İkinci Dünya Savaşı'nın Türkiye'ye Etkileri Nelerdir?

Türkiye'nin jeopolitik konumundan dolayı Mihver ve Müttefik devletler Türkiye'nin savaşa girmesi konusunda ısrarcılardı. Birçok konferansta İngiltere, Türkiye'nin kendi yanında savaşa girmesi durumunda her türlü desteği vereceği söyledi. Türkiye ise bu kadar ısrar ve yardımlara rağmen II. Dünya Savaş'ına katılmadı. Sovyet Rusya, Amerika ve İngiltere ile bir denge politikası yürüttü. Savaşa katılmasa bile etkilerini güçlü bir şekilde hissetti. II. Dünya Savaşı'nın getirdiği ekonomik ve toplumsal sorunlar II. Beş Yıllık Sanayi Planı'nın hayata geçirilmesini engelledi. Peki II. Dünya Savaşı'nın Türkiye'ye etkileri nelerdir? İşte detaylar...

II. Dünya Savaşı 1939 yılından 1945 yılına kadar süren küresel çapta bir savaştır. Dünyada çoğu ülkenin dahil olduğu bu savaşta devletler Müteffikler ve Miğver olmak üzere iki askeri ittifak kurdular. Savaşta bulunan güçlü devletler savaş için tüm bilimsel, ekonomik olanaklarını kullandılar. II. Dünya Savaşı, 80 milyona yakın insanın ölümü ile sonuçlandı. Nükleer silahlardan, soykırımlardan, roketlerden birçok insan hayatını kaybetti.  Askerlerden çok sivillerin öldüğü bu savaş, insanlık tarihinin en ölümcül savaşı olarak kabul edilmiştir. II. Dünya Savaşı'nda Türkiye'nin durumuyla ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

2. DÜNYA SAVAŞININ TÜRKİYE'YE ETKİLERİ NELERDİR?

II. Dünya Savaşı öncesi 1939 yılında Türkiye, Arnavutluk ve Çekoslovakya'nın işgal edilmesinden endişelenerek İngiltere ve Fransa ile ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride ise eğer Akdeniz'de bir savaş olursa bu üç devlette birbiriyle yardımlaşacaklardı.

1940 yılında Almanya Yunanistan'a girip işgal etmeye başladı. Bulgaristan'ın Mihver Devletlerine katılması ile savaş Türkiye'nin batı sınırına kadar dayandı. Türk hükümeti ise Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Çorum ve İstanbul'da sıkıyönetim ilan etti. Sınır güvenliği için alınan tedbirlerin Bulgaristan'a karşı olmadığını göstermek için Bulgaristan ile Saldırmazlık Antlaşması imzalandı. Polonya'yı işgal etmeye başlayan Almanya, Türkiye için endişe verici olmaya başladı. 1941 yılında Almanya ve Türkiye arasında Saldırmazlık Paktı imzalandı. Dönemin cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere başkanı Churchill Adana'da bir konferans düzenledi. Churchill her ne kadar ısrar etse de Türkiye savaşa katılmadı.

1943 yılında yapılan I. Kahire Konferansı düzenlendi. Amerika Birleşik Devletleri, Sovyet Rusya ve İngiltere'nin katıldığı konferansta Rusya Türkiye'nin savaşa katılmasında ısrar etti. Türkiye'nin yeterli ordusu olmadığından savaşa katılmayı tekrar reddetti. Aynı yıl yapılan II. Kahire toplantısında Müttefikler Türkiye'nin savaşa katılması gerektiğini ısrarla vurguladılar. Türkiye şartlarının karşılanmamasından dolayı savaşa katılmayı reddetti. Türkiye savaşa her ne kadar girmese de savaşın etkilerini oldukça hissetti. Yunanistan'ın savaşta olmasından dolayı Türkiye'ye gelen mültecilerin bakımını üstlendi. Savaştan kaynaklı dış ticarette oluşan sıkıntılar hayat şartlarını zorlaştırdı. Ekmek karne ile dağıtılmaya başlandı. İthalat ve ihracatta ciddi derecede azalmalar görüldü. Çiftçinin elindeki hayvanlara, tarım ürünlerine devlet tarafından el konuldu. Yokluğun bir getirisi olan sağlıksız ve yetersiz beslenme salgın hastalıklarda artışlara neden oldu.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

II. Dünya Savaşı Hakkında Yanlış Bilip Yanlış Aktardığımız 20 Meşhur Efsane
II. Dünya Savaşı'yla İlgili Bu Gerçekleri Okuduğunuz Zaman Bitmiş Olduğuna Bir Kere Daha Şükredeceksiniz

Popüler İçerikler

Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Galada Sarılarak Poz Verdiler: Arda Güler ve Sevgilisi Duru Nayman İlk Kez Birlikte Görüntülendi
Narin Güran Cinayetinde Yeni İddialar Yeni Detaylar: 'Eczaneden Ertesi Gün Hapı Aldılar' İddiası!