İdrar Kaçırmaktan Kaşıntıya... Vajinal Sağlığınız İçin Dikkat Etmeniz Gerek 10 Şey

Londra'daki Elite Estetik'in kurucusu Dr Shirin Lakhani, vajinaların kendi kendini temizlediğini ve bu nedenle temizleme işlemine yardımcı olmak için başka bir şey kullanmanıza gerek olmadığını açıklıyor. Kimyasal ürünler kullanmak, enfeksiyonlar dahil olmak üzere birçok sağlık sorunlarına yol açabilir ve cinsel yaşamınızı etkileyebilir. Gelin biraz vajina sağlığı hakkında konuşalım 👇

1. Vajinal duş yapmayın.

Duşun vajinaları daha temiz hale getirdiğine dair çok az bilimsel kanıt var. Birçok ürün, vajinayı tahriş edebilecek ve iltihaplanma, kaşıntı ve ağrıya neden olabilecek şeyler içerir. Duş, vajinadaki doğal bakteri dengesini de bozarak enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir.

Dr Lakhani şöyle açıklıyor: 'Ph yükselir ve daha az asidik hale gelirse vajina bakteriyel vajinoz veya pamukçuk dahil enfeksiyonlara eğilimli olabilir.'

Ayrıca, bir kişinin zaten bir maya enfeksiyonu veya başka bir bakteri vajinal enfeksiyonu varsa ve bölgeyi bir duşla temizlemeye çalışırsa, aslında bakterileri servikse daha da itebilir ve enfeksiyonu kötüleştirebilir.

2. Rahatsızlıklarınızı görmezden gelmeyin.

Dr Lakhani şöyle diyor: 'Kadınlar cinsel zevk ve kesinlikle hayatlarını değiştirebilecek olan idrar kaçırma veya atrofinin cerrahi olmayan güvenli tedavisini istediklerini söylemekten utanmamalı. Bir pratisyen hekime görünmekten utanmayın. Sağlığınız için size yardım edeceklerdir.'

Vulvanızın çevresinde ağrılı cildiniz varsa, Dr Lakhani, yapılacak en iyi şeyin bir litre suya iki çay kaşığı tuz ekleyerek bir parça pamukla vulvanıza uygulamak olduğunu söylüyor.

3. Parfümlü ürünler kullanmaktan kaçının.

Dr Lakhani, “Yararlı olduğuna inanılan ama vajinalarımıza yapabileceğimiz en kötü şeylerden birinin temizlik için parfümlü ürünler kullanmak olduğunu düşünüyorum. Bu ürünler vajinanızı tahriş ederler. Vajinanın doğal bir kokusu vardır. Bu koku, onun kirli olduğu anlamına gelmez' diyor.

4. Vulvanızı tahriş eden veya kaşıntıya sebep olan bir şey varsa alerjiniz olabilir.

24 yaşından büyük tüm kadınların yarısının en az bir vulvovajinit rahatsızlığı atağı yaşayacağı tahmin edilmektedir. Semptomlar vajinanızdan renk, koku veya akıntı miktarında değişiklik, vajinal kaşıntı, tahriş ve seks sırasında ağrıyı içerebilir.

Dr Lakhani şöyle diyor: 'Tuvalet kağıdına, kayganlaştırıcılara, lateks prezervatiflere, antiseptiklere ve hatta meniye karşı alerjik olmak aslında oldukça yaygın olduğu için alerjiye bağlı olabilir. Alerji testi yaptırmanızda fayda var.'

5. İdrar kaçırma şikayetiniz varsa doktora gitmekten çekinmeyin.

'Özellikle doğumdan sonra bu durumun kadınlarda ne kadar yaygın olduğunu biliyorum. Ama kadınların bundan utanmasına gerek yok. Birçok tedavi yöntemi var. Basit yaşam tarzı değişiklikleri veya tıbbi tedavilerle bu sorun çözülebilir. İdrar kaçırma günlük aktivitelerinizi etkiliyorsa doktorunuza gitmenizi tavsiye ederim.'

6. Vajinal kuruluğa dikkat!

Vajinal kuruluk, menopozdan, uyarılmamaya ve şeker hastalığına kadar birçok şeyden kaynaklanabilir. Daha fazla tahrişe neden olabileceğinden, nemlendiriciniz parfümlüyse kullanmaktan kaçınmalısınız. Vajina çevresi için parfümsüz sabunlar, yıkamalar ve özel vajinal nemlendiriciler kullanılmasını önerilir.

7. Batık tüyler şişliklere sebep olabilir.

Batık kıllar, kılların tekrar deriye doğru büyüdüğü yerlerde kırmızı, genellikle kaşıntılı şişliklere neden olur. Batıklar genellikle ağdadan kaynaklanırlar ve çok rahatsız edici olabilirler.

'Yapılacak en iyi şey, batık tüyler gidene kadar o bölgedeki tüyleri almayı bırakmaktır. Bölgeye sıcak bir kompres uygulanmasını ve tüyler çıktığında steril cımbız kullanarak nazikçe çekilmesini öneririm.'

Tıraş olmak ayrıca kızarıklık, yanma hissi ve yoğun kaşıntı şeklinde kendini gösteren kızarıklıklar şeklinde tahrişe neden olabilir. Tıraş döküntülerine yönelik tedaviler, gözenekleri açmak ve şişliği gidermek için ılık banyoları içerir. Soğuk kompresler de yatıştırıcı olabilir ve etkilenen bölgede tahrişi önlemek için bol pamuklu giysiler giymeniz tavsiye edilir.

8. Kullandığınız kayganlaştırıcıların içeriğine bakmayı unutmayın.

Kayganlaştırıcıların içinde vücudunuz için çok sağlıklı olmayan bazı bileşenler var. Bu zararlı içerikler vajinada bakteri üremesine sebep olabilir ve vajinanın doğal pH seviyesini bozabilirler. 

Kaçınmanız gereken içerikler şunlardır;

  • paraben

  • parfüm

  • tatlandırıcılar

  • doğal olmayan yağlar

  • boyalar

9. Pamuklu iç çamaşırları tercih edin.

Nefes alabilen giysiler ve kumaşlar seçtiğinize emin olun. Doktorlar tarafından pamuklu iç çamaşırı giymeniz tavsiye edilir. Pamuklu çamaşırlar nem emici özelliğe sahiptir bu sayede bakteri üremesinin önüne geçer. Ayrıca çamaşırınızı sık sık değiştirmenizi tavsiye ederiz.

10. Cinsel ilişkiye girmeden önce mutlaka korunun.

Vajinal sağlık için yapabileceğiniz en iyi ve en kolay şeylerden biri korunmaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Partneriniz Sizi Hastalıktan Koruyor Olabilir: Bir Kadının Memesini Emmek Meme Kanseri Riskini Azaltır mı?
Hissedilen Zevki Arşa Çıkaran Bir Cinsel Deneyim Olan Tanktrik Mastürbasyonda Yapılan 5 Hata
Her Ayın Belli Günlerinde Sıcak Su Torbasıyla Yaşamaya Son: Regl Ağrılarına İyi Gelecek 6 Yoga Pozisyonu

Popüler İçerikler

Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
Ekrem İmamoğlu’nun Roma Çıkarması: 73 Kişilik Kafile Lüks Otelde Konaklamış
Hepimiz Merak Ediyorduk: Ortalığı Kasıp Kavuran Mert Demir Stilinde Kimin İmzası Olduğunu Açıkladı!
YORUMLAR
21.08.2022

Aylik zorunlu amcik sagligi icerigi de geldi :)

21.08.2022

azdım

22.08.2022

Belki saçma bir sorudur ama merka ettim, kayganlaştırıcının içinde niye "tatlandırıcı" var? Aklımda deli sorular.

22.08.2022

Grup yaparsan vajinadan çıkardığın aleti diğer kızın ağzına verince ağzı tatlansın diye...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ