İkinci Dünya Savaşı’ndan Sonra Dünyadaki Darbeler ve Darbe Girişimleri

Türkiye hala 15-16 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin etkisi altında. Türkiye’nin siyasi tarihindeki iki askeri darbe (1960 ve 1980) ve üç muhtıra (12 Mart, 28 Şubat ve 27 Nisan) olaylarının ardından gerçekleşen bu girişim, aynı zamanda ilk defa halkın tanklara karşı sokaklara dökülmesine de yol açtı. 

Peki İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana dünya kaç darbeye ve darbe girişimine şahit oldu?

475 olayın 236'sında ordu yönetime el koydu

Bunların 239’u darbe girişimi olarak kaldı ve sivil yönetim tarafından bertaraf edildi. 236’sı ise askeri kanadın sivil yönetime el koyması ile sonuçlandı. Diğer bir deyişle, bu 475 olayın yüzde 50,32’si darbe girişimi olarak kalırken, yüzde 49,68’inde ise darbe gerçekleşmiş.

Söz konusu darbe girişimleri ile gerçekleşen darbelerin coğrafi dağılımı

Darbe ve darbe girişimlerinin coğrafi olarak yüzdesel dağılımı

Tablolardan görüldüğü üzere, 1950 yılından bu yana yaşanan darbelerin ve darbe girişimlerinin büyük bir çoğunluğu Afrika’da ve Latin Amerika’da gerçekleşti.

Darbe girişimlerinde ve gerçekleşen darbelerde artış söz konusu mu?

Veri tabanı yıllara göre incelediğinde bazı dönemlerin darbe girişimleri ve gerçekleşen darbe sayısı açısından yoğun olduğunu görülüyor. Örneğin, 1966 yılı hem darbe girişimleri açısından hem de gerçekleşen darbeler açısından veri seti içindeki zirve noktasını işaret ediyor.

Söz konusu veri 5 yıllık periyotlar halinde incelendiğinde ise belirli dönemlerde darbelerin ve darbe girişimlerinin sayılarının arttığı görülüyor. 

Özellikle 1960-1975 arasında çok sayıda darbe ve darbe girişimi gerçekleşmiş durumda. Özellikle sömürgelikten kurtulan Afrika devletleri ile Latin Amerika’da çok sayıda darbe ve darbe girişimi gerçekleşmişti.

Güncel Darbeler ve Darbe Girişimleri

Popüler İçerikler

Serhat Kılıç Seksenler Dizisinde Rol Arkadaşı Olan Vural Çelik'in Cenazesine Neden Katılmadığını Açıkladı!
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Zehir Zemberek Sözler: ''Teraziden Kaçan Bir Takım Görüyoruz''
Köylü Fenomenlerin İçerik Kavgası Tartışma Yarattı