İddia Ediyoruz Başınız Dönecek! F1 Araçlarının Direksiyonları Üzerinde Yer Alan 20 Tuş Ne İşe Yarıyor?

Dünyanın en heyecanlı sporlarının başında gelen F1'in milyonlarca hayranı var. Bunun yanında hayran biraz arabalara ilgi duyuyorsanız illaki F1'e göz atmışsınızdır. Peki, F1 arabalarının direksiyonlarına yakından baktınız mı hiç? Bizim için oldukça karışık fakat pilotlar için çocuk oyuncağı olan bu direksiyonlardaki 20 tuşun görevi ne, gelin hep birlikte bakalım.

Kaynak: Turunçki #F1

Ferrari F1-75 arabamızın direksiyonu bu şekilde, şimdi onu parçalara ayırıp inceleyelim.

cdn.shopify.com

1- Neutral: Boş vites. Vitesleri küçültmek zorunda kalmadan aracı hemen boşa alır. F1 sürücüleri yanlışlıkla boş vitese geçmeyi göze alamaz. Bu yüzden boş vitese geçişi paddle kullanarak yapamazlar.

  • 3- Radio: Herkesin bildiği üzere, bu tuş yarış mühendisi ve ekiple iletişim kurmak için kullanılır.

  • 4- PitComfirm: Pilotun pit stopa gelmeden önce uyarı göndermesine ve mekanikerlerin pitstop için hazır olmasına olanak tanır. Daha çok pilotun pite gireceğini onaylamak için kullanılır.

  • 5- SOC (State of Charge): Depolanan enerjinin konuşlandırılması ilgilidir. Diğer deyişle araçta depolanan enerjinin kullanım ayar tuşu.

  • 19- K1: Overtake (bir rakibi geçmek) tuşu

6- Charge: Burada, Ferrari direksiyon simidindeki şarj düğmesi güç ünitesini şarj moduna geçirir, bu kontrol düğmesi aslında enerji toplamaz, bunun yerine şarj modunu değiştirir.

  • 12- Brake Balance: Ön veya arka frenlere uygulanan fren kuvvetini değiştirir, fren dengesini öne veya arkaya değiştirmek için bu döner düğmeler kullanılır. Aşırı savrulma, arkadan savrulma ve kilitlenen frenlerden kaçınmaya yardımcı olur.

  • 13- Buradaki döner kadranda 'SPK' buji ateşlemesini, 'TUR' (atık basıncı) ve A, B, vb. etiketli önceden ayarlanmış kurtarma programlarını yönetir.

  • 14- 'TRQ' ile birlikte gaz tepkisini yönetir.

  • 16- Phase: Lastik durumu, takıma lastik tercihini ve takılı lastiğin durumunu iletmek için kullanılır.

2- Pit Lane Speed Limiter: Bu düğme hız sınırlayıcı olarak işlev görür. Sürücüler pit şeridine girerken bu tuşa basarlar, bu nedenle gaz pedalındaki ayağı ne kadar ağır olursa olsun, araç asla 100 km/s'yi aşamaz.

  • 7- Differential: Bir virajı dönerken dışarıda olan teker içeride olandan daha fazla mesafe döner. Bu yüzden dış lastiklerin hızı içten fazladır. Diferansiyeli bu ayarla kitleyip açabilirler. Kitlerse içerisi ve dışarısı aynı hızda döner. Açılırsa ikisi de farklı hızda döner.

  • 8- Engine Brake: Motor frenini yönetir.

  • 9- Oil: Yağ düğmesi, yağlamayı artırmak için ek bir yağ pompasını etkinleştirir. Gerektiğinde motora ek bir miktar yağ gönderir.

  • 20- '10- 1+' tuşları araçta bulunan sensörleri ayarlamak için kullanılıyor.

10- Drive mod: Sürüş modu seçicisi, ana senaryo kontrolüdür ve mesela buradan yarış, formasyon lap, sıralama turları ya da motor ısıtmayı ayarlayabiliyorsunuz.

  • 11- TRQ: Döner 'TRQ' motor torkunu yönetir.

  • 15- Bu switch Carlos Sainz’ın söylediğine göre Ferrari SF21’in direksiyonunda slicks ve inters lastiklerle alakalı bir sensörü yönetir.

  • 17- Engine Power: Buradaki motor kadranı, yarış koşullarına bağlı olarak maksimum motor gücü kontrolüdür, bu çeşitli nedenlerle ayrıca stratejiler için ayarlanabilir.

  • 18- Clutch: F1 araçları, direksiyonun arkasındaki iki paddle’ı kullanarak debriyajı çalıştırır. Debriyajı devreye sokmak için çeviriş yönüne göre yalnızca birinin kullanılır.

F1'de belli koşullar altında sürtünmeyi azaltarak hızlanma imkanı tanıyan DRS (Drag Reduction System)'yi devreye sokan tuşu arkada olan direksiyonun 1 sene önceki versiyonunu Sainz şöyle tanıtıyor:

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Ferrari'nin Sır Gibi Sakladığı Formula 1 Aracı F1-75'in Fotoğrafı Sızdırıldı!
Bu Formula 1 Testinden Kaç Puan Alabileceksin?
Dev Anket! Formula 1 Tarihinin En İyi Pilotlarını Seçiyoruz!
Formula1 Pilotu Olsaydın Hangi Takımda Yarışırdın?
Max Verstappen'in Kayınpederi Nelson Piquet, Lewis Hamilton'a Karşı Irkçı Söylemlerde Bulundu

Popüler İçerikler

Açılın Doktor Geliyor: Miss Turkey 2024 Güzeli İdil Bilgen'in Atandığı Şehir Belli Oldu!
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
YORUMLAR
03.07.2022

O hızda giderken bu tuşlara nasıl basıyorlar orayı anlamadım. Yeni bir F1 pilotu butonu ararken 10-15 defa kaza yapmaz mı ?

F1 e birden çıkmıyorlar sonuçta çocukluktan beri yarışıyırlar F3, F2 gibi serilerde de zaten direksiyonlar böyle. Onlar için iç güdü gibi bir şey zaten çoğu pilot similasyonda aşırı fazla turladığı için çoğu pistte gözlerini kapatsalar bile sürebilirler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ