İdrar Yolu İltihabı Nedir, Belirtileri Nelerdir? İşte İdrar Yolu İltihabının Teşhis ve Tedavisi…

İdrar yolunda iltihaplanma idrar yolunun bir bölümünde ortaya çıkan son derece yaygın enfeksiyonlardır. Meydana gelen enfeksiyonlar mesane, üreterler, böbrekler, üretra gibi üriner sisteminden herhangi bir tanesi etkiler. Bu bölgelerde meydana gelebilecek enfeksiyonlar idrar yolu iltihabına neden olur. İdrar yolu iltihabı nedir sorusunun cevabı bu şekilde açıklanabilir. Sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı ve yanma gibi belirtilerle yaşam kalitesini düşürücü durumlarla kendini göstermektedir. Genellikle üretra ve mesaneyi etkileyen bu durum bazen bakterilerin üreterlerden yukarı doğru hareket ederek böbreklere ulaşmasına neden olur. Sistit adı verilen mesane enfeksiyonu ise genellikle bağırsaklardaki E. Coli bakterisinin yol açtığı bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar. Peki, idrar yolu iltihabı nedir, belirtileri nelerdir? İdrar yolu iltihabı teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? İşte tüm bu sorularınızın cevapları…

İdrar yolu iltihabı kadınların sık karşılaştığı hastalıklardan bir tanesidir. İdrar yollarının çeşitli bölgelerini etkileyen bu durum genellikle sistit, yani mesanede meydana gelen enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkar. Bazı vakalarda böbreklere ulaşabilen enfeksiyonlar ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle hastalar idrar yolu iltihabının yol açmış olduğu semptomları önemseyerek ortaya çıkabilecek böbrek hasarına karşı temkinli olmaları gerekir. Peki, idrar yolu iltihabı belirtileri nelerdir? İşte idrar yolları iltihabı teşhis ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenler...

İDRAR YOLU İLTİHABI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Havaların soğuması ile artış gösteren idrar yolu iltihabı, hastalarda idrar yaparken yanma ve ağrılara neden olmaktadır. Bu belirtiler hastalarda her zaman olmayacağı gibi idrar yolu enfeksiyonu aşağıdaki semptomlara da yol açmaktadır. Bunlar;

• Devamlı idrara çıkma isteği

• Kokulu idrar

• Kadınlarda alt karın bölgesinde (pelvik) ağrı

• Mide bulantısı ve kusma

• Ateş 

• Yorgunluk

• Sıkışıklık hissine rağmen az idrar yapma

• Geceleri yoğunlaşan idrar artışı

• İdrarda, bulanıklık ve kan

Cinsel ilişki esnasında ağrı

• Bel ağrısı veya vücutta yan ağrılar

İDRAR YOLU İLTİHABI TEŞHİS YÖNTEMLERİ

İdrar yolu enfeksiyonu tanısı için genellikle idrar kültürü alınması yeterlidir. Bu yöntemle idrarda herhangi bir bakteri veya mantarın tespiti gerçekleşir. Ancak geçmeyen, sık tekrarlayan idrar yolu iltihabı testi için kullanılan farklı yöntemler mevcuttur. Bu tedaviler sistoskopi, ve böbrek ve mesane ultrasonunu içermektedir, idrar yollarında taş, tümör ya da tıkanıklık durumlarının varlığı bu ayrıntılı yöntemlerle test edilir.

İDRAR YOLU İLTİHABI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

İdrar yolu iltihabı tedavisinde antibiyotikler oldukça etkili yanıt vermektedir. Bu ilaçların kullanımında doktorunuzun önerilerini dikkate almanız gerekir. Doz aşımından kaçınmak ve kendinizi iyileşmiş hissettiğinizde antibiyotikleri yarıda kesmemek önemlidir. Zira böyle durumlarda hastalığın nüksetmesi kaçınılmazdır. 

İdrar yolunda meydana gelen enfeksiyonların vücuttan hızlı bir şekilde atılmasını sağlamak için bol su içmeniz ve idrarı tutmaktan kaçınmanız gerekir. Bunların yanı sıra idrar yolu iltihabına karşı cinsel ilişki sonrası idrara çıkmak ve cinsel ilişkiden önce ve sonra genital bölgenin hijyenine özen göstermek gerekir. Tedavi esnasında doktorunuzun bu gibi tüm önerilerine uymak, idrar yolu iltihabı hastalığının normale dönmesine ve genel sağlık durumunuza kavuşmanıza olanak tanır.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

İdrar Yolları Enfeksiyonu ile İlgili Bilmeniz Gereken 16 Durum
Genç Kadının Günde 60 Kez Tuvalete Gitmesine Neden Olan İşkence Gibi Rahatsızlık: İnterstisyel Sistit

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı