İkili İlişkileri Düzeltme Hamlesi mi? 2700 Yıllık Siloa Yazıtı'nın İsrail'e Verileceği İddia Edildi

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Türkiye ziyareti sırasında gündeme geldiği iddia edilen Siloa Yazıtı'nın İsrail’e verileceği bilgisi büyük tartışmalara neden oldu.

İsrail medya kuruluşu Zman Yisrael, Türkiye’nin İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunan ve en önemli İbranice yazıtlardan biri olarak bilinen 2700 yıllık Siloa Yazıtı'nı İsrail’e iade etmeyi kabul ettiğini iddia etti. 

İddiasını ismini vermediği bir İsrailli yetkiliye dayandıran gazete, haberinde ikili ilişkilerdeki yumuşamaya dikkat çekti. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Her ziyarette gündeme geliyor

İndependent Türkçe'den Esra Güngör'ün aktardığı bilgiye göre, var olan en önemli İbranice yazıtlardan biri olarak kabul edilen Siloa Yazıtı'na yönelik gelişme İsrail ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin yumuşadığı sırada geldi. 

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog bu hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmek üzere Ankara'ya geldi ve bu, 14 yıldır İsrail'in Türkiye'ye üst düzeydeki ilk ziyareti. 

Yetkili bu jestin karşılığında İsrail'in şu an ülkedeki bir müzede tutulan, tarihi ve dini açıdan önemli bir eseri Türkiye'ye göndermeyi teklif ettiğini söyledi. Açıklamaya göre bu jest Herzog ve Erdoğan'ın görüşmeleri sırasında dile getirilmese de iki ülkenin üst düzey yetkilileri arasında düzenlendi.

Daha önce yazıt karşılığında iki tane fil teklif edilmişti

2017’de dönemin İsrail Kültür Bakanı Miri Regev bir basketbol maçı için Türkiye’de bulunduğu sırada görüştüğü Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e yazıtın İsrail’e verilmesi karşılığı, Gaziantep’teki hayvanat bahçesine iki tane fil bağışlayacaklarını söylemiş fakat teklif reddedilmişti.

Teklif, Şahin’in hayvanat bahçesinde yalnızca bir fil bulunduğunu sayıyı arttırmak istediklerini söylemesinin ardından gelmişti.

İsrailli bakanın bu teklifi, İsrailli gazeteci Akiva Novick’in görüşmeden bir videoyu sosyal medya hesabından yayımlaması sonucu ortaya çıkmıştı.

'Başka ülkeye verilmesi mümkün görünmüyor'

DHA'dan Ömer Erbil konuyla ilgili yapmış olduğu derlemede, 'Eserin çalıntı olmaması ve ülkemiz de İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde koruma altında olması, 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Yasası kapsamında bulunması ve adı geçen kanunun 5. Maddesine göre devlet malı niteliğinde olması nedeniyle başka bir ülkeye verilmesi mümkün görünmüyor' dedi.

Popüler İçerikler

Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
Mide Bırakmadınız! Yalı Çapkını'nda Şimdi de Suna ve Ferit Birlikte Oldu!
İstanbul Boğazı'nın En Pahalı Yalısında Fiyat Güncellemesi: Değeri Tam 120 Milyon Euro
YORUMLAR
12.03.2022

Ankara Roma hamamında bulunan okuyamadıkları için baş aşağı yerleştirdikleri İbranice yazıtları da versinler en azından değeri bilinir. Her eser değer verildiği yerde olmalı yoksa Afganistandaki Buda heykelleri gibi dinamitlerler.

12.03.2022

Sen nasıl bi kralsın

12.03.2022

"...2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Yasası kapsamında bulunması ve adı geçen kanunun 5. Maddesine göre devlet malı niteliğinde olması nedeniyle başka bir ülkeye verilmesi mümkün görünmüyor". Şu gerekçeyi okudukça insanın içi rahatlıyor. Düşüncenize, ülkedeki hukuk sadece niteliksiz bireylerin başa getirdiği bir siyasiyi korumak için çalışıp diğer tüm konuları boş veriyor.

12.03.2022

İsrail Bu! MİKMİYECEGİ ESEGİN ONUNE OT ATMAZ..kiyaga gerek yok !..Adamlar ayağımıza geldi ise KENDİ CİKARİ İCİN GELDİ..CİKARİ BİTER BİTMEZ YİNE BİZİMLE ESKİYE DONECEGİNDEN SUPHE DUYULMASİN..

TÜM YORUMLARI OKU (14)