İhtiyaç Kredisi Çekmek İsteyenlerin Aklına Takılan 10 Soru ve Cevabı

Zaman zaman nakit ihtiyaçları baş gösterebiliyor. Bu nakit ihtiyaçları için de en pratik çözüm bankaların müşterileri için sundukları ihtiyaç kredileri. Peki ihtiyaç kredisi çekmek için neler yapmak gerekiyor? Soruların cevapları içeriğimizde...

1. Öncelikle ihtiyaç kredi nedir? Kaç türlü ihtiyaç kredi vardır?

İhtiyaç kredisi, eğitim, tatil, yol, giyim, seyahat gibi bireysel harcamalarınız veya hizmet alımlarınız için gerekli nakit ihtiyaçlarınızı karşılayarak geri ödemelerinizi uzun vadede yapabileceğiniz bir finansman aracıdır. Bankaların müşterilerine sunduğu farklı ihtiyaç kredileri mevcut. İhtiyaç kredisi çeşitleri olarak; bayram kredisi, sağlık kredisi, tatil kredisi, eğitim kredisi ve eşya kredisini sayabiliriz.

2. Kimler ihtiyaç kredine başvurabilir?

İlk olarak 18 yaşını doldurmuş olma gerekiyor. Sonraki aşamalarda çalıştığınız işiniz, aldığınız maaş ve kredi notunuz dikkate alınıyor.

3. İhtiyaç kredileri en fazla kaç ay vadeli olarak çekilebilir?

İhtiyaç kredilerinde talep edilen en yüksek vade sayısı 36 ay olarak belirlenmiştir. Yasal bir zorunluluk olduğu için 36 ayın üzerinde vade yapılmaz.

4. Peki kredi notu tam olarak nedir?

Kredi Kayıt Bürosu sizin bu zamana kadarki kredi ödeme alışkanlıklarınıza, kredi limitlerinizi kullanma oranınıza ve geçmiş kredilerinize bakarak size bir puan belirliyor. Bu puan da sizin kredi notunuzu oluşturuyor. Eğer kredi notunuz yüksekse bankalar tarafından kredi başvurunuz çok kısa sürede onaylanıyor. Ancak risk oranınız yüksekse işlem zorlaşıyor. Yani düzenli yapılan ödemeler ihtiyaç kredisi başvurusunda önemli bir rol oynuyor.

5. İhtiyaç kredisi limiti ne kadar?

Çekebileceğiniz maksimum ihtiyaç kredisi tutarı yasalarla sınırlandırılmıştır. Buna göre aylık taksit ödemeleriniz, belgelenebilir aylık gelirinizin %50'sini geçemez. %50'ye kadar olan kısım için kredi kullanmanız mümkün oluyor.

6. Kredi faiz oranları bilmek neden bu kadar önemli?

İhtiyaç kredisi başvurusu yapmadan önce bankaların verdiği faiz oranlarını karşılaştırmak oldukça önemli. Tüm bankaları kapsayan tek bir oran söz konusu olmadığı için faizler bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Kredi başvurusu yapmadan önce yapılan araştırma neticesinde ihtiyaç kredisi faiz oranları hakkında bilgi sahibi olmak, size en uygun geri ödeme imkanlarını ile kredi kullanmanızın önünü açar. Böylelikle uzun vadede çok daha fazla para ödememiş olursunuz.

7. Kredi masrafları nedir ve ne kadar önemli?

Kredi onaylandıktan sonra banka, sigorta ve tahsis ücreti gibi bazı ek masraflar çıkarabilir. Hayat sigortası ve feri kaza sigortasını yaptırmak zorunlu. Bankalar başınıza bir şey gelip kredinizi ödeyememeniz durumunda güvence için bunu uygularlar. Ekstra olarak dosya masrafları da bu gider kalemlerinden biridir. Bu durum da bankadan bankaya değişiklik göstermektedir.

8. İhtiyaç kredisi nasıl hesaplanır?

Bir bankaya gittiğinizde de size yapılacak hesaplamada vade, tutar ve faiz oranı göz önünde bulundurularak aylık taksit, toplam ödeme, dosya masrafı ve ödenecek toplam faiz belirlenir. Kredi karşılaştırma sitelerinin kredi hesaplama araçları sayesinde çekmek istediğiniz tutar ve ödemek istediğiniz vadeye göre hesaplama yaparak tüm bankaların ödeme planlarına kolayca ulaşabilirsiniz.

9. Bütçenize göre ne kadar ihtiyaç kredisi çıkar?

Kredi notunuz bankanın belirlediği alt sınırın üzerindeyse ve geliriniz talep ettiğiniz kredi tutarı ile orantılıysa başvurunuz onaylanabilir. Hesaplama yapılırken önemli olan resmi olarak bildirilen borçlarınızın aylık ödemesinin, maaşınızın yüzde ellisinden daha fazla olmaması. Yani maaşınız aylık 3.000 TL ise toplam kredi ve kredi kartı borcunuz aylık 1.500 TL’yi geçemez. Geliriniz arttıkça aynı oranda alacağınız kredi miktarı da artacaktır.

10. Son olarak nasıl ihtiyaç kredisi başvurusu yapılır?

Mobil bankacılık, internet sitesi üzerinden ve bireysel olarak giderek bankalara başvuru yapabilirsiniz. Mobil bankacılık sayesinde krediye başvurmak da oldukça kolay hale geldi. 

Kredi başvurusu için  istenen belgeler ise şunlar: 

Nüfus cüzdanı fotokopisi 

Çalıştığınız yerden gelir belgesi (Maaş dekontu) 

Bankalara özel başvuru formları

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"
'Atatürk' Yorumu Büyük Tepki Çekmişti: İlber Ortaylı'dan Daron Acemoğlu'na Tarih Dersi!