İkinci Dünya Savaşı'nda Tarafsız Kalan Devletler Hangileridir?

Tüm dünyayı etkisi altına alan II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar sürmüştür. Savaşa pek çok devlet katılmıştır. Aynı zamanda 30'dan fazla ülkeden 100 milyona yakın asker bu savaşta mücadele etmiştir. İkinci Dünya Savaşı'nda dönemin tüm teknolojik ekipmanları kullanılmıştır. Dünya ülkeleri tüm bilimsel, ekonomik ve endüstriyel kapasitelerini bu savaş için seferber etmişlerdir. Büyük yıkımla sonuçlanan II. Dünya Savaşı, milyonlarca kişinin ölümüne sebep olmuştur. Ayrıca birçok ülkenin sınırlarında değişiklikler yaşanmıştır. Peki, İkinci Dünya Savaşı'nda tarafsız kalan devletler hangileridir? İşte detaylar...

Küresel Savaş olarak da bilinen İkinci Dünya Savaşı, iki karşıt askeri ittifak tarafından gerçekleşmiştir. Bu ittifaklardan biri ise Müttefik devletlerdir. İlk başlarda Birleşik Krallık, Fransa ve Polonya'dan oluşmaktaydı. Aynı zamanda İngiliz Hindistan'ı, Fransız Ekvatoral Afrikası gibi birçok sömürge ülkeleri bu blokta yer almıştır. Daha sonra, Kanada, Avustralya, Güney Afrika, Yeni Zelanda, Hollanda, Yunanistan, Belçika, Sovyetler Birliği, Çin Cumhuriyeti ve Yugoslavya'da Müttefik devletlerin yanında saf tutmuştur. Mihver devletlerde İtalya, Almanya ve Japonya bulunmaktaydı. Kısa bir zaman içerisinde Romanya, Macaristan, Bulgaristan, Finlandiya, Bağımsız Hırvatistan, Vichy Fransası, İspanya, Arnavutluk, Tayland, Habeşistan gibi pek çok devlette Mihver bloğu yanında yer almıştır. İkinci Dünya Savaşı'nda tarafsız kalan devletler ise şunlardır...

İkinci Dünya Savaşı'na Tarafsız Kalan Devletler Hangileridir?

İkinci Dünya Savaşı'na Mihver ve Müttefik blokları adı altında birçok devlet katılmıştır. Ancak bazı devletler, saldırıdan kaçınmak için resmi olarak bir taraf tutmamışlardır. Bu devletler, tarafsız oldukları halde savaş sırasında işgale de uğramışlardır. Bunlardan biri de Avrupa devletlerinden biri olan Estonya'dır. Aynı zamanda Litvanya ve Letonya ülkeleri de 1938 yılında tarafsızlıklarını ilan etmişlerdir. Daha sonra Sovyetler Birliği ve Almanya tarafından işgale uğramışlardır.

İzlanda ve İrlanda da tarafsızlıklarını belli etmiş olsalar da hem Müttefik hem de Mihver devletler tarafından hava saldırılarına maruz kalmışlardır. Portekiz'de II. Dünya Savaşı'nda resmi olarak tarafsız kalan devletlerden biriydi. 1944 yılından sonra, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri ile yakın ilişkiler kurarak tarafsızlığını bozdu. İspanya her ne kadar tarafsız kalan devletlerden biri olarak gözükse de İtalya'nın savaşa girmesi ile Tanca'yı işgal etti. İsveç, Danimarka, Finlandiya  gibi İskandinav ülkeleri bu savaşla ilgili tarafsızlıklarını açıklamışlardı. Ancak Nazi Almanya'sı tarafından işgale uğramamak için Müttefiklere bazı yardımlarda da bulunmuşlardır. Andorra, Lihtenştayn, Monako, San Marino, Vatikan Şehri, Afganistan, Bhutan,  Yemen ve İran'da II. Dünya Savaşı'na tarafsız kalan devletler arasında yer alır.

Suudi Arabistan tarafsızlığını ilan etmiş olsa da Müttefik devletlere büyük petrol desteği sağlamıştır. Tibet, savaş boyunca tarafsız kalmıştır. Ancak kısa bir zaman içerisinde Çin tarafından işgal edilmiştir. Türkiye ise ilk başlarda tarafsızdı. Daha sonra, Almanya'ya ticareti durdu ve Müttefik devletlerin yanında saf tutmuştur. Ancak Türk ordusu fiilen İkinci Dünya Savaşı'na katılmamıştır. Amerika Birleşik Devletleri Müttefik devletler ile birlikte hareket etmiş olsa da 1941'e kadar tarafsız kalmıştır. Pearl Harbor saldırısından sonra, Japonya'ya savaş ilan ederek II. Dünya Savaşı'na katılmıştır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

İkinci Dünya Savaşı Nasıl Başladı?
İkinci Dünya Savaşı Ne Zaman Başladı ve Ne Zaman Bitti? 2. Dünya Savaşı Kaç Yıl Sürdü?
İkinci Dünya Savaşında Yaşananları Derinden Hissetmenizi Sağlayacak 16 Sıra Dışı Fotoğraf

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!