İğneada Koyuna 'Çimento Limanı'

Kırklareli’nin doğal güzelliğiyle bilinen İğneada beldesinde daha önce mahkeme tarafından iptal edilen çimento limanı projesi yeniden hayata geçirilmek isteniyor. AKP’ye yakınlığıyla bilinen Limak'a bağlı bir firma tarafından hazırlanan ÇED raporu için Bakanlık “olumlu” görüş verdi. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (DAYKO) Başkanı Nusret Türkkan proje için “İğneda’nın ölüm fermanı” dedi.

Kuzey Ormanları’nın önemli bir parçası olan İğneada’da taş ocakları, maden arama çalışmalarından sonra yeni bir tehdit daha kapıda. Limak’a bağlı olduğu belirtilen Ada Liman İşletmeciliği, İğneada koyunda çimento limanı tesisleri kurmak için ÇED raporu hazırladı, Bakanlık “olumlu” görüş verdi. 

İleri Haber'den Rıfat Doğan'ın haberine göreliman, Longoz Ormanlarının dibinde kurulacak.

KİMYASAL ATIKLAR TAŞIYAN GEMİLER YANAŞACAK

Taş ocaklarının delik deşik ettiği İğneada’da, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Limak’a bağlı Ada Liman İşletmecilik firmasının yapmayı planladığı çimento limanına ait tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre limana sadece çimento ve kimyasal zehirli katı atık taşıyan gemiler yanaşacak ve liman sahasının tümü klinker öğütme sahası olarak kullanılacak.

PLAJ KAPATILACAK

Mevcut balıkçı limanının önüne 700 metrelik büyük bir liman mendireği çekilerek, limanın arka tarafındaki plaj ile öğretmenler kampı da denilen sahil alanı komple kapatılacak. İğneada balıkçı limanı ise Beğendik Köyü’ne yeni yapılan balıkçı limanına taşınacak. Projede ayrıca Limanın Longoz Ormanları Erikli Gölü önüne kadar gelmesi planlanıyor.

Bölge halkına göre proje hayata geçerse Karadeniz’in en önemli balık merası ve kalkan yuvası olan İğneada Körfezi ve longoz ormanları, günde 300 çimento kamyonunun geçeceği bir mezarlığa dönüşecek.

KARADENİZ'İN EN DOĞAL ŞERİDİ YOK OLUYOR

Dayko Başkanı Nusret Türkkan limanın yapılacağı koyun Karadeniz’in en doğal şeridi olduğunu, limanın yapılacağı bölgenin aynı zamanda Longoz Ormanlarının dibi olduğunu söyledi. Böyle bir tesisin ve limanın hem oradaki doğaya hem de yaşama doğrudan müdahale anlamına geleceğini belirten Türkkan, telafisi mümkün olmayan bir tahribata yol açacak. Orası aynı zamanda balık üreme bölgesi. Balıkçılığa ve deniz yaşamına da zarar verecek. Bu proje İğneada’nın ölüm fermanı anlamına gelecek” dedi.  

Türkkan, limana giriş yapacak ağır taşıtlar için yol ve köprüler yapıldığını belirterek konuya ilişkin itirazda bulunacaklarını söyledi.

Kaynak: İleri Haber

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!