İdrarda Protein (PRO) Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? Protein Değerleri Kaç Olmalıdır?

Her insanın vücudunda bulunan proteinler, büyüme ve gelişme için oldukça önemlidir. Vücut tarafından proteinler üretilemediği için dışardan besin yoluyla alınırlar. Proteinler hayvansal ve bitkisel olmak üzere iki şekildedir. Hücre onarımında, vücuttaki doku ve organların yenilenmesinde, hücre içi ve dışı sıvıların dengede tutulmasında, besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde proteinler görevlidir. Peki, idrarda protein (PRO) nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlamlara gelmektedir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

Canlılar için önemli bir yapı taşı olan proteinler, amino asitlerin zincir halinde birbirine bağlanması sonucu oluşan büyük organik bileşiklerdir. Proteinler vücuttaki doku ve organlara kan yoluyla ile taşınır. Böbreklerin görevi ise kandaki proteinin geçişini engellemektir. Eğer böbrekler bu işlevi yerine getiremezler ise protein damarlardan idrar yollarına ulaşır. Bunun sonucunda ise idrarda protein kaçağı da denilen durum meydana gelir. İdrar tahlillerinde ortaya çıkan protein kaçağı birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir. İdrar tahlilinde ortaya çıkan proteinler hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

İDRARDA PROTEİN (PRO) NEDİR?

Vücuttaki organlardan biri olan böbreklerin görevi aynı zamanda proteinleri de  korumak ve atık maddeleri ayırmaktır. Böbreklerin protein metabolizmasında peptitlerin sentezi ve aminoasitlerin yıkımı, filtrasyonu, emilimi ve idrar yolu ile atılmasında önemli rolleri bulunur. Hastalıkların bazıları proteinlerin böbreklerin filtrelerinden geçmesine neden olur ve idrarda protein oluşumuna zemin hazırlar.

PROTEİN YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Yetişkin insanlarda idrarda protein değerinin 150 mg'den fazla çıkması yükseklik anlamına gelmektedir. Genç bireylerde özellikle egzersiz sonrası veya hastalık sırasında, idrarda protein değerinin yüksek çıkması normal olarak kabul edilmektedir. Protein yüksekliğine proteinüri denilmektedir. Çocuklarda ise protein atılımı 1 saatlik idrarda 4 mg'den fazla ise proteinüri varlığından söz edilebilir. İdrarda yüksek protein belirtileri ise şunlardır:

  • Ağız kuruluğu

  • Halsizlik

  • Nefes darlığı

  • Mide bulantısı

  • Gözlerde şişlik

  • İdrarda kan görülmesi

  • Ayak bileğinde şişlik

  • Köpüklü idrar

  • Karında şişlik

  • Zihinsel bulanıklık ve kafa karışıklığı

  • Dikkat eksikliği

  • İştah kaybı

  • İdrar yaparken yanma ve ağrı

  • Sırt ağrısı

Yüksek proteine birçok hastalık ve durum sebep olabilmektedir. Kronik böbrek hastalığı, kalp hastalığı, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek enfeksiyonu, lupus, sıtma, böbrek iltihabı ve bazı ilaçlar idrarda protein kaçağına sebep olabilmektedir. İdrarda protein düşüklüğü ise normal kabul edilmektedir.

PROTEİN DEĞERLERİ KAÇ OLMALIDIR?

İdrar tahlilinde ortaya çıkan protein değerlerinin negatif olması gerekmektedir. İlk 24 saatlik idrarda 1- 150 mg arası protein çıkması normal olarak karşılanır. Protein kaçağı 1- 3 gramın üstünde ise ciddi bir hastalığın işareti olabilir. Eğer  Kişinin değerleri 1-  3 gramın üstünde ise acilen tedavi altına alınmalıdır. İdrarda protein seviyesini düşürmek için altında yatan hastalıkların teşhisi, düşük proteinli beslenme, düşük sodyumlu beslenme, sağlıklı beslenme programlarının oluşturulması gibi yöntemler kullanılır.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

İnsan İdrarı İle İlgili Öğrenince Çok Şaşıracağınız 20 Bilgi
Çiş Hakkında Bilinmesi Gereken 31 Şaşırtıcı Gerçek

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı