İhracat Ne Demek, Ne Anlama Geliyor? TDK İhracat Sözlük Anlamı Nedir?

İhracat kelimesinin sözlük anlamı yakından takip ediliyor. Hükümet yetkilileri tarafında da sıklıkla dile getirilen ihracat kelimesinin ne olduğu ve anlamı geldiği öğrenilmek isteniyor. Türk Dil Kurumu’nun yayınlandığı sözlüğe göre ihracat kelimesi, “ülkede üretilen bir ürünün veya malın, döviz karşılığında yabancı bir ülkeye satılması” manasını geliyor.

Dilimizi doğru kullanmak için ne kadar çok kelimenin anlamını bilirsek bize o kadar yararlı olur. Doğru ve etkili bir konuşmak yapmak veya yazı yazmak için kelimelerin anlamlarını bilmek oldukça önemli. Bu içeriğimizde size ihracat kelimesinin sözlük anlamından ve cümle içinde doğru kullanımından bahsedeceğiz.

İhracat TDK Sözlük Anlamı Ne Nedir?

TDK tarafından yayımlanan sözlüğe göre, ülkede üretilen ürünün döviz karşılığından yabancı bir ülkeye satılması manasını gelen ihracat, bazı durumda dışsatım olarak da kullanılabiliyor.

İhracat kelimesinin cümle içindeki doğru kullanımı ise şu şekilde;

“Yeni görev yeri ihracat firmasının bir bölümü oldu”

İthalat Nedir?

İhracat kelimesi ile birlikte anlamı en çok merak edilen sözcüklerden biri de kuşkusuz ithalat kelimesi. İhracatın zıt anlamlısı olan ithalat, dış ülkeden ülkeye getirilen ürünler ve mallar için kullanılıyor.

Fiili İhraç Ne Demektir?

İhracat kelimesi ile birlikte fiili ihraç tamlaması da araştırılıyor. Fiili ihraç kelimesinin tanımı Ticaret Bakanlığı’nın sitesinde şu şekilde yapılıyor;

“İhraç eşyası, buna ilişkin gümrük beyannamesinin tescili sırasında bulunduğu durum ve niteliğini gümrük denetiminden çıktığı sırada da aynen muhafaza etmesi ve bu haliyle Türkiye Gümrük Bölgesini terk etmesi koşuluyla fiilen ihraç edilmiş sayılır.”

Konsinye ihracat Nedir?

İhracat ile ilgilenen kimselerin karşısına çıkan bir diğer tamlama ise konsinye ihracat. Piyasada konsinye ihracatın kullanımı şu şekilde oluyor;

“Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere (beyannamenin intaç tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde) yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesi”

İhracatçı Ne Demektir?

Son olarak ise ihracatçı kelimesinden bahsedeceğiz. İhracat ile uğraşan kimseler için kullanılan ihracatçı kelimesi, sıfat olarak kullanılıyor.

İhracatçı kelimesinin sözlük içindeki doğru kullanımı ise şu şekilde olabilir;

“Her zaman dürüst şekilde anılan bir ihracatçıdır.”

Popüler İçerikler

Narin Güran Cinayetinde Yeni İddialar Yeni Detaylar: 'Eczaneden Ertesi Gün Hapı Aldılar' İddiası!
MasterChef'te Mide Bulandıran Olay: Yemeğin İçinde Kımıldayan Şey Kurt mu?
Galatasaray'da Mauro Icardi Oynamadığı Derbiye Damga Vurmayı Başardı