İftar Sonrası Yağ Gibi Akıp Gidecek 13 Lezzetli Geleneksel Tatlı

Tüm gün aç kalan bünyeler iftar ile birlikte güzel yemekler ile buluşuyor. Ama iftarın zirve anı tabii ki yemek ardından yenen tatlılar. Sizin için tarihten bugüne özel tarifler ile aktarılan Türk mutfağının geleneksel tatlılarını bir araya getirdik. Herkese afiyet olsun!

1. Damla Sakızlı Sütlaç

Yapımı için; damla sakızı, süt, pirinç, nişasta, şeker ve yumurta gereken bu geleneksel tatlımızda başrolü elbette damla sakızı oynuyor. Sıradan sütlaç tatlısını bir başka boyuta taşıyan damla sakızını kesinlikle denemelisiniz.

2. Paluze

Bir çeşit pekmezli muhallebi olan paluze, bir enerji bombası. İçinde tereyağı, nişasta, şeker, ceviz ve tarçın bulunan bu tatlının püf noktası pekmezin en son kıvam aldıktan sonra eklenmesi. Bu tatlıyı ılık bir şekilde yerseniz keyfi katlanacaktır, unutmayın.

3. Elmasiye

Elmasiye, bir çeşit meyveli jölenin altında kaymaklı bir muhallebinin olduğu hafif ve lezzetli bir tatlı. Geleneksel Türk mutfağında bolca kullanılan peltenin bir farklı versiyonu olarak karşımıza çıkan bu tatlıda taze meyveler olabildiğince tatlıyı hafif kılıyor.

4. Zerde

İçinde pirinç, safran, nişasta ve tereyağ olan bu geleneksel tatlımızın dokusu içindeki suyu alınmış tereyağından geliyor. Süslemesinde dolma fıstığı ve kuş üzümü de olmazsa olmazlar arasında.

5. Tarik-i Tabhı

Aşure benzeri bu bomba tatlıda buğday, fasülye, bakla ve pirinç mevcut. Özellikle iş üstünü süslemeye geldiğinde hayal gücünüzü sonuna kadar kullanabileceğiniz bu geleneksel tatlı bir enerji deposu.

6. Helatiye

Bu tatlının en belirgin ve baskın özelliği gülsuyu ile bir çeşit su muhallebisinin bir araya gelmesidir. Muhallebi tarafı oldukça ağır bu tatlı içine koyulan taze meyveler ile hafif bir görünüme sahip oluyor.

7. Süngeriye

Süngeriye, bildiğimiz revaniye yakın ama ondan ufak detaylar ile ayrılan bir tatlı. Yapımında beyaz peynir kullanılan bu tatlının en başarılı hali içine limon kabuğu ve limon suyu koyulan hali olarak gösteriliyor. Limon ferahlığını sonuna kadar yaşatan bu tatlı da tadılması gerekenlerden.

8. Kaymaklı Baba

En önemli detayı limonlu ve vanilyalı şurubu olan bu hamurlu tatlının üstündeki kaymak kesinlikle olayı başka boyutlara taşıyor. Yumuşak bir hamurun üzerine dökülen bu şurup hem ekşi hem de tatlı bir geleneksel tatlı deneyimi sunuyor.

9. Lalanga

Kızarmış pofuduk hamur parçalarının şerbet ile buluşmasının sonucu Lalanga oluyor. Diyet yapanlar bu kalori bombasından uzak durmalı.

10. Havis

Bir çeşit süt muhallebisi olan bu tatlının püf noktası fırınlanmasında. Ustalar tatlıyı fırından öyle bir anda çıkarıyor ki tatlının dibindeki tabaka yanmadan karamelize olmuş bir şekilde çıkarılıyor.

11. Helva-i Hakani

'İrmik helvası bu ya...' demeyin çünkü değil. Bildiğimiz irmik helvasının şerbetini şeker ile yapmak izlenen genel yoldur. Ancak bu helvanın şerbetinde bal var. Ayrıca helvayı bağlamak için tereyağının yanında kaymak da kullanılıyor. Sonucu da hakanlara layık bir helva oluyor.

12. Fatih Sarması

Yumuşak bir kekin sarılmadan önce içinin portakal kabuğu parçacıkları ile tatlandırıldığını düşünün ve üzerine limon ile ekşilik katılmış bir şerbetin döküldüğünü damaklarınızda hissedin. İşte bu tatlı bunun gibi bir şey. Bu tatlının orijinal halini halen İstanbul'un Fatih semtinde bazı yerlerde bulmak mümkün.

13. Senbuse

Çıtır bir tatlı olan badem ve ceviz ile zenginleştiriliyor. Tarçın ve gülsuyu gibi geleneksel tatlar da içeren bu güzel tatlı kızartılmış bir tatlı, ancak şerbet ile ıslatılmıyor.

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
09.06.2016

abi iftardan sonra tatlıya yer kalsa keşke :D :D

09.06.2016

4'yü üstünde karınca var sandım :/

09.06.2016

valla ilk ana sayfada görünce bende karınca var sandım.

09.06.2016

Süngeriye yerine Şam tatlısı yaptım demin :b

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ