İki Bin Yıl Önce Datça'da İşlenen Garip Bir Cinayetin Heyecanlı Anatomisi ve Şaşırtıcı Faili

İki bin yıl çok fazla gelmesin efendim görünüyor ki insan o kadar hızlı değişmiyor...

Kaynak: Oğuz Yarlıgaş

Günümüzde her ne kadar Datça desek de cinayetin işlendiği yer o zamanlarda da oldukça gelişmiş olan Knidos şehridir.

Peki bu cinayeti nasıl mı bilebiliyoruz? Neyse ki yazı var efendim ve geçmişle aramızdaki en önemli bağ her zaman. Knidosluların dikmiş oldukları yazıt, olayın bütün iç yüzünü anlatmakta; gelin heyecanlı hikayemize geçelim.

Khrysippos bir gece oğlu Eubolos'un cesedini bulur. Cesedin bulunduğu yer de oldukça şüphe uyandırıcıdır.

Çünkü genç adam kendisi ile hasım ve adaş olan Anaksandrias'ın oğlu Euboulos ve eşi Tryphera'nın evinin önünde ölü bulunmuştur. Anaksandrias'ın oğlu Euboulos cinayet iddiasını reddetse de işler çığırından çıkar.

Ve toplanan kalabalık cinayet zanlısı olarak gördükleri Euboulos'u öldürür. Ancak iş bununla bitmez...

...ve karışıklık büyür. Galeyana gelen halk Euboulos'un eşine ve Anaksandrias ailesine karşı topyekun eyleme geçer. Anlaşılan o ki bütün ailenin kanı istenir. Anaksandrias ailesi ise kendini eve kapatır ve bölge asayişinden sorumlu Roma mercilerine başvururlar.

Sonuç olarak olayın İmparator Augustus'a aktarılmasına karar verilir. Knidos'tan iki temsilci soluğu Roma'da ve İmparator'un önünde alır.

Augustus ise olayın soruşturulmasına karar verir ve adaleti sağlayacağına inandığı Asinius Gallus'u soruşturma için Knidos'a yollar. Bu arada olayın üstünden yaklaşık 1 ay geçmiştir malum uzun deniz yolculukları...

Adalet isteyen Romalıların bu isteğini hemen yerine getirmek isteyen Gallus ayağının tozuyla Anaksandrias'ın evine gider.

Çünkü ona tanık lazımdır. Bu arada sadece Ankasandrias'ın değil Khrysippos ailesinin de evine gider ve iki aileyi de dinler. Ancak tahmin edeceğiniz üzere iki aile de birbirini suçlamaktadır.

Bunun üzerine Gallus evlerdeki köleleri dinlemek ister ve onlara işkence ederek işin doğrusunu öğrenir.

Sonrasında ise Knidoslulara bir şey demeden kentten ayrılır ve Roma'ya döner. Yaklaşık 1 ay sonra ise Knidos'a  İmparator Augustus'tan mühürlü bir mektup gelir. Bu mektupta olay tüm ayrıntılarıyla anlatılır. Şöyle der İmparator:

"(...) Sonuçta Khrysippos oğlu Phileinos'un art arda üç gece Euboulos ve Tryphera'nın evine gidip orayı adeta abluka altına alıp saldırdığını öğrendim.

Üçüncü gece ise de -Phileinos'un kardeşi- Eubolos da ona katılmış. Ev sahipleri saldırganlarla konuşup huzur bulmaya çalışsalar da olmamış ve kölelerinden birine dışarıdakilerin üstüne lazımlıkları boşaltmalarını emretmişler. Yani onları öldürmelerini istememişler. Köleyse kendi iddiasıyla kasıtsız olarak lazımlığı elinden düşürmüş ve...

Lazımlık da Euboulos'un kafasına isabet etmiş. Keşke o kurtulsaymış da abisi ölüp gitseymiş böylesi daha adaletli olurmuş!

(...) Siz üç gün boyunca gidip başkasının evine küstahça ve vahşice saldırıp kamu güvenliğini hiçe sayanlara değil de (ki bunlar her türlü cezaya layıktırlar) saldırıya uğradıkları anda başlarına büyük bir talihsizlik gelmiş, hiçbir suç da işlememiş insanlara kızıyorsunuz.'

Böylece Knidoslulara sağlam bir azar çeken İmparator, olayın daha fazla uzatılmamasını ve gönderdiği mektubun kamu arşivlerine kayıt edilmesini ister.

Enteresan öyle değil mi? Acaba abisinin özel bir derdi mi vardı yoksa genel bir hasımlık mı? Köle ise kasıtlı mı bıraktı elindeki lazımlığı ya da cinayet emri verildi mi gerçekten? Neyse... Olan iki gence olmuş ve aslında düşünmemiz gereken 2 bin sene öncesinin bu topraklarda dünden pek de farklı olmadığı sanırım.

Olayı anlatan ve benim de içeriği resmederken faydalandığım animasyonu izlemek isterseniz böyle buyurabilirsiniz efendim.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Hristiyanlığın Temel Söylenceleri ile Astroloji Arasındaki Bağlar Oldukça İlginizi Çekecek
Antik Mısır Papirüsü Üzerinde Tam 1800 Yıllık Erotik Bağlama Büyüsü Bulundu!
Büyük İskender'in Bütün İnsanlığa Verdiği Tarihi Ayar: 'İskender Olmasaydım Diyojen Olmak İsterdim'

Popüler İçerikler

Ak Parti ve MHP'den Muhalefete Geçen Belediyelerdeki Milyarlık Borçlar Dudak Uçuklattı
Gerek Var mıydı? Uraz Kaygılaroğlu'nun Sevgilisinin İlk Sergisi İçin Verdiği Pozlar Büyük Tepki Çekti!
"MHP Eridi" Eleştirilerine Yanıt: Devlet Bahçeli, Kendi Matematiğinden Oy Oranlarını Açıkladı
YORUMLAR

isimleri okumuş gibi yapan bir ben miyim

01.02.2021

Böyle içerikleri seviyorum.

01.02.2021

Kaliteli içerik

TÜM YORUMLARI OKU (4)