İki Yıllık Bir Üniversite Derecesi: Ön Lisans Nedir?

Ön lisans, iki yıllık bir üniversite derecesidir. Bu derece, lise diploması ile lisans derecesi arasında yer alır. Üniversiteler tarafından verilen bir akademik unvan olan ön lisans derecesi, lisans eğitiminin ilk bölümü ve ortaöğretim programlarının devamı olarak da kabul edilir. Ön lisans derecesi kazanmak, lisans derecesi kazanmaktan daha az zaman alır fakat ön lisans derecesini dört yıla, yani lisans derecesine tamamlamak için ekstra zaman harcamak gerekir.

Bu içeriğimizde ön lisans derecesi hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ön Lisans Nedir?

Ön lisans, iki yıllık bir üniversite derecesidir. Eğitim açısından, önlisans derecesi lise diploması ile lisans derecesi arasındadır. Öğrenciler, ön lisans dereceleriyle farklı şeyler yapmaya devam ederler. Bazıları bir lisans programına geçiş yaparken, diğerleri doğrudan iş gücüne girmeyi seçer. Ön lisans derecenizi birkaç yıl çalıştıktan sonra da alabilirsiniz; yeni bir kariyere atılan ilk adım olabilir veya mevcut kariyerinizde ilerlemenize yardımcı olabilir.

Ön lisans derecenizi kazanmak genellikle daha ekonomiktir ve lisans derecenizi kazanmaktan daha az zaman alır. Ayrıca tıp, mühendislik ve bilgisayar bilimi gibi profesyonel alanlarda yeni kariyer yolları oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Lise öğretim hayatını tamamlayan bireyler, ön lisans eğitimi alabilir. Bu eğitimi alabilmek için öncelikle üniversite sınavına girmek gerekir. Lisans eğitimi için üniversite sınavının farklı aşamalarına girmek gerekirken ön lisans eğitimi için yalnızca ilk aşamaya girmek yeterlidir.

Ön lisans mezunu olan bireylere 4 yıllık eğitim alma hakkı da tanınır. Bunun için bireylerin DGS adı verilen Dikey Geçiş Sınavına girmesi gerekmektedir. Aynı zamanda açık öğretim fakülteleri ile de 4 yıllık eğitim tamamlanabilir.

Ön Lisans Derecesi Kabul Şartları

Ön lisans derecesine kabul için lise son sınıf öğrencilerinin veya liseyi bitirmiş bireylerin üniversite sınavına girmesi gerekmektedir. Üniversite sınavının ilk ayağına girmek, ön lisans programlarına kabul için yeterlidir.

Ön lisans programlarında eğitim, meslek yüksek okulu ve yüksekokul binalarında verilir. Öğrenciler, sınavdan yeterli puanı aldıktan sonra ön lisans programlarını tercih edebilir ve bir üniversitenin ön lisans programına yazılabilir.

Ön Lisans ile Devlet Memuru Olma

Ön lisans ile devlet memuru olabilmek için ön lisans eğitimi alırken veya üniversiteyi bitirdiğinizde Ön Lisans KPSS adı verilen sınava girmek gerekir. Bu sınav, her iki yılda bir yapılır. Yalnızca çift yıllarda yapılan bu KPSS, devlet kurumlarında memur olabilmek veya sözleşmeli çalışabilmek için şarttır. En yakındaki KPSS Ön Lisans sınavı 2024 yılında yapılacaktır.

Ön lisans KPSS ile adaylar, hem kendi alanlarında devlet kurumlarına atanabilirken hem de polislik, askerlik gibi meslekler için de başvurular yapabilirler.

Ön Lisans ve Lisansın Farkları

Ön lisans ve lisans derecesinin belirgin farkları şu şekilde sayılabilir:

  • Ön lisans eğitimi 2 yıl sürerken lisans eğitimi en az 4 yıldır.

  • Ön lisans eğitiminin odak noktası pratikte gelişim ve mesleki bilgi edinmektir. Lisans eğitiminde ise teoriye daha fazla odaklanılır.

  • Ara insan gücü yetiştirmenin yolu ön lisans eğitimidir. 

  • Ön lisans programlarının puanları, lisans eğitiminin puanlarına göre daha düşük olabilir.

  • Lisans eğitiminde ders sayısı daha fazladır.

  • Her iki programda da yabancı dil hazırlık eğitimi alınabilir.

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı