İddialar Gündemde: "Rüşvet Kanıksandıysa, Yönetenler Laf Etmiyorsa, Ekonominin Neyini Konuşacaksın?"

Türkiye hafta sonu suç örgütü lideri Sedat Peker'in iddialarını konuştu, yetmedi iddialar ilk kez başka bir taraf tarafından doğrulanırken, belgeleriyle canlı yayında anlatıldı. İddialarda hedef olanlar geç de olsa bazı açıklamalar yaparken, bir kısmı da sessizliğe büründü. 

Türkiye, sermaye piyasalarının tabana yayılmasında en önemli görevi üstlenen ve bunca yılda kazanılan yatırımcının sadece pandemide 2 katına çıktığı borsada, halka arz ve sermaye artırımları gibi kritik kararlardaki vahim iddiaları konuşuyor.

"Sermaye Piyasası Kurulu bir TÜİK değil; enflasyonu da açıklamadığına göre sokaktaki vatandaşı doğrudan hiç ilgilendirmiyor. Ama SPK’nın tüm ülke ekonomisi için çok önemli bir işlevi var, en azından olması gerekiyor."

Dünya Gazetesi'nde yazar Alaattin Aktaş, suç örgütü lideri Sedat Peker tarafında başlatılan ve halka açık şirket patronlarından Mine Tozlu Sineren'inde dahil olduğu iddialar için, 'Özellikle son birkaç yılda halka açılmış şirketlerin durumunun çok yakından incelenmesi gerekiyor. Çünkü ortaya atılan iddialar çok vahim' derken, 'Rüşvet vermeyenin ne halka açılma izni alabildiği, ne de bedelli sermaye artırımına gidebildiği öne sürülüyor. Şu durumda dediğim gibi aslında halka açılmaması, aslında bedelli sermaye artırımına giderek yatırımcısından para toplamaması gereken şirketler borsada boy mu gösteriyor?' diye sordu.

"Bu şirketlere para yatıran küçük tasarruf sahibinin durumu? “Borsa kumardır” lafına haklılık kazandırmıyor mu?" diyen Aktaş, küçük yatırımcılara da şu uyarılarda bulundu👇

  • Hisse senedi iyi bir yatırımdır; ama doğru hisse senedi ve doğru zamanlamayla.

  • Siyasetçilerin önerilerine kulak vererek zamanlama tayin edilmez.

  • Hisse senedine gözü kapalı yatırım yapılmaz.

  • Borç parayla borsaya girilmez.

  • Vadesi olan, yani belli bir tarihte kullanılması gereken parayla hisse senedi alınmaz.

  • Alınan hisse senedinin fiyatı zaman zaman düşebilir, ilk düşüşte panik halde satış yapılacaksa hisse senedi yine alınmaz, alınmamalıdır.

"Ülkede rüşvet bu kadar kanıksandıysa, ülkeyi yönetenler çıkıp iki çift laf etmiyorsa, neyini konuşacaksın ekonominin?"

Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu da iddiaları değerlendirirken, Sedat Peker'in gündeme taşıdığı rüşvet ağı için, ekonomiyi kimsenin yönetmemesi halinde daha iyi olabileceğini belirtirken, 'Ülkede rüşvet bu kadar kanıksandıysa, ülkeyi yönetenler çıkıp iki çift laf etmiyorsa, neyini konuşacaksın ekonominin? Peki, siz son 20 yılda üzeri örtülmeyip cezalandırılmış tek bir yolsuzluk dosyasına rastladınız mı? Hayatımız ne kadar aşağılık bir hale geldi!' sözlerini kullandı.

"Şirketlerin önemli kısmının işini düzgün yaptığına şüphe yok. Ama içlerinde çürük elmalar olduğu da ortada. Şirket yöneticileri bildiklerini anlatmalı."

HalkTV'de Barış Soydan da öncelikle Borsatek'te Kenan Sözbir’in Ali Fuat Taşkesenlioğlu döneminde 4 yılda SPK'ya bedelli sermaye artırımı için başvuran ve onay alan şirketlerin cari kurla 2,3 milyar dolar topladığını belirtiyor. SPK Başkanlığı dönemi olan 17.04.2018-17.04.2022 tarihlerinde birincil ve ikincil halka arzlarla bedelli sermaye artırımı yapan şirketlerin listesini ve kazanılan parayı dolar cinsinden de yayımlıyor. Bir de uyarıda bulunuyor: 

Bu şirketlerin önemli kısmının işini düzgün yaptığına şüphe yok. Ama içlerinde çürük elmalar olduğu da ortada. Şirket yöneticileri bildiklerini anlatmalı. Bugün içlerinden bunu yapacak cesur bir şirketin çıkması zor. Ama iktidar değiştiğinde bu dosyanın açılacağını da bilmeliler.

Barış Soydan'ın halka arzlar için verdiği rakamlar şu şekilde👇2018'de halka arz edilen şirketlerin dolar bazlı toplamı 1 milyar 368 milyon 398 bin 383

2018'de ikincil halka arz edilen şirketlerin dolar bazlı toplamı 2 milyar 151 milyon 817 bin 218

2019'da halka arz edilen şirketlerin dolar bazlı toplamı 39 milyon 800 bin 784

2019'da ikincil arz yapan şirketlerin dolar bazlı toplamı 1 milyar 246 milyon 367 bin 296

2020'de halka arz edilen şirketlerin dolar bazlı toplamı 1 milyar 123 milyon 830 bin 582

2020'de ikincil arz yapan şirketlerin dolar bazlı toplamı 2 milyar 944 milyon 206 bin 344

2021'de halka arz edilen şirketlerin dolar bazlı toplamı 14 trilyon 611 milyon 757 bin 629

2021'de ikincil arz yapan şirketlerin dolar bazlı toplamı 1 milyar 319 milyon 350 bin 373

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?