı araçlar neredeyse kusursuz şekilde onarılabiliyor. Değil sizi, usta gözleri, kandırabilecek şekilde yapılıyor. Bu yüzden güvenilir bir yere ekspertiz yaptırmak gerekli.

Aracın kazalı fotoğraflarını talep edin, kazayı nereden yaptığına, kazalı bölgelere dikkat edin ve ekspertizden özellikle bu bölgeleri incelemesini talep edin.

Hava yastığı açmış araç alınır mı?

Ağır hasar kaydının belki de en çok dikkat edilen, en çok sorulan sorularından biri aracın hava yastığı açıp açmadığı. Bu konuda, hava yastığı konusunda uzmanlaşmış bir ustanın incelemesi ve onaylaması gerekir. Aksi takdirde hayati tehlike yaratabilir. Düzgün tamir edildiğinden emin olmadan hava yastığı açmış araba almamak gerekir.

Hangi koşullarda ağır hasarlı aracı alabilirim?

  • Ekspertiz raporu ve uzman yorumu olumluysa,

  • Trafikte hayati tehlike yaratacak kusurları yoksa,

  • Tamir edildiği yer veya servis belliyse,

  • Usta ellerde orijinal parçalar ile onarıldıysa,

  • Fiyatı, aracın piyasa değerinin altındaysa,

Ağır hasarlı bir aracı almayı düşünebilirsiniz.

Yani ağır hasarlı araçlar, esasında usta ellerde yapıldıysa alınabilir, hatta uzun yıllar kullanılabilir. Ancak bu konudan emin olmak adına masraftan kaçınmadan bir ekspertiz yaptırmak şart!

Araba, futbol, oyun, muhabbet gibi konularda sağlam içerikler burada! Sağlam bir yolculuk için ihtiyacın olan şey ise Lassa’da!

Sağlam bir yolculuk için Lassa’dan şaşma!

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
YORUMLAR
13.11.2019

YouTube Tarcanlar'ı izleyip ikinci el araç konusunda hiçbir şey bilmediğimi öğrendim. Bu arada ekspertiz hizmetlerine de güvenim kalmadı. Galericiler kızgın, ekspertizler kızgın bu adamlara. Emniyet kemerine direnç atılması, tamirli airbag'in havalandırma kapağından çıkarak yolcuyu yaralaması, aynı renk ve model de 2 aracın ikiye bölünerek tek araç yapılması gibi milyon tane saçmalık. Bunu yapan adamlar insan canı ile oynadığının farkında değil. O nedenle neyse parası üç kuruş fazla verin işini en düzgün yapan yerlere ekspertiz yaptırın. Üç beş bin az öderim diye de canınızdan olmayın, kazasız belasız olanı bulun.

15.11.2019

Aracımı 2017 de ağır hasar kayıtlı olarak aldım. O zamanki resimleri hala mevcut. 5664'te 26 bin lira hasar kaydı vardı aracın ve daha 17 bin km'de idi. Yine de gittim eksper yaptırdım. Hiç boyası olmayan arabanın sadece kaputuna boya attırdım, ses yapan klima kompresörünü değiştirdim ve yamuk olan sağ amortisörü değiştirdim. Şu anda 65 bin de ve henüz ne motorda ne de yürüründe bir ses ya da aksilik yok. Bakımdan bakıma tamirciyi görüyor araç.. Bu sebeple ağır hasar kayıtlı araçlara kesin çok kötüdür bu gözü ile bakmıyorum.. En başından adam gibi baktırıldığında sıkıntı çıkarmayan ve piyasasına göre hayli ucuz araç bulmak mümkün.

13.11.2019

Arkadaşlar bilgisi olan varsa bir sey sormak istiyorum. Agir hasar kaydi olan fakat hasar tl orani cok dusuk araclar var bunlar nasil oluyor. 60.000 liralik arac 4.000 tl hasar kaydi var ama agir hasar olarak islenmis. Neden bu kadar az rakam agir hasar kaydina giriyor. Veya 2 kapi boyanmis tramerde tl bedeli yok ama agir hasar kayitli oluyor. Yani bakinca %70 hasar durumu yok aracta.

13.11.2019

%100 karşı tarafın kusurlu olduğu bazı durumlarda tutar girilmiyor diye biliyorum. ayrıca ağır hasar kaydının sebebi de önemli örneğin sel sonucu garajı su bastığı takdirde görünürde hasar olmamasına rağmen araç ağır hasar kaydı alabiliyor. kişisel fikrim, sigorta şirketi zararına iş yapmaz eğer o aracın parasını veriyorsa demek ki yaptırmak ondan daha maliyetli olacak.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ