İdrar Vergisinden Devasa Arenalara... Roma İmparatorluğu Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 42 Büyüleyici Gerçek

Bildiğiniz gibi Roma İmparatorluğu dünyada silinmez bir iz bırakmıştır. Modern dünyanın üzerine inşa edildiği betonu, gazeteleri, kitapları ve çok daha fazlasını icat ettiklerini düşünürsek, nedenini anlamak zor değil. İşte Romalılar hakkında muhtemelen bilmediğiniz 30 gerçek. Hadi buyurun 👇

1. MÖ 133 yılında, Roma'nın dünyada 1 milyondan fazla nüfusa ulaşan ilk şehir olduğuna inanılıyor.

Bazı kaynaklarda ise MS 2. yüzyılda Roma'nın bir milyona yaklaşan bir nüfusa sahip olduğu yazıyor.

2. Antik Roma, 'sosyal güvenlik' tarzı hükümet desteği sunan ilk toplumdu.

Antik Roma, vatandaşlarına “grain dole” adı verilen bir hizmet sunuyordu. Bu, Roma vatandaşlarına sübvansiyonlu - bazı durumlarda ücretsiz - tahıl karışımı sunan bir hükümet programıydı. Roma'nın yetişkin erkek vatandaşlarının 200.000'e kadarının bu destek için uygun olduğu tahmin ediliyor. Bu uygulama, Batı Roma İmparatorluğu'nun MS 476'da çöküşüne kadar sürdü.

3. Antik Roma'nın büyük çoğunluğu modern Roma'nın altında gömülüdür. Çünkü Romalılar bir binayı yıkmak yerine, yeni binayı eskisinin üzerine inşa ederdi.

4. Roma'daki oyunlar o kadar gelişmişti ki, gerçek ebatlarındaki gemilerle deniz savaşlarını yeniden sahnelenebiliyordu.

Bu oyunlara Naumachia adı verildi. Julius Caesar, MÖ 46'da Roma surlarının dışındaki Campus Martius'ta devasa bir havzanın kazılmasını emretti ve onu suyla doldurdu. Etkinlik, Roma'nın son zaferlerini kutlamak içindi. 6.000 mahkum, asker ve kürekçi rolündeydi. Temel olarak, İmparatorluğu birleştiren zaferlerin hikayesi anlatıldı. Ancak oyunlar son derece yüksek maliyetli oldukları için çok nadir düzenlenirdi.

5. Romalıların inşa ettiği en büyük arena Kolezyum değildi.

Circus Maximus'un 250.000'den fazla insanı alabildiği söyleniliyor. Kolezyum ise  85.000 seyirci alabiliyordu.

6. Kolezyumda 1 milyondan fazla hayvanın ve 500.000'den fazla insanın öldüğü düşünülüyor.

7. Kolezyum'un ilk adı Flavian Amfitiyatrosu idi.

Flavian hanedanının imparatorları tarafından inşa edildiği için bu devasa yapının adı Flavian Amfitiyatrosu idi.

8. "Kolezyum durduğu sürece Roma duracak; Kolezyum çöktüğünde Roma düşecek; Roma düştüğünde Dünya sona erecek" sözü aslında popüler inanışta olduğu gibi Kolezyum ile ilgili değildir.

paintingandframe.com

Bu söz aslında Nero'nun heykeli ile ilgilidir. O zamanlarda Kolezyum'un yanında devasa bir Nero heykeli vardı. Herkesin bildiği gibi, heykel düştü ve bugün geriye sadece heykelin üzerinde durduğu kaidenin kalıntıları kaldı.

9. Kolezyum'daki gladyatör dövüşleri, değişen zaman ve zevkler nedeniyle 5. yüzyılın ortalarında İmparator Honorius tarafından sonlandırıldı.

10. Kolezyum, yılda 4 milyondan fazla ziyaretçiyi çekerek Roma'nın en popüler cazibe merkeziydi.

Kolezyum hakkında detaylı bilgi almak için bu içeriğimize bakabilirsiniz;

Gladyatörlerin Ölümüne Savaştıkları Kolezyum Hakkında Genel Kültürünüzü Arşa Çıkaracak İlginç Bilgiler

11. Askerlerin sağ bileklerine ve sol ön kollarına rütbelerini, lejyonlarını ve askere alınma tarihlerini yazan bir dövme yapılırdı.

Dövmeler aynı zamanda bir ceza aracı olarak veya bir kişiyi suçlu olarak işaretlemek için kullanıldı.

12. MS 117'de Roma İmparatorluğu'nun toprakları, İngiltere'den Mısır'a ve Kuzey Afrika'ya kadar uzanıyordu.

13. Romalılar tarafından Roma'nın MÖ 21 Nisan 753'te kurulduğuna inanılıyordu.

14. Antik Roma'nın merkezi olan Palatine Tepesi'nin Roma'ya dönüşen köy olduğuna inanılıyor. Diğer köylerin etrafına inşa edildiğine ve sonunda Roma'yı yaratmak için bir araya geldiğine inanılıyor.

15. Roma İmparatorluğu, Yunanistan, İspanya, Kuzey Afrika kıyıları, Orta Doğu'nun büyük bir kısmı, günümüz Fransa'sı ve hatta İngiltere'yi fethetti.

Ancak, İskoçya'yı çok soğuk bulduklarından ve İskoçların “barbar” gerilla taktiklerinden hoşlanmadıkları için orayı fethetmediler. Bu yüzden İskoçya'yı fethetmek yerine onları dışarıda tutmak için bir duvar inşa ettiler.

16. Roma İmparatorluğu, Doğu ve Batı olmak üzere ikiye bölündü.

Batı İmparatorluğu, hızlı bir şekilde düştü. Ancak şimdi Bizans İmparatorluğu olarak bilinen ve başkenti Konstantinopolis olan doğu yarısı, 1453'e kadar düşmeden yüzyıllarca devam etti.

17. Bizans İmparatorluğu, içinde yaşayanlar veya dünyanın herhangi bir yerindekiler tarafından Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu olarak bilinmiyordu.

Basitçe Roma İmparatorluğu olarak biliniyordu. İçinde yaşayan insanlar kendilerini Romalı olarak görüyorlardı ve o sırada herkes onları Romalı olarak görüyordu. Şimdi ona Bizans İmparatorluğu dememizin nedeni, tarihçilerin onu eski Roma İmparatorluğu'ndan ve yıkılan Batı İmparatorluğu'ndan ayırmanın bir yolunu bulması gerekmesiydi.

18. Roma şehri, gerçekten karmaşık bir kanalizasyon sistemine sahip ilk şehirdir ve günde milyonlarca litre suyu taşıyabilmekteydi.

19. Haşere riskinden ve kanalizasyon sistemine bağlı olmanın getirdiği kokudan kaçınmak için tüm saraylar kanalizasyon sistemine bağlı değildi.

Bu yüzden bazı saraylarda lağım çukurları ve lazımlık kullanılıyordu.

20. Roma'daki umumi tuvaletlerde kabin yoktu, insanlar yan yana otururlardı.

21. Tuvalet kağıdı olmadığı için, bir çubuğa deniz süngerleri yapıştırılır ve deniz süngerlerini temiz suya batırılıp temizlenilirdi.

22. Tuvaletler direkt olarak kanalizasyon sistemine bağlı oldukları için deliklerden örümcek, fare ve yılan çıkma riski vardı.

23. Romalılar ilk modern tarzdaki hukuk sistemini yarattılar.

24. Roma kültüründe boşanmak mümkündü ve bunu yapmak teknik olarak çok kolaydı.

Temel olarak, boşanmak için bir evlilikte taraflardan birinin veya her ikisinin de kendilerini artık evli olmadığını düşünmeleri gerekiyordu. Bununla ilgili en ilginç  şey, sadece boşanacak tarafın diğer tarafa boşanmayı bildirmesinin uygun görülmesiydi, yani eşinize onlardan boşandığınızı söylemeniz için yasal bir gereklilik yoktu.

25. Boşanmalar nispeten yaygındı ve boşanan insanlara hor gözle bakılmazdı.

26. İddiaya göre İmparator Nero, Sporus adlı genç bir adama "iyilik etmiş", onu hadım ettirmiş ve onunla evlenmiştir.

Sporus'un Nero'nun ölen karısı Poppaea Sabina'ya benzediğine inanılıyor ve bu yüzden Nero, Sporus'a ölen karısıymış gibi davrandı, hatta ona adıyla hitap etti.

27. İmparator Nero'nun da muhtemelen resmi olmayan bir törenle Pisagor adında bir adamla evlendiğine inanılıyor.

28. Bazı kaynaklar, Roma'daki büyük yangının arkasındaki ismin Nero olduğuna ve devasa sarayını, yani Nero'nun Altın Evi olan Domus Aurea'yı inşa edebilmek için yangını başlatmış olabileceğini söylüyor.

29. Romalılar, özel bir İtfaiye Teşkilatı kuran ilk kişilerdi çünkü binalarının çoğu kereste kullanılarak yapılmıştı.

MÖ 22'de İmparator Augustus şehri korumak için 600 kölelik bir teşkilat kurdu. Ancak bu teşkilat Roma'yı, İmparator Nero'nun saltanatı sırasında meydana gelen yıkıcı yangınlardan kurtaramadı.

30. Romalılar Avrupa'nın ilk yolunu MÖ 312'de inşa ettiler ve bu yola Appian Yolu denildi.

31. 298 / 5.000 Çeviri sonuçları Romalılar yerden ısıtma sistemine sahipti.

krisdedecker.typepad.com

Bu sisteme, hipokaust sistemi deniyordu ve pişmiş toprak borular kullanılarak zeminin altındaki bir fırından sıcak havanın itilmesiyle çalışıyordu. Sistem daha çok saraylarda kullanılıyordu ve günümüze kalan sistemin en bilinen örneği Domitianus Sarayı'ndadır.

32. İnşa edilen ilk su kemeri, Romalıların MÖ 312'de inşa ettiği Aqua Appia idi.

Romalılar su kemerleri inşa etmede o kadar ustalaştılar ki, bazıları suyu 100 km kadar uzağa taşıdı ve toplamda Roma'ya su getirmek için inşa edilmiş on bir büyük su kemeri vardı.

33. Bir Roma vatandaşının oral seks yapması tamamen kabul edilebilirdi, ancak paradoksal olarak, başka birine oral seks yapan herhangi bir kişiye cüzzamlı muamelesi yapılacaktı.

34. Romalılar hijyenin temellerini attılar ve zamanlarının açık ara en temiz uygarlığıydılar.

35. Roma'da yedi kattan yüksek olduğuna inanılan büyük apartman blokları inşa edildi.

Antik apartman bloklarına Insula deniyordu. Apartmanlar ahşaptan yapıldığı için en büyük yangın tehlikesi vardı. Üst katlar alt katlara kıyasla daha dardı ve en üst kata çıkmak için 200'den fazla basamak çıkmanız gerekiyordu.

36. Antik Roma, 'fast food' satış noktalarıyla doluydu.

Bunun nedeni, nüfusun çoğunluğunun yemek pişirme olanakları olmayan aşırı kalabalık konaklama yerlerinde yaşamasıdır. Bu nedenle, insanlar sıklıkla termopolia olarak bilinen tezgahlara gider ve sıcak paket yiyecekler satın alırdı.

37. Julius Caesar, yılda 365 gün olan Jülyen takvimini yarattı ve her 4 yılda bir Şubat ayının sonunda fazladan bir gün olurdu.

38. İlk büyük saraylar, Palatine Tepesi'nde inşa edildi.

39. Roma'da bir zamanlar idrar vergisi vardı.

İdrar, doğal bir ağartıcı kaynağı olan bir amonyak kaynağıdır ve Romalılar çamaşırları temizlemek için idrarı kullanırlardı. İmparator Vespasian, çamaşırhanelerin, insanların işeyebileceği çömlekleri dışarıda bırakarak bedava idrar topladığını ve insanların idrarlarını çamaşırhanelere sattığını fark etti. Bu nedenle, idrar satışına vergi getirmeye karar verdi

40. Julius Caesar hiçbir zaman imparator olmadı.

Julius Caesar'ın kendisi aslında rakibi Pompey'e karşı bir iç savaş kazanan ve diktatör olmasına izin veren çok güçlü ve başarılı bir generaldi. Tüm Roma İmparatorluğu'nun ilk diktatörüydü. Tüm imparatorluğun kontrolünü neredeyse tek başına ele geçiren ilk adamdı. Bu nedenle, ölümünden sonra, adı imparatorluk ve imparator unvanıyla o kadar eşanlamlı hale geldi ki herkes onu imparator sandı. Ancak Julius Caesar, Roma İmparatorluğunu tek egemenliği altında birleştirerek diktatör olan bir askeri generaldi.

41. Julius Caesar'ın Roma'yı kendi yönetimi altında birleştirmesi, İmparatorluğu iki yüzyıldan fazla süren göreceli bir barış ve istikrar döneminin içine soktu.

42. Julius Caesar kel olmaktan o kadar hoşlanmazdı ki, kimsenin onun kelini görmemesi için insanların onun üstünde durmasını yasakladı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Antik Sparta'da Normal Kabul Edilen Bu 10 Vahşi Geleneği Duyunca O Çağlarda Yaşamadığınıza Şükredeceksiniz!
Bir İmparatorluğu ve Zamanının En Güçlü İki Erkeğinin Kalbini Yöneten Kleopatra'dan Öğreneceğimiz Dersler
Fazla Sevişmekten Yanlışlıkla Yakılmaya...Sizi Ufak Çaplı Şoka Sokacak Tarihin En İlginç Kraliyet Ölümleri

Popüler İçerikler

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
YORUMLAR
09.08.2022

#31 Google Translate :) Editor ne gibi acelen vardı Roma ile ilgili zırva bir başlığı yayınlamak için ve tekrardan okumadan yayınladım :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ