III. Selim'den Sonra Tahta Kim Geçti?

Sarı Selim olarak da bilinen III. Selim, 1761- 1808 yılları arasında yaşadı. Babası III. Mustafa öldüğü zaman 13 yaşında olan III. Selim tahta çıkamadığı için amcası I. Abdülhamid çıktı. III. Selim'in müzik ve edebiyata olan ilgisi I. Abdülhamid tarafından desteklendi. Divan edebiyatında İlhami mahlası ile sultan şairler arasına katıldı. Fransız Devrimi eşiğindeyken Fransa'nın son kralı ile mektuplaştı. Eğitimli ve bilgili bir padişah olan III. Selim Osmanlı Devleti'nin yapısının değişmesi gerektiği daha tahta çıkmadan anladı. Peki III. Selim'den sonra tahta kim çıktı? İşte detaylar...

Osmanlı Devleti'nin 17. padişahı ve 107. İslami halifesi olan III. Selim askeri alanda birçok yenilikler yaptı. İlk kez batılı tarzda bir ordu kurdu ve bu orduya Nizam-i Cedit adını verdi. Askeri okullarda eğitime önem vererek Fransızca dersleri koydurttu. Bu sayede Osmanlı Devleti'nin ilk yabancı dili Fransızca olarak kabul edildi. Ordu masraflarını karşılamak için ayrı bir bütçe oluşturarak bir hazine kurdu. Dünyanın ilk havan topu sınıflarından olan Humbaracı Ocağını da kurarak askeri alanda birçok yenilik yaptı. Osmanlı Devleti'nde başarısı ile ün salan padişah III. Selim'den sonra tahta çıkan IV. Mustafa hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

III. Selim'den Sonra Tahta Kim Geçti?

III. Selim 1761-1808 yılları arasında yaşadı. 1807 yılında çıkan Kabakçı Mustafa İsyanı ile tahttan indirildi. Vaka-yı Selim olarak da bilinen bu isyan Osmanlı Devleti'nin içinde karışıklıklar çıkmasına sebep oldu. Sarı Selim'den sonra tahta çıkan padişah ise IV. Mustafa'dır.

IV. Mustafa ise 1807 yılında tahta çıktı. III. Selim'in ıslahat amacı ile kurduğu Nizam-i Cedit'i kaldırma ile işe başladı. Nizam-i Cedit ordusuna destek verenler kaçmak zorunda kaldı. IV. Mustafa ise kaçanları yakalayarak infaz etti. Bununla birlikte Kabakçı Mustafa isyanına destek veren kişiler devletin üst kademelerine getirilerek onurlandırıldı. Osmanlı Devlet'inde ilk defa görülen anlaşmalara imza attı. Kabakçı İsyan'ında ön safhalarda olan Yeniçeri ağaları ve askerleri bir daha isyan çıkarmamak kaydı ile hiçbir şekilde cezalandırılmadı.

1806 yılında başlayan Osmanlı- Rus Savaşı devam etmekteydi. III. Selim'i destekleyenler Rusçuk Ayanı Alemdar Mustafa Paşa'ya sığınma kararı aldılar. Ünlü Osmanlı paşalarından biri olan Alemdar Mustafa Paşa ve yandaşları III. Selim'i tekrar padişah olarak görmek için görüşmeler yaptılar. Alemdar Mustafa Paşa güçlü ve kalabalık ordusu ile Kabakçı Mustafa'yı öldürdü. Bunun haberini alana IV. Mustafa, III. Selim ve II. Mahmut'u öldürme emrini verdi. II. Mahmut saray çalışanları tarafından gizlice dışarı çıkarıldı. III. Selim ise hemen öldürüldü. Alemdar Mustafa Paşa sayesinde IV. Mustafa tahttan indirilerek II. Mahmut getirildi. II. Mahmut ise tekrar aynı hataya düşmemek için IV. Mustafa'yı öldürdü.

Popüler İçerikler

Celal Şengör ve İlber Ortaylı'dan Bakan Yusuf Tekin'e Sert Sözler: "Anlatamıyoruz Bu Herife"
İstanbul Yerine "Konstantinopolis" Yazdılar! Galatasaray'ın Rakibi PAOK'tan Skandal Paylaşım
Fransa'da Geri Dönüşüme Gönderilen Aracın Türkiye Fiyatı İçinizi Sızlatacak...