İkinci Dünya Savaşı'na Mihver ve Müttefik blokları adı altında birçok devlet katılmıştır. Ancak bazı devletler, saldırıdan kaçınmak için resmi olarak bir taraf tutmamışlardır. Bu devletler, tarafsız oldukları halde savaş sırasında işgale de uğramışlardır. Bunlardan biri de Avrupa devletlerinden biri olan Estonya'dır. Aynı zamanda Litvanya ve Letonya ülkeleri de 1938 yılında tarafsızlıklarını ilan etmişlerdir. Daha sonra Sovyetler Birliği ve Almanya tarafından işgale uğramışlardır.
İzlanda ve İrlanda da tarafsızlıklarını belli etmiş olsalar da hem Müttefik hem de Mihver devletler tarafından hava saldırılarına maruz kalmışlardır. Portekiz'de II. Dünya Savaşı'nda resmi olarak tarafsız kalan devletlerden biriydi. 1944 yılından sonra, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri ile yakın ilişkiler kurarak tarafsızlığını bozdu. İspanya her ne kadar tarafsız kalan devletlerden biri olarak gözükse de İtalya'nın savaşa girmesi ile Tanca'yı işgal etti. İsveç, Danimarka, Finlandiya gibi İskandinav ülkeleri bu savaşla ilgili tarafsızlıklarını açıklamışlardı. Ancak Nazi Almanya'sı tarafından işgale uğramamak için Müttefiklere bazı yardımlarda da bulunmuşlardır. Andorra, Lihtenştayn, Monako, San Marino, Vatikan Şehri, Afganistan, Bhutan, Yemen ve İran'da II. Dünya Savaşı'na tarafsız kalan devletler arasında yer alır.
Suudi Arabistan tarafsızlığını ilan etmiş olsa da Müttefik devletlere büyük petrol desteği sağlamıştır. Tibet, savaş boyunca tarafsız kalmıştır. Ancak kısa bir zaman içerisinde Çin tarafından işgal edilmiştir. Türkiye ise ilk başlarda tarafsızdı. Daha sonra, Almanya'ya ticareti durdu ve Müttefik devletlerin yanında saf tutmuştur. Ancak Türk ordusu fiilen İkinci Dünya Savaşı'na katılmamıştır. Amerika Birleşik Devletleri Müttefik devletler ile birlikte hareket etmiş olsa da 1941'e kadar tarafsız kalmıştır. Pearl Harbor saldırısından sonra, Japonya'ya savaş ilan ederek II. Dünya Savaşı'na katılmıştır.