İkili İletişimin En Önemli Yapı Taşlarından Birisi Olan Sessiz Kalma Tekniğiyle Karşı Tarafı Etkileme Yolları

İletişim kurarken konuşmak kadar susmak da oldukça önemli bir yere sahiptir. Karşı tarafı dinlemek, karmaşık cümleler kurmayarak, sade bir dille konuşmak gibi davranış biçimlerinin hepsi etkili konuşmayla bağlantılı durumlardır. Bu içerikte de Beyhan Budak'ın videosun yola çıkarak sessizliği etkili kullanma yollarını konu edindik. Kaynak gösterilen linke tıklayıp Beyhan Budak'ın videosunu izleyerek daha detaylı bir bilgi elde edebilirsiniz. 

Kaynak: Beyhan Budak

1. Karşı tarafı dinlerken dikkatinizi vermelisiniz!

İkili ilişkilerde konuşmanın olduğu kadar susmanın da etkisi oldukça fazladır. Bir nevi masum bir manipülasyon yöntemi olan susmayı kullanarak karşı taraf ile olan iletişimi daha iyi bir yere getirebiliriz. Genellikle ikili ilişkilerde sürekli konuşmak karşı tarafın  kendisini ilişkiden soyutlamasına veya ilişkiye dahil değilmiş gibi hissetmesine neden olabilir.

Karşı taraf ile konuşup doğru anlaşılabilmek için çok fazla kelime sarf edince bu sefer de kişi, ilişkide yeri yokmuş gibi hisseder. Eğer kendimizi iyi ifade edersek o zaman karşı tarafından bizden etkileneceğini düşünürüz.

Ancak bu durum karşı tarafın bizden etkilenmesine yol açmaz. Aksine karşı taraf dinlenmediğini ve anlaşılmadığını hisseder.

Oysaki susarak karşı tarafa tüm dikkatinizi vererek dinlerseniz o zaman karşı tarafı etkilersiniz ve kişi dinlendiğini, anlaşıldığını hisseder. Siz karşı tarafa dikkatinizi vererek dinlediğiniz zaman iletişim halinde bulunduğunuz kişi kendisini özel hisseder ve dinlendiğini, anlaşıldığını bilmek kişiyi etkiler.

2. Bilmediğiniz konular hakkında biliyormuş gibi çok konuşmamalısınız!

Ortada bilmediğimiz bir konu varsa bu konu hakkında çok fazla konuşmak sizi niteliksiz bir kişiymişsiniz gibi gösterir. Bu yüzden de bilmediğiniz, yeterince iyi olmadığınız konularda çok fazla konuşmak yerine susarak dinlemek daha yerinde olur. Bir konuda yeterince bilgili olmamanız oldukça normal bir durumdur. Ancak bilmediğiniz konular hakkında sürekli konuşmak ve yorum yaparak laf kalabalığı yapmak yerine susmak sizin için daha iyi bir intiba bırakır.

Az konuşarak kişisel intiba konusunda karşı tarafı etkileyerek niteliksiz birisiymişsiniz gibi görülmeyi engelleyebilirsiniz. Bilmediğiniz bir konu hakkında konuşmak terine susmak insanların sizi daha gizemli ve karizmatik birisi olarak görmesini sağlar.

Daha az konuşmak sizi daha bilge birisiymişsiniz gibi gösterir. Sakin ve tane tane konuşarak karşı tarafı etkileyerek kontrollü tepkilerle bilge birisiymiş gibi bir intiba oluşturur.

3. Susarak karşı tarafın size karşı çözülmesini beklemelisiniz...

Birçoğumuz sessizlik ile uzun süre baş başa kaldığımızda rahatsız oluruz ve ortamda bir ses olmasını isteriz. Günlük hayatta daha derinden tanımak istediğiniz kişilere sorduğunuz sorunun ardından bir 15 saniye sessizlik süresi tanımak karşı tarafta konuşma kendisini anlatma isteği uyandırır.

4. Hayallerimiz hakkında çok fazla konuşmak her zaman için iyi değil...

Hayalleri hakkında sürekli konuşan ve yapacaklarından bahseden kişiler genellikle bu isteklerini eyleme geçirmede konuşmayan insanlara göre daha geri planda yer alır. Hedefler hakkında çok konuşlunca genellikle eyleme geçmek daha zor oluyor çünkü kişi sürekli hayalleri veya hedefleri hakkında konuştuğu için bu durum onların heveslerini kırılmasına ve motivasyonlarını, heyecanlarını kaybetmelerine yol açar. Bu yüzden de hayaller konusunda susmak veya daha az konuşmak daha iyi olur.

5. Size bir soru sorulduğunda hemen cevap vermemelisiniz!

Size bir soru sorulduğu zaman etkileyici bir cevap veremeyeceğiniz düşünüyorsanız cevap vermek için karşı taraf ile göz kontağını koparmadan bir 15 saniye susup cevap verdiğiniz zaman daha etkileyici bir izlenim bırakırsınız.

Hemen cevap vermek yerine bir 10-15 saniye düşünme ve sessiz kalma süresi sizi daha nitelikli bir insan gibi gösterir.

6. Son olarak da karmaşık kelimeler kullanıp laf kalabalıklığına yol açmamalısınız!

Bazı zamanlar çok fazla kelime kullanarak daha iyi iletişim kurduğumuzu zannetsek de aslında az ama öz konuşmak, yalın ve tane tane konuşmak daha iyi bir iletişim kumamızı sağlar. Çok fazla konuşarak laf kalabalıklığına neden bizi karşı tarafın gözünde niteliksiz birisi gibi gösterir.

Bir konuyu anlatırken çok fazla konuşmak ve sürekli kendimizi açıklamaya çalışmak bizi karşı tarafın gözünde değersiz bir yere konumlandırır.

Sözlerimizi sadeleştirerek ifade etmek hem karşı tarafın bize değer vermesini hem de daha iyi ve etkileyici anlaşılmamıza yol açar.

Her ne kadar konuşmak iletişim için önemli olsa da bazı zamanlarda daha etkileyici bir imaj oluşturmak için susmayı ve dinlemeyi de bilmemiz gerekir.

Bu davranış biçimlerini daha detaylı dinlemek ve anlamak için Beyhan Budak'ın videosunu izlemeyi unutmayın:

Yapıldığında İnsanların Sizi 'Ezik' Gibi Görmesine Neden Olarak Kibarlığa Tövbe Ettiren Davranışlar
Bilimsel Olarak Senin İletişim Şeklini Ortaya Çıkarıyoruz!
Karşı Taraf ile Bir Türlü İletişime Geçemeyenler İçin Hoşlandığınız Kişi ile Konuşma Başlatma Yolları

Popüler İçerikler

İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
YORUMLAR
27.08.2022

Çok doğru yerlere değinmişsiniz 😇😇😇

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ