Peki İdam Cezasında Sınırlandırılmış Düzenlemeden Kastedilen Ne?

İdam cezasının geri getirilmesi tartışması 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tekrar gündeme geldi. Meydanlarda, darbe girişimde bulunanlar ama özellikle Gülen için dillendirildi. Açıklamalardan anlaşılan o ki, yapılacak yasal düzenlemeler geriye dönük işletilmeyecek ve idam cezası getirilse bile darbe girişimde bulunanlar için geçerli olmayacak. Bugün basına yansıyan kulis bilgilerine göre AKP yetkilileri, bu nedenle 'caydırıcılık' amacıyla idam cezasından söz ediyor...

Al Jazeera'den Didem Özel Tümer'in haberine göre AKP yönetiminde, sınırlandırmadan kastın, silah kullanmak suretiyle anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs, savaş ve yakın savaş, terör, cinsel saldırı, taammüden adam öldürme gibi belli suçlar olduğu konuşuluyor.

 İktidar partisinin kulisinde, idam cezası düşünülen suçlar için, 'mevcutta vicdanları tatmin edecek cezalar verilemeyen suçlar' ifadesi kullanılıyor.

Bahçeli'nin çıkışı ardından idam için 'sınırlı düzenleme' Türkiye'nin gündemine geldi

İdam Konusunda 'Sınırlı Düzenleme' Yapılabilir

Parti yönetiminden bir kaynak: "İkinci kalkışma söylentileri hala devam ediyor"

Parti yönetiminden bir kaynak, 'İkinci kalkışma söylentileri hala devam ediyor. En azından bundan sonrası için böyle bir teşebbüste bulunulmasının sonucunun ne olduğu akılda olacak. 15 Temmuz darbecilerine uygulanamayacak ama, onlar zaten, 'bu suçu başaramayıp hapse düşsek de bizi bir gün kurtarırlar' mantığı ile işlediler. Bundan sonra böyle bir şey düşünülemeyecek' demiş.

Parti yönetiminde dile getirilen bir başka görüşe göre ise FETÖ ile irtibat kurulabilmesi mümkün.

Bu görüşe göre, 'Fiilleri devam eden suçlar söz konusu olduğunda 15 Temmuz ve sonrası ile irtibat kurulabilir.'

Bugün AKP'nin MYK toplantısında konuşulacak...

Toplantının gündeminde, idam cezası ve başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği olacak. Parti kulislerinde, idam cezasına ilişkin sınırlar ile, iki düzenlemenin, yani idam ve başkanlık sisteminin aynı paket içinde yer alıp almayacağı konusunun da değerlendirileceği belirtiliyor.

Ölüm cezası, Türkiye'de, 2001 yılına kadar yasalarda yer alıyordu.

Önce, 2001 yılında 'savaş tehdidi ve terör suçları dışındaki suçlar' için kaldırıldı. 3 Ağustos 2002'de, 'savaş ve çok yakın savaş tehdidi hallerinde işlenmiş suçlar haricinde' olmak kaydıyla yasalardan çıkarıldı. 7 Mayıs 2004'de de, ölüm cezasıyla ilgili maddeler Anayasa'dan çıkarıldı. 14 Temmuz 2004'te ise, Türk Ceza Kanunu'ndan ilgili maddelerin çıkarılmasıyla Türk hukuk sisteminden tamamen temizlendi.

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
02.11.2016

İdam cezası Türkiye gibi adalet sisteminin sağlıklı işlemediği ülkelerde onarılamaz hatalara yol açar. Henüz 17 yaşındayken suçu bile adli tıp, kriminal inceleme vb. bilimsel yöntemlerle doğru dürüst kanıtlanmadan ibreti alem olsun diye yaşı büyütülerek 12 Eylül`ün ilk idamı olan Erdal Eren buna en güzel örnek ki 12 Eylül döneminde şimdi yargılansa en fazla 10-15 yıl ceza alacak bir çok insan sırf hasımlık iç güdüsü ile idam edildi. Tecavüzcüler için bu cezayı geri isteyenler unutmayın rıza yaşının 15`den 12`ye indirilmesi ile çocuk tecavüzcüleri idamı bırakın doğru düzgün ceza bile almayacaklar ve idam her zamanki gibi sadece muhaliflere uygulanacak.

02.11.2016

hani allahın verdiği canı sadece allah alırdı

02.11.2016

Sadece şu şu suçlarda idam cezası olacak demek de ne demek? Yok tüm suçlara idam cezası verseydiniz. İyi ki sınırlandırıyorsunuz...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ