İki Koldan Ankara'ya Yürüyecekler: HDP'nin 'Demokrasi Yürüyüşü' Gözaltılarla Başladı

Partili iki ismin milletvekilliklerinin düşürülmesi sonrası HDP, protesto için Edirne ve Hakkari'den Ankara'ya eş zamanlı 'Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü' başlatma kararı almıştı. Bugün Edirne ve Hakkari'de olağanüstü önlemler alınırken başka illerde de eylemcilere giriş çıkış yasağı getirildi. Giriş-çıkış yasaklarının koronavirüs önlemleri kapsamında alındığı belirtildi. Kocaeli, Edirne, Tekirdağ, Bursa, Adana, Bitlis, Van ve Şırnak yasağın getirildiği illerden.

Sabah saatlerinde Edirne'ye gitmek için Silivri'de toplanan çok sayıda HDP'li gözaltına alınırken Hakkari'de de yürüyüş polis tarafından engelledi.

Edirne'ye gidiş için Silivri'de toplanıldı, gözaltılar yapıldı

4 Haziran'da HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP'li Enis Berberoğlu milletvekillikleri düşürülerek tutuklanmıştı. Farisoğulları cezaevinde tutulmaya devam edilirken, Güven tahliye edilmiş, Berberoğlu da ev iznine çıkarılmıştı.

HDP bunun üzerine 'Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü' başlatma kararı almıştı. 

Yürüyüşün bugün Hakkari ve Edirne’den Ankara'ya doğru başlaması beklenirken Edirne'ye gitmek için Silivri'de bir araya gelen HDP'lilere polis müdahale etti. 10 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Hakkari'de de yürüyüş için hazırlıkların yapıldığı bildirildi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Polis Hakkari'deki grubun yürüyüşüne izin vermedi

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Eş Genel Başkan Pervin Buldan ise Edirne'de bir basın açıklaması yaptı.

Buldan, 'Bu yürüyüş aynı zamanda Osman Kavala içindir. Bugün AKP hükumeti tarafından açlığa, yoksulluğa, sefalete maruz bırakılan milyonlar içindir. Bu yürüyüş devam edecektir' dedi.

Edirne'de kent girişlerinde güvenlik tedbirleri alındı. Gişelerde jandarma ve polis ekiplerince sürücü ve yolculara GBT sorgulaması yapılıyor.

Edirne'de son durum

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

İstanbul'da yürüyüş, eylem, toplantı, toplu karşılama ve uğurlama yasaklandı

İstanbul Valiliği İl Hıfzıssıhha Meclisi aldığı yeni bir kararla, ilde yürüyüş, eylem, toplantı, toplu karşılama ve uğurlama gibi toplu faaliyetleri yasakladı. 

Valilik yaptığı açıklamada, toplu faaliyetlerin yeni tip koronavirüs salgının yayılımını hızlandıracağı, toplum sağlığı ve kamu düzeninin bozulmasına sebep olacağı nedeniyle kararın alındığı vurgulandı. 

Yasak Haziran ayının sonuna kadar sürecek.

HDP'nin yürüyüş programı şöyle

HDP Sözcüsü Ebru Günay, iki koldan başlatacakları yürüyüş için şu bilgilendirmeyi yapmıştı:

  • Hakkari’den başlayacak yürüyüş Van, Diyarbakır, Adana güzergahını takip ederek 19 Haziran’da Ankara’ya ulaşacak.

  • Edirne’de başlayacak yürüyüş ikinci durak olarak İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarında devam edecek.

  • 16-17-18-19 Haziran İstanbul’un 3 bölgesinde kurumsal ziyaretler, işçi-emekçilerle fabrika ve atölyelerde buluşmalar ve halk buluşmalar gerçekleştirilecek.

  • 19 Haziran’da İstanbul’dan yola çıkan yürüyüş kolu 20 Haziran’da Ankara’da olacak.

  • 20 Haziran'da Ankara’da buluşacak olan her iki kolunun katılımcılarıyla kitlesel bir açıklama yapılacak.

Popüler İçerikler

Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
İdeal Evlilik Yaşı Tartışması Aldı Başını Gitti "Çağımız 30 Yaşından Önceki Evliliği Taşıyamaz"
Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
YORUMLAR
15.06.2020

Diyarbakır'da hdp binası önünde evlat nöbeti tutan annelere,Adana'da 24 yaşında şehit olan Halil Çakır'ın ailesine, güzeller güzeli Aybüke öğretmenin ailesinin yanına da uğrayacaklar mı? Bu yürüyüş demokrasi yürüyüşü değildir.Hiç bir zaman da olmayacaktır.

15.06.2020

Devlet gelsin ağızlarını burunlarını dağıtsın istiyorlar mağdÜr olacaklar başka yerlere mazlum gibi görünecekler...hayatları palavra

15.06.2020

Hangi demokrasinin yürüyüşü bu? Silah zoruyla halktan oy toplamanın demokrasisi mi, yoksa her evden hdp ye bir oy diyerek oy toplamanın demokrasisi mi? Diyarbakırda açılan çukurların demokrasisi mi, Ya da gencecik çocukların annelerinin kucağından alınıp dağa karçırılmalarının mı? Askeri görevini yerine getirip karakolda nöbet tutarken 4 bir yandan saldırıp geç yaşında canına kıydınığız fidanların demokrasisi mi, yoksa sizin çocuklarınıza birşeyler öğretmek için, içindeki heyecanla oralara tek başına gelen ama sizin canlarına kıydığınız gencecik öğretmenlerin demokrasisi mi? Türk askeri ile çatışmaya girip yaralanan teröristleri, devletin araçları ile hastanelere taşımanızın demokrasisi mi, yoksa genelde öldürdüğünüz ama zorda kalınca başına silah dayayıp tedavi ettirdiğiniz doktorların demokrasisi mi? Biz sırtımızı pekeke ye dayadık, pekeke sizi tükürüğüyle boğar diyenlerin demokrasisi mi, yoksa Mustafa Kemalin itleri diyenlerin demokrasisi mi? Sahi hangi demokrasinin yürüyüşü bu?

Dostum eğer hukuka aykırı bir şey varsa usulüne göre yaparsın her vatandaş Anayasa Hukukuna göre önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Burada mesele HDP nin şuan bu hakka sahip olduğu. Burada HDP yi savunmuyorum. Kanunun üstünlüğünü savunuyorum. HDP içerisinde milletvekiline ters düşen eylemler varsa parti kapatma konusunda önergeler verilebilir. Ama bilin bakalım parti kapatmayı kim zorlaştırdi.

15.06.2020

Ulan sanki ellerini ayaklarını tutuyorlar,siyasetinizi yapın kardeşim kim diyor size seçime giremezsin diye ...amma ve lakin sen sicilin temizken seçime girer daha sonra belediye imkanlarını teröriste sunarsan sağlı sollu sert şekilde öperler canım benim..yürüyecekseniz ırağın kuzeyine doğru yürüyün bi zahmet orası baya şenlenmiş diye duyduk sizde katılın amk eşkıyaları.

15.06.2020

Öncelikle terör örgütünün bölgedeki etkinliğinin sonlandırılması gerekir ki bunu zaten akp'den hemen önce büyük oranda başarmıştık. Orada eli silahlı insanlar devlet yokmuşcasına hareket edebildiği sürece hiçbir parti ben kürtlerin özgür iradeleri ile verecekleri oyları alırım gibi bir söyleme giremez. Yani orada kelle fiyatına hürriyet var. Doğudaki düzenin hem terör örgütü hem de yerelde etkin toprak ağaları, aşiret liderleri ve şeyhler açısından tamamen insanların lehine değişmesi gerekir. Bu sağlanamadığı sürece bir özgür iradeden söz edemezsin. Tüm bunlar yoksa bile, bahsettiğin suçu işleyen kişiyi bireysel olarak suçundan ötürü delili ile ispatı ile gözaltına alırsın, gerekli cezasını verirsin. Bunları yaparken de kanunda ne yazıyorsa onu uygularsın. Bir belediye başkanı görevden alınırsa yerine belediye meclisi tarafından biri seçilir. Sen bunu yok sayar başkanı alıp kayyum atarsan gereksiz bir mağduriyet yaratırsın ki bu mağduriyet de o ideolojiyi besler.

TÜM YORUMLARI OKU (24)